Månadens tips

​​​​Gör det svårare för tjuven

Du kan be en god vän eller granne om hjälp med att ge intryck av att någon är hemma, fast du är helt borta.

Dra upp och ner persienner.  Parkera på grannens uppfart eller parkeringsplats.  Tänd och släck lampor.  ​Lägg sopor i grannens soptunna.   Töm brevlådan.  Skotta bort snö på uppfarten till huset. Vidarekoppla din hemtelefon till mobilen. Starta grannsamverkan, för mer info se ​ samverkanmotbrott.se/.Sprid inte dina semesterplaner på t ex Facebook , Twitter eller Instagram.


 • Elda i trädgården

  Tänk på att det kan vara eldningsförbud där du bor. Kontakta kommunen och ta reda på vad som gäller. Ha alltid vatten tillgängligt när du eldar i trädgården, slang eller hink. Berätta för grannarna att du tänker elda, sot och flagor är aldrig roligt att få på sin nyhängda tvätt.

 • Tips inför MC-säsongen

  Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, mc-ställ, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare.Bär ljusa, gärna reflekterande kläder och hjälm som syns i trafiken.Kör alltid med tänd belysning.Kör riskmedvetet - tänk på att andra har svårt att uppmärksamma dig som MC-förare.Gå en fortbildningskurs i "avrostning" inför säsongen.Anpassa hastigheten - för hög hastighet är orsaken till cirka 90 procent av de allvarligaste olyckorna.
 • Ska du köpa båt?

  Innan du köper båt, måste du försäkra dig om att båten inte är stulen.
  Den rätta ägaren har annars rätt att ta tillbaka båten, även om köparen varit i god tro.

  Ska du köpa båt?

 • Byte till sommardäck

  Om du tar hjälp med däckskiftet, så se till att däcken också är rätt balanserade. Det minskar slitage och bromssträckan.

  Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd.

  Tänk också på hur du förvarar dina vinterdäck. Rätt temperatur och skyddat från solljus är viktigt för att däckets gummi ska behålla sina egenskaper. Har du trångt med förvaring, så erbjuder flera leverantörer däckförvaring med rätt förvaringsförhållanden.

  När du kört 10-20 mil är det dags att kontrollera bultar och efterdra dem för att hjulen ska sitta säkert.

  Är du osäker på vilka datum som gäller för sommar/vinterdäck eller andra regler kring dina däck, kan du läsa mer på Transportstyrelsens hemsida transportstyrelsen.se

  Liten checklista: 

  Kom ihåg att dra åt bultarna när du kört några mil.Kolla lufttrycket, det spar både bränsle och däck.Passa på att kolla så att du har luft i reservdäcket också.

 • Studsmattor- hoppa säkert

  Studsmattor är inte farliga för barn, men som förälder bör man tänka på säkerheten. Det bästa skyddet man kan ge sina barn är att lära dem hur man hoppar säkert.

  Kom överens med barnen om vilka regler som ska innan dom börjar sitt studsmattehoppande. Låt barnen hoppa en i taget.Små barn ska vara under uppsikt av vuxen person. Använd skyddsnät som kan monteras på studsmattan för att förhindra att barnen trillar av. Låt inte barnen ha hårda leksaker med på mattan, de kan landa på dem och skada sig.Underlaget kring studsmattan ska vara mjukt (gräs).Placera studsmattan långt från träd och andra hårda föremål. Hoppa inte när det är blött eftersom studsmattan blir hal.Hoppa inte tillsammans med dina barn om du är alkoholpåverkad.Gräv ner studsmattan i marken så den får samma höjd som den omgivande marken.
 • Grilltips

  Varje år inträffar allvarliga olyckor i samband med grillning och oftast beror det på slarv och oaktsamhet. Här har vi samlat ett par bra tips och råd att tänka på när ni grillar:

  Placera grillen på ett stadigt underlag.Viktigt att grillen inte står under eller för nära någon byggnad, träd eller brännbara föremål.Tänd helst grillen med eltändare.Använder du dig av vätska, ta tändvätska och inte T-sprit när du ska tända kolen.Se till att tillgång till vatten alltid finns när du grillar.Se till att grillen verkligen är släckt när du lämnar den.

 • Mobil i bil

  Är du på väg mot ett nytt resmål, vill du kanske ringa när du närmar dig för att få körinstruktioner. Både du själv och dina medtrafikanter är i fara om du är okoncentrerad på körningen.​

  Trafikverket har specifika råd kring mobiltelefon och bilkörning:    
   Undvik att prata i mobilen när du kör.  Använd mobilsvar eller be en medpassagerare att ringa eller svara.  När du måste ringa - stanna på ett säkert ställe.  Om du måste prata när du kör - håll samtalet kort och be att få ringa upp senare.  Var medveten om att handsfree inte minskar olycksrisken.  Ha telefonen lättillgänglig - inte i fickan, väskan eller jackan. 

 • Apotekets tips om fästingar

  Använd myggmedel - det minskar risken för fästingbett.  Undvik att gå i högt gräs och tät vegetation där fästingen trivs.  Använd heltäckande - gärna ljusa kläder för att lättare upptäcka fästingen om du vistas i tät vegetation.  Ta för vana att inspektera hela kroppen noga efter att du vistats i naturen, och duscha gärna på kvällen innan eventuella fästingar hinner bita sig fast.  Avlägsna fästingen med en särskild fästingborttagare.
 • Vårfixa cykeln

  Kontrollera däckenKontrollera bromsarnaSmörj kedjanKontrollera hjälmenOm din cykel blir stulen ökar chansen att få tillbaka den om du har noterat ramnumret. Det står under vevpartiet eller på framgaffeln.
Ok, jag förstår