Vinterförvara båten på rätt sätt

Checklista inför vinterförvaring av båten​

Här är checklistan med allt du behöver tänka på när du ska ta upp båten för vinterförvaring. Mycket av finputsen kan vänta till våren, men en grovrengöring av skrovet och en del annat pyssel är höstgöra. Sedan ska båten kunna vinterförvaras utan att störas av vare sig snöstormar eller båttjuvar.Efter en härlig båtsommar är det dags att börja planera för vinterförvaring av båten.

Har du planerat att själv ta upp den på släpvagn och ställa på villatomten är det lämpligt att först prata om saken med de närmast grannarna. Men förmodligen har du, som de flesta båtägare, en båtplats i en marina eller en båtklubb.

Vi har tagit fram en enkel checklista för att säkra vinterförvaringen:

  • Se till att båten stöttas ordentligt när den ställs på land. Stöttningen ska göra att den står stadigt i storm. Tänk på att marken blir mjuk av regn och i samband med snösmältningen på våren.
  • Töm båten på sådan egendom som kan intressera tjuven. Ta även bort sådan elektronik som är lätt att demontera.
  • Täck båten väl och förankra täckningen ordentligt. Då slipper få båten full av regn/snö under vintern. Vinden får lätt tag i en presenning som inte fästs ordentligt. Se till att det ändå är god ventilation runt båten.
  • Bind inte i stöttor eller bockar som kan ryckas ur sitt läge om det blåser. De kan bidra till att båten tippar.
  • Undvik att ha frihängande vassa föremål som håller presenningen på plats – de kan skada både din egen och grannens båt.
  • Ta bort utombordsmotor och förvara den inlåst antingen i egen lokal eller hos din lokala marinfirma.
  • Ifall båten förvaras på trailer ska trailern vara låst – med godkänt lås. Pallar du dessutom upp trailern på bockar blir det ännu svårare för tjuven att snabbt rulla iväg med båten.
  • Om du monterar av båtens propeller för att den inte skall stjälas, kom ihåg att kontrollera tillverkarens instruktioner för korrekt montering när det är dags att sätta tillbaka den igen.
  • Titta till din båt ofta och passa gärna på att även ta en titt på grannens båt om den står hos en båtklubb. På så sätt delar ni på tillsynen av era båtar så att inget händer.

​​​
 
 
 
 

​​​​​​​​​​En försäkring för båten och livet till sjöss

Med vår försäkring får du hjälp om något händer dig, din motorbåt eller din segelbåt.

Läs mer om vår båtförsäkring
​​
Ok, jag förstår