Sjösättning

​Sjösättning -  dags att lägga i båten

Efter en väldigt lång vinter väntar förhoppningsvis en lång och härlig båtsommar, men innan dess måste din flytande kompis läggas i. I samband med sjösättning sker tyvärr många olyckor och skador, därför har vi tagit fram några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen. Vi har även några skadeförebyggande tips som kan göra 2015 till en lyckad båtsäsong.

Sjösättning av båt med bil och trailer, tänka på det här:

Ta av eventuell ljusramp från trailern då elen inte mår så bra av vatten.

Backa inte för långt, det räcker om du backar ner trailern så att vattnet når en liten bit över fälgkanten. (Då får vi inte in vatten i bromshuset som kan rosta och börja kärva)

Lämna växeln i och dra handbromsen ordentligt! Det är inte så kul att se hela ekipaget sakta glida ner i vattnet.


Inför båtsäsongen, tänk på följande:

Håll uppsikt över både din båt och grannens båt. Det gäller särskilt för dig som har en ny utombordsmotor.

Om du är medlem i en båtklubb - säkerställ att ni har en fungerande vaktgång. Det ger en trevligare och trivsammare hamnmiljö med minskad stöldrisk.

Säkerställ att du har fasta båtförtöjningar som kommer att hålla under hela säsongen. Kolla tampar, öglor, fjädrar, karbinhakar m.m.

Kontrollera ditt försäkringsbrev och se till att komplett och korrekt skrov- och motornummer är angivet.

Fräscha gärna upp dina och familjens båtkunskaper med att gå en båtkurs. Kom ihåg - om du skaffar förarintyg får du dessutom 10% rabatt på försäkringspremien.


För dig som ännu inte sjösatt:

Tänk på att många tjuvar slår till när båten lastats inför sommarens båtfärder och fortfarande står på land.

Om din båt står på ett släp - se till att du har ett godkänt lås på draghandsken - eller om möjligt - lås gärna in hela ekipaget. En båt på ett släp är extra lätt för tjuven att stjäla.
Ok, jag förstår