Babybojen

Badvett för små barn

När du badar ditt barn hemma i badkaret eller badbaljan finns det två viktiga säkerhetsaspekter du alltid måste tänka på:

Lämna aldrig ditt barn ensamtSäkerställ att vattentemperaturen är rätt

Det absolut viktigaste är att du inte lämnar små barn ensamma i badet, inte ens för en kort stund då telefonen ringer. Du måste alltid vara på gripavstånd till barnet och om du av någon anledning måste bort under badet så ta med dig barnet. Låt inte heller syskon passa små barn som badar utan du eller någon annan vuxen måste alltid vara med.
Tänk också på att babyhuden är känslig och du därför alltid ska känna av temperaturen innan barnet lyfts ner i vattnet. Vattnet ska kännas varmt – men absolut inte hett. En lagom temperatur är 37 grader. Köp en badtermometer så blir det lättare att hålla koll, har du ingen termometer så känn efter med armbågen eller på insidan av handleden. Kranar där vattentemperaturen överstiger 60 grader ska förses med skydd.

Några fler tips:

Vira in den heta vattenkranen i en våt handduk så finns det ingen risk att barnen kan bränna eller slå sig på kranen under badet. När barnet blivit lite större kan det vara bra att säkra badkaret med halkmatta eller självhäftande märken. Överskatta inte säkerheten med badtillbehör. Sugkoppar på badstolar kan lossna och badstolar kan tippa när barnet gör plötsliga rörelser. Se alltid till att ni har roligt tillsammans under badstunden. Le och skratta mycket så kommer ditt barn älska att bada.

Förberedelser innan badet

Eftersom det är viktigt att du aldrig lämnar ditt barn ensamt i vattnet så ta fram det ni kommer att behöva i samband med badstunden redan innan du placerar barnet i badvattnet.  Här är en lista med saker ni kan behöva:

Handdukar
Tvättlapp
Barnolja eller barntvål
Barnschampo
Babyborste eller kam
Leksaker

Ta fram allt i förväg så du inte behöver leta efter något under badet. Behöver du ändå springa iväg för att hämta någonting du glömt så lämna under inga omständigheter ditt barn i badbaljan eller badkaret. Linda in barnet i en handduk och låt det följa med.