Babybojen

Vattenvana

1. Vattenvana - badövningar för de minsta . 

En del bebisar älskar att plaska i vattnet redan från början medan andra blir lite oroliga första gångerna de badar. Le och skratta mycket så är det enklare för ditt barn att överkomma den eventuella osäkerhet det kan känna inför vattnet i början.

När kan man börja bada sitt barn?

Du och din bebis kan bada tillsammans redan innan naveln är läkt, var bara noga med att torka av den efteråt. Det är bäst att bada små bebisar innan maten, under förutsättning att de inte är allt för hungriga. Om ni badar direkt efter maten finns det risk för att din bebis behöver kräkas. Välj en lugn stund när ni kan vara ostörda och ni inte är trötta. 

Hur ni badar

Det enklaste sättet att vänja sitt barn vid vatten är att bada hemma. Det kan ni göra i badbalja eller i ett badkar. När barnet är riktigt litet kan de också bada i handfatet på toaletten eller i vasken i köket. Här följer några tips för en trevlig badstund:

  • Börja gärna med att bada barnet på rygg. Håll i barnet så att inte armar eller benens rörelsefrihet hindras. Det viktiga är att det känns rätt för er båda. Håll barnet med en hand i varje armhåla med stöd för huvudet om du själv badar med barnet. Står du jämte badkaret eller baljan så håll en hand under huvudet och en hand under stjärten eller fotsulorna.

  • Bebisen ska inte lyftas i vattnet utan endast stöttas underifrån så att det får använda sin egen flytkraft.

  • Håll babyn så att hela kroppen (ej huvudet) är under vattnet - är man våt på kroppen fryser man fort då man kommer i kontakt med luft.

  • Prata mycket med barnet under badet och ha hela tiden ögonkontakt så att du kan läsa barnets signaler. Ge mycket beröm till din duktiga lilla bebis och glöm inte bort att ha roligt tillsammans.

  • Bli inte förvånad om ditt barn skriker – det är bara en reaktion på en okänd upplevelse. Trösta genom att le, smeka och sjunga. Snart kommer barnet att älska baden.

  • De första gångerna babyn badar så räcker det med några få minuter. När barnet blivit mer van vid vatten så kan ni successivt öka tiden i vattnet

Badvarningar

Kom ihåg att du aldrig ska lämna barnet utan uppsikt. Du måste alltid befinna dig på gripavstånd från ditt barn. Babyhuden är känslig för värme så testa alltid vattentemperaturen mot din handled eller armbåge. Vattnet ska vara 37 grader och kännas varmt men inte hett. Öva aldrig på att dyka under vatten i baljan eller badkaret. I denna korta instruktionsfilm går vi igenom några saker som är viktiga att tänka på när du badar ditt barn. Dessutom visar vi några första övningar du kan göra med din lilla bebis för att öva flytkunskapen och vattenvanan