Vattensäkerhet

Vattensäkerhet - vårt arbete för tryggare vatten

Trygg-Hansa har en lång tradition av att förebygga skador och främja säkerhet i och vid vatten. I dag drivs vi av vår nollvision: inga barn ska behöva drunkna.

Livbojen räddar liv

Genom livbojen har Trygg-Hansa en naturlig koppling till vattensäkerhet. Vi har delat ut omkring 200 000 livbojar sedan 1954 och varje år räddas i genomsnitt 14 människors liv tack vare de 80 000 livbojar som finns runt om i Sverige.

Läs mer om våra livbojar här.

Partnerskap med Svenska Livräddningssällskapet

Trygg-Hansa har i många år haft ett partnerskap med Svenska Livräddningssällskapet. Vår gemensamma vision är att inget barn ska behöva drunkna. Vi har en lång samarbetstradition och för Trygg-Hansa som försäkrar vartannat barn i Sverige känns vattensäkerhet som ett självklart område att fokusera på.

Små barn lär sig flyta

Drunkning är en av de vanligaste dödsolyckorna bland barn mellan ett till sex år och varje år dör i genomsnitt nio barn i drunkningsolyckor, det vill vi försöka förhindra.

Att kunna flyta i vatten kan rädda liv och är det första steget till simkunnighet. 2013 startade Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet initiativet Babybojen för att hjälpa föräldrar att öva vattenvana och att lära sina barn flyta hemma i badkaret eller badbaljan, och därmed öka säkerheten i och vid vatten.

En enkel folder om flytkunskap finns att ladda ner på elva olika språk, och du kan även ta del av informationen genom att titta på tre korta instruktionsfilmer.

Läs mer om Babybojen och se våra instruktionsfilmer här.

Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskolor skapar trygghet

Varje sommar finansierar Trygg-Hansa runt 400 sommarsimskolor med material och resurser. Där får fler än 20 000 barn ökad vattenvana. Sommarsimskolorna är något av det viktigaste vi har för att främja simkunnigheten bland barn i Sverige.

Se filmen om sommarsimskolorna, klicka här.

Hitta din simskola

Språket är inget hinder i Simskola för alla

Trygg-Hansa finansierar även initiativet ” Simskola för alla” som syftar till att nå barn som idag har svårt att ta del av den information som finns kring vattensäkerhet och simning. Det gör Svenska Livräddningssällskapet genom att utbilda flerspråkiga simlärare som ska kunna simträna barn, som av kulturella, religiösa, språkliga, ekonomiska eller andra skäl, inte kan gå i vanlig simskola.

Tips och råd om vattensäkerhet

Varje år drunknar cirka nio barn i Sverige. Många av dessa olyckor sker nära hemmet, i kända miljöer som vuxna inte tänker på kan vara en säkerhetsrisk för barn. Den här foldern från Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa innehåller tips och råd om vad man ska tänka på när man vistas med barn i vattennära miljöer, både i och utanför hemmet. 

Håll koll i sommar (pdf)

 Pdf från SLS och Trygg-Hansa 

Håller simkunnighet på att bli en klassfråga i Sverige?

Sean Banan går i sommarsimskola:Fler Sean Banan filmer

Nedan kan du titta på fler Sean Banan filmer som du även hittar på Trygg-Hansas Youtubekanal 

Sean Banan - Vill du också lära dig om vattenvett?

Sean Banan - Vill du också lära dig simma?

Vattensäkerhet - Sommarsimskolor

Varje sommar finansierar vi runt 400 simskolor där fler än 20 000 barn får ökad vattenvana.

Läs mer om vattensäkerhet

Vi arbetar med hjärtat

Våra medarbetare kan lägga två arbetsdagar per år på volontärarbete. Och de gör det.

Läs mer om vår engagerade medarbetare