Babybojen

Vatten i ansiktet

Från ca 9 mån

Det finns barn som vägrar att gå upp ur vattnet och det finns barn som vägrar att bada. Om ditt barn trivs med att leka i vattnet kan ni börja göra mer avancerade badlekar hemma, men vänta gärna tills att barnet är runt nio månader gammalt.
När ni kan börja med olika övningarna skiljer sig från barn till barn och ni får prova er fram för att se hur redo barnet är att lära sig flyta. Vanligtvis har riktigt små barn svårt för att klara övningarna så vänta gärna tills de är runt 9 månader.

Vattenkannan (ungefär 9 månader)

Använd en vattenkanna eller hink för att vänja barnet vid att få vatten i ansiktet. Barn lär sig genom att härma så bada gärna tillsammans med ditt barn och börja med att själv visa hur övningen går till. Dessutom blir det dubbelt så kul när ni båda är med i leken! Låt en mindre mängd vatten sila ner för ditt ansikte och gör sedan samma sak med ditt barn. Öka mängden vatten som rinner ner för ansiktet allt eftersom.
Börja gärna med att låta ditt barn leka med vattenstrålen och häll vatten över barnets kropp så att det vänjer sig.

Bubbla (ungefär 1 år)

När barnet blivit lite äldre, runt ett år, kan ni börja träna på att andas ut och bubbla under vatten. Börja med att göra övningen själv och låt sedan ditt barn härma. Blås ut luft i vattnet så att det blir bubblor men sänk inte ner munnen för långt ner i vattnet. Gör övningen långsamt och tydligt. Förstärk med ett ljud från läpparna så som att en bil brummar så blir leken både roligare och lättare! 

Blås en pingisboll över vattenytan (ungefär 1 år)

En annan rolig övning är att ta med en pingisboll i badet. Lägg pingisbollen på vattenytan och låt barnet blåsa på den för att flytta den. Ett knep om barnet har svårt att blåsa tillräckligt hårt för att flytta bollen är att använda ett sugrör. Då kan de lättare få fart på bollen genom att rikta luftströmmen.

Titta under vatten (ungefär 1 år)

Ni kan också öva på att titta under vattnet när barnet har fyllt ett år, men kom ihåg att det här med ålder är väldigt individuellt.
Håll upp några fingrar under vattnet och låt ditt barn doppa huvudet under vattnet och titta på dom. Du kan också hålla en spegel under vattnet som ditt barn får titta i.

Badvarningar

Kom ihåg att du aldrig ska lämna barnet utan uppsikt. Du måste alltid befinna dig på gripavstånd från ditt barn.

Babyhuden är känslig för värme så testa alltid vattentemperaturen mot din handled eller armbåge. Vattnet ska vara 37 grader och kännas varmt men inte hett.

Öva aldrig på att dyka under vatten i baljan eller badkaret.

I den här filmen visar vi några roliga lekar och övningar du och ditt barn kan göra tillsammans för att vänja barnen vid att få vatten i ansiktet.