​Så skyddar du dig mot bolagskapning

Bolagskapningar är ett allvarligt hot mot ditt företag. Men du kan enkelt och snabbt förbättra skyddet mot bedragare. Skyddet är extra viktigt i semestertider, när du kanske inte har samma koll på företagets administration och inkommande post.

Många företag utsätts för bolagskapning

I vårt allt mer digitaliserade samhälle utsätts såväl privatpersoner som företag av nya typer av IT-relaterade risker. Drygt var femte företag har någon gång utsatts för ID-kapning eller försök till ID-kapning under 12-månadersperiod. Vissa företag anger att det sker varje månad. (Novus 2021) 

Som företagare riskerar du även att utsättas för bolagskapning, där bedragaren kan utnyttja en kapad identitet till att ändra uppgifter om bolaget och tömma det på tillgångar. Därför är det är viktigt att känna till riskerna och vara noga med att skydda sig, eftersom problemet tycks vara här för att stanna.

Det här är en bolagskapning

En bolagskapning innebär att någon utomstående lyckas ändra uppgifterna om ditt företag hos Bolagsverket. Konsekvensen blir att bedragaren kan köpa varor och tjänster i ditt namn med hjälp av falska bolagshandlingar. Du kan också råka ut för att den som har kapat ditt bolag ändrar företagsadressen för att kunna beställa varor till en falsk leveransadress. Det förekommer också att bedragaren kan få tillgång till dina bankkonton.

Så här kan du skydda dig:

En bolagskapning sker oftast genom att en bedragare kontaktar Bolagsverket och försöker ändra uppgifter om ditt företag. Det gäller alltså att försvåra denna möjlighet och samtidigt se till att du får snabb information så fort någon försöker kapa ditt företag.

Skaffa en digital brevlåda

Har du inte redan en digital brevlåda? Då är det en bra idé att skaffa en sådan. Den digitala brevlådan öppnas med bank-id, och med den kan både privatpersoner och företagare ta emot post från myndigheter och kommuner på ett säkert sätt. Exempel på vanliga digitala brevlådor är Kivra, Digimail och Min Myndighetspost. Läs mer om hur du skaffar en digital brevlåda på digg.se (​Myndigheten för digital förvaltning).

Få snabba aviseringar

Den digitala brevlådan ger dig dessutom möjlighet att enkelt hålla koll på inkommande post under tjänsteresor och semesterperioder.

Ladda ner Bolagsverkets app

Du kan komplettera din digitala brevlåda med att använda Bolagverkets mobilapp​, för att få en notis så fort ett ärende om ditt företag har skickats in. På detta sätt får du ännu bättre möjlighet att kunna agera snabbt.

Se över din IT-säkerhet

Minska risken för identitetsstöld på internet med ett uppdaterat antivirusprogram och genom att använda starka lösenord. Du kan också fundera på en lösenordshanterare för att hantera dina inloggningar.

Hur vet du om företaget har kapats och vad ska du göra?

Hur vet du om företaget har utsatts för en kapning? Det finns några saker att vara uppmärksam på som kan vara tecken på bolagskapning. Det kan vara att du meddelas om ändringar i företaget som du inte känner till. Exempelvis:

  • Meddelande om ändringar i företagets styrelse
  • Meddelande om adressändringar
  • Meddelande om kreditupplysning som du inte kan koppla till något inköp
  • Orderbekräftelser och fakturor på varor som ni inte beställt

Om du misstänker att något inte står rätt till – kontakta genast Bolagsverket och korrigera uppgifterna. ​Kontrollera också om någon har försökt komma åt företagets bankkonton. Och kom ihåg att polisanmäla händelsen. ​​Är företaget rätt försäkrat​​​​?

Hitta rätt försäkringar till ditt företag.​

Läs mer​