​​​​​​​​​Så kan du serva bilen, spara pengar och minska riskerna

Med rätt service på din bil kan du spara både tid och tusenlappar. Du ökar också säkerheten för dig själv och andra. Här går vi igenom vad du behöver veta om service på verkstaden, men även vad du enkelt kan göra själv, till exempel i samband med att du byter däck.

Genom att ta hand om bilen, både på egen hand och via regelbunden service, kan du undvika kostsamma reparationer längre fram. Dessutom minskar du risken för att utgöra en fara i trafiken.

Byter du dina hjul själv?

Då passar det perfekt att göra några enkla kontroller i samband med däckbytet. Passa på när du ändå byter hjul två gånger om året; till sommardäcken i april och till vinterdäcken​ i december.

Passa på att göra några egna kontroller

 • Mät bildäckens mönsterdjup
  Se till att dina däck är i bra skick och att de har rätt mönsterdjup. Slitna däck kan leda till längre bromssträcka och vattenplaning. Sommardäck med mönsterdjup under 1,6 mm och vinterdäck med färre än tre mm är inte tillåtna att använda. Ofta bör däcken bytas betydligt tidigare än vid dessa mönsterdjup.
 • Justera däcktrycket
  Nästa steg är att kolla lufttrycket. Vad som gäller för just din bil kan du se i bilens instruktionsbok. Det är viktigt att göra denna kontroll med jämna mellanrum. Då håller däcken längre, bilen rullar bättre, och drar i sin tur mindre el eller bränsle.
 • Byt torkarblad
  När du är ändå är igång: kolla om du behöver byta torkarbladen. Kombinationen dammiga vägar och slitna vindrutetorkare är varken rolig eller säker. Med fräscha torkarblad behåller du sikten även i dåligt ljus och när solen ligger på.
 • Fyll på spolarvätska
  Glöm inte att samtidigt fylla på spolarvätska. Utan spolarvätska kommer vindrutetorkarna bara smeta ut smutsen över vindrutan.
 • Har du en fossilbil?​​​
  Kontrollera oljenivån! ​Glöm inte att kontrollera oljenivån vid jämna mellanrum.

Check på ovan? Dags för service!

Har du varken tid, lust eller kunskap att kontrollera växellåda, byta filter eller spänna kilrem? Du är inte ensam. Då kan du vända dig till en verkstad för service. Kontakta gärna verkstaden i god tid så att du kan vara säker på att få en tid när det är dags.​

bilservice

Vad händer om jag inte servar bilen i tid?

Om du inte servar din bil enligt tillverkarens rekommenderade serviceintervaller riskerar du att mista de garantier som biltillverkaren har lämnat för ditt fordon. Om motorn eller annan elektronik skulle gå sönder riskerar du också att få lägre ersättning från försäkringen, eller i värsta fall ingen alls. Dessutom kan bilens värde minska om servicestämplarna skulle saknas.

Vad är skillnaden mellan service och besiktning?

Besiktningen är obligatorisk och om du inte gör den i tid får bilen körförbud​​​. Att serva bilen i tid är däremot inte ett lagkrav men lika viktigt för att ha en säker och fungerande bil.

Men min bil är ny och fungerar felfritt – varför ska jag lägga pengar på service?

Regelbunden service gör att du kan upptäcka skador och fel innan de blir ett problem. Mekanikern tittar på delar som kan slitas ut och varnar i god tid för saker som kan hända. Vanligtvis kräver också tillverkaren att du följer bilens serviceintervall för att garantin ska gälla. Dessutom riskerar du att bilens värde minskar om servicestämplarna skulle saknas.

Hur fungerar det här med serviceintervall?

De flesta bilar har en servicelampa som ska lysa när du kört ett visst antal mil eller en viss tid. Det avgörs av bilmodellens serviceintervall. Men för säkerhets skull, dubbelkolla med fabrikantens anvisningar om hur ofta bilen behöver service. Och vänta inte med att boka servicen! Ibland kan det vara lång väntetid, så gör det i god tid innan det är dags för service.

Hur ska jag veta om det är en bra verkstad och vad en service ska kosta?

Det finns en rad kostnadsfria tjänster på nätet där du kan begära offerter från bilverkstäder på det jobb du har tänkt beställa. Titta på recensioner och rekommendationer innan du väljer verkstad.Om det händer något under året – vart vänder jag mig då?

Om du råkar krocka, om bilen utsätts för skadegörelse, inbrott eller om något annat tråkigt händer ska du allra först anmäla det till försäkringsbolaget där du har din bilförsäkring. Vi på Trygg-Hansa samarbetar med ett stort nätverk av godkända verkstäder i hela landet. De utför reparationer av plåt-, maskin eller glasskador. Verkstäderna följs kontinuerligt upp på reparationskvalitet och service, så du är i trygga händer. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om du skulle råka ut för en krock.​​​

 

Välj vår topprankade bilförsäkring

Ge din bil lite extra omtanke: försäkra den hos oss.​​


​​Se ditt bästa pris på 20 sekunder​​​​​​​