​​​​​​​​​​​​​​​Vagnskadegaranti – hur fungerar det?

När du köper en ny bil ingår vanligtvis en treårig vagnskadegaranti. Men vad är det egentligen och vad är skillnaden mot en vagnskadeförsäkring? Vi förklarar begreppen, vad som gäller och reder ut några vanliga missuppfattningar.

Vad är vagnskadegaranti?

Vagnskadegarantin ger dig ersättning om något händer bilen. Den gäller oftast de tre första åren efter att bilen är ny. 

Vilka skador ersätter vagnskadegarantin?

Vagnskadegarantin ersätter dig för vagnskador, det vill säga yttre skador på din bil. Det kan till exempel vara skador som har uppstått på bilen om du har krockat, varit med om en trafikolycka, viltolycka, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser, som att ett träd faller över bilen eller att du backar på en lyktstolpe.

Vilken bilförsäkring behöver jag om jag har vagnskadegaranti?

Har du en gällande vagnskadegaranti räcker det att teckna en halvförsäkring hos oss på Trygg-Hansa. Kombinationen av vagnskadegaranti och halvförsäkring ger dig samma skydd som om du hade en helförsäkring.

Kvinna med bilnycklar hos bilmekaniker

Hur många år har man vagnskadegaranti?

Vagnskadegarantin har du normalt sett i tre år från bilens första registreringsdag. Därefter går den ut. När vagnskadegarantin går ut byter vi på Trygg-Hansa automatiskt ut din halvförsäkring till en helförsäkring. Helförsäkringen innehåller en vagnskadeförsäkring som ger samma skydd som vagnskadegarantin.

Om helförsäkring och vagnskadeförsäkring

Vagnskadeförsäkringen ingår i en helförsäkring. Du tecknar helförsäkringen hos ditt försäkringsbolag om du inte har en bil som omfattas av vagnskadegarantin, eller när vagnskadegarantin har gått ut. Vagnskadeförsäkringen har samma innehåll som en vagnskadegaranti. Det vill säga skydd för yttre skador på bilen.

Hur vet jag om jag behöver en vagnskadeförsäkring?

Kort sagt behöver du ha en vagnskadeförsäkring om du vill ha skydd för yttre skador på din bil. En vagnskadeförsäkring/helförsäkring kan vara det rätta valet om du har en bil som är äldre än tre år. Innan bilen har fyllt tre år täcks den redan av vagnskadegarantin, som ingår för de flesta nya personbilar i Sverige. Har din bil vagnskadegaranti räcker det alltså med en halvförsäkring. Så glöm inte kolla upp vad du redan har skydd för! Här kan du läsa mer om hur du väljer mellan halvförsäkring och helförsäkring.

Skillnaden på garanti och försäkring

En vanlig missuppfattning är att vagnskadegaranti är samma sak som vagnskadeförsäkring, men det stämmer inte riktigt. Vagnskadegarantin är något som bara nya bilar har, medan vagnskadeförsäkringen är något du tecknar när garantin har gått ut.

Hur fungerar självrisken om jag får en vagnskada?

Precis som i andra försäkringar finns det en självrisk även i din vagnskadegaranti. Den kan skilja sig mellan bilmärken, så kolla i ditt vagnskadegarantibevis vad som gäller för just din bilmodell.

När det gäller självrisken på vagnskadeförsäkringen ligger den på 3 ​000, 4 500 eller 6 ​000 kronor hos oss på Trygg-Hansa. Du väljer vilken självrisk du vill ha när du tecknar försäkringen. Ju högre självrisk du väljer desto mindre betalar du för din helförsäkring. Har du redan helförsäkringen kan du se din självrisk på Mina sidor.

Vilka skador ger inte vagnskadegarantin eller vagnskadeförsäkringen skydd för?

Du får inte ersättning för skador på bilens yttre som har orsakats av till exempel rost, fukt, frysning eller slitage.​

Tips om vagnskadegarantin

  • Du får alltid ett vagnskadegarantibevis när du köper en ny bil. På beviset framgår det hur länge din vagnskadegaranti gäller. Se beviset som en värdehandling och förvara det på ett säkert ställe.
  • Du har vagnskadegarantin i tre år. Därefter får du en helförsäkring som innehåller samma skydd.
  • Om din bil är gammal kanske du inte behöver skydd för yttre skador. Då kan du fundera på om du verkligen behöver teckna en vagnskadeförsäkring. Ofta kan en trafikförsäkring eller halvförsäkring räcka.
  • Kom alltid ihåg att anmäla skador till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.
 

Ge din bil den rätta försäkringen

En alldeles ny bil eller begagnad pärla? Vi har försäkringar som passar dig och din bil – ​oavsett vilket skydd du behöver.​

Läs om alla våra bilförsäkringar