​​​Öppna fritidshuset – tips och checklista

Att öppna fritidshuset efter en lång vinter är härligt. Men det kan också vara nervöst. Det är inte ovanligt med frysta vattenledningar och påhälsning från både skadedjur och inbrottstjuvar. Här är lite tips till dig som ska öppna ditt fritidshus för säsongen!​

Inbrott i fritidshuset? Så anmäler du

När fritidshuset har stått tomt hela vintern kan man tyvärr mötas av uppbrutna dörrar och stulna saker när man väl åker dit för att öppna upp. Om du haft inbrott, kontrollera vad som är skadat eller stulet och anmäl inbrottet till oss så snart du kan.

Här kan du läsa mer om hur våra hemförsäkringar ersätter dig vid inbrott.

Här har vi samlat våra bästa tips för hur du förebygger inbrott hemma.

Kolla vatten och vattenledningar

Efter en kall vinter är det vanligt att vatten och vattenledningar har påverkats på något sätt. Det kan till exempel vara att vattnet har frusit i huset och därmed fryst sönder vattenledningarna. Det kan också hända att rör och vattenfilter har gått sönder eller orsakat läckage.​​

Så upptäcker du sönderfrysta vattenledningar

  • Börja med att titta efter läckage under diskbänken. Den är ofta utsatt för frysning.
  • Titta på de delar av vattenledningarna som är synliga, särskilt efter droppande rör och rörskarvar.
  • Kolla efter fuktutslag. Fukt kan finnas lite här och var och är ett tecken på att vattenledningarna kan ha frusit sönder.
  • Lägg örat mot röret och lyssna efter om vattnet rinner i rören.
  • Kontrollera vattentrycket genom att spola i kranen. Är vattentrycket lägre än vanligt kan det vara tecken på läckage någonstans.

Droppande rör kan ta tid att laga

Droppande rör tar ofta tar lång tid att upptäcka. Om du hittar ett droppande rör ska du agera snabbt. Risken finns annars att du inte kan använda fritidshuset under hela sommaren, eftersom rören kan ta tid att laga och torktiderna är långa. ​

Anmäl vattenskadan till oss

Om du har råkat ut för en vattenskada eller misstänker att du fått en: stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma direkt. Därefter ska du anmäla vattenskadan till oss.

Här kan du läsa mer om hur din fritidshusförsäkring täcker vattenskador. ​

Se över tak, hängrännor och stuprör

Om det varit mycket snö under vintern kan det vara bra att undersöka taket efter hål. Byt ut trasiga takpannor och passa på att rensa bort löv, grenar och annat som kan ha fallit på taket. Annars riskerar skräpet att täppa igen hängrännor och stuprör så att regnvatten inte kommer igenom. Och kom ihåg skorstenen! Där kan det gömma sig både skräp och döda fåglar.

Tänk på​! Var försiktig när du går upp på taket. Ta aldrig några risker och ta professionell hjälp om du behöver.

Har du fått besök av råttor, möss eller andra skadedjur?

Om du hittar spillning av råttor eller möss i fritidshuset, kontrollera att de inte har gnagt sönder något som kan orsaka en skada i ditt fritidshus.

Här hittar du tips på hur du upptäcker råttorna och hur du blir av med dem.

Här får du tips på hur du blir av med myror inomhus.

Tips! Här kan du läsa mer om olika sorters skadedjur och hur du kan få hjälp med sanering.

Tänk på det här gällande el och uppvärmning

När det är dags att värma upp fritidshuset igen, värm upp det långsamt och övervaka uppvärmningen. På så sätt minskar du brandrisken.

Om råttor har gnagt sönder elledningarna eller om du fått några andra skador på ledningarna, byt ut de skadade delarna mot nya så snart du kan. Kom också ihåg att undersöka elcentralen och eventuella ledningar som har dragits på vind och i källare. Elfel är en vanlig orsak till brand.

Här hittar du fler tips på hur du brandsäkrar ditt hem med till exempel brandvarnare och brandsläckare.

Har du drabbats av fukt och mögerl?

Mögellukt är inget man vill mötas av när man öppnar fritidshuset för säsongen. Men tyvärr är det ganska vanligt med mögelskador, särskilt om luftfuktigheten varit hög under vintern. Läs våra tips om hur du upptäcker mögel och hur du kan få hjälp från din försäkring.




Försäkra ditt fritidshus

Med vår fritidshusförsäkring får sommarstället, fjällstugan eller fritidshuset ett bra skydd.​