Mopedförsäkring

Frågor? Ring Akademikerförsäkrings kundservice hos Trygg-Hansa 08-684 125 61

Teckna vår försäkring för din moped
Med vår försäkring för moped kan du känna dig trygg om något händer. Se ditt bästa pris och teckna online.
Se ditt bästa pris

​​​​​​​​Mopedförsäkring för alla slags mopeder!

EU-moped, flakmoppe, elmoped, scooter, mopedbil eller cross. Det finns många slags mopeder. Vi har rätt försäkring för alla.
 

Ersättning om mopeden blir stulen

 

Hjälp om föraren skadas

 

Bärgning dygnet runt


​Vilken typ av moped har du?

Transportstyrelsen delar in moppar i moped klass 1 och moped klass 2. Vår försäkring passar lika bra för båda klasserna – de får samma skydd!

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas oftast för EU-moped och går högst 45 km/tim. Även mopedbilar tillhör moped klass 1. EU-mopeden är registreringspliktig och har registreringsskyltar. Den måste enligt lag alltid vara försäkrad om den inte är avställd.

Har du en moped klass 1 ser du ditt pris och skaffar ​​​försäkringen här.

Moped klass 2

Moped klass 2 är till exempel mopeder som går högst 25 km/tim, äldre mopeder som går högst 30 km/timmen och motoriserade cyklar (såsom Rawbike och Vässla Bike). Den är inte registreringspliktig och har därför ingen registreringsskylt. Den måste ändå, enligt lag, vara försäkrad när den används.

Har du en moped klass 2 skaffar du försäkringen genom att ringa oss på 0771‑111 110.

Innan du tecknar din mopedförsäkring

Läs mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan.

Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar för din moped mellan olika bolag.

Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av det fullständiga försäkringsvillkoret.

För- och efterköpsinformation för mopedförsäkring  
Produktfaktablad (IPID) för mopedförsäkring 
Fullständiga villkor för mopedförsäkring


Jämför och hitta rätt mopedförsäkring​ – vilken passar dig bäst?

Du kan välja mellan tre olika nivåer av mopedförsäkring. I tabellen nedan kan du läsa om vad de olika nivåerna innehåller​. I För- och efterköps­informationen kan du läsa mer!

.

 

Trafikförsäkring

Den du måste ha enligt lag. Står för kostnaderna om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din moped.

.

 

Halvförsäkring

Lägger till skydd vid stöld, inbrott, brand, rättstvister, om rutorna skadas eller om du behöver bärgning.

.

 

Helförsäkring

Lägger till skydd om mopeden skadas i en krock, olycka, om den ramlar omkull eller blir utsatt för skadegörelse.
TrafikHalvHel

Trafik

 
Trafikförsäkringen ersätter skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Du kan till exempel få ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst, eller för skador som du orsakar på någon annans egendom,till exempel en bil eller ett staket.
  
 
  
 
  
 

Brand

 
Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosion.
 
 
 
  
 
  
 

Glasrutor

 
Du kan få ersättning för skador på vindrutan. Försäkringen gäller inte vid skador på lyktglas eller i samband med att mopeden har kolliderat, vält eller kört av vägen. Dessa skador kan i vissa fall ersättas av Vagnskada om du väljer en helförsäkring.
 
  
 
  
 

Stöld och inbrott

 
Du kan få ersättning om mopeden eller mopedtillbehör stjäls, eller om mopeden eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du kan också få ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls, till exempel GPS.
 
  
 
  
 

Bärgning

 
Du kan få bärgning till närmaste verkstad om mopeden inte går att köra. Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare till den plats där resan började eller till resans mål, beroende på vad som ligger närmast.
 
 
 
  
 
  
 

Krishjälp

 
Om du drabbas av en psykisk ohälsa efter en skada får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.
 
  
 
  
 

Rättsskydd

 
Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av mopeden. Du kan få ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten.
 
  
 
  
 

Vagnskada

 
Du kan få ersättning för yttre skador på din moped vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över mopeden eller om du kör på en lyktstolpe.
 
 
  
 

Teckna  mopedförsäkring​​​​​​​​​​

Skyddet från din mopedförsäkring

Att köra moped ger många en ny frihet – att enkelt kunna hälsa på kompisar, köra till träni​ngen, glida ner till badet. För att mopedlivet ska rulla på som det ska behövs en riktigt bra försäkring.

Du behöver en försäkring direkt

För att få köra din moped måste den vara försäkrad. Om du köper en begagnad moped måste du försäkra den direkt. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte för dig, inte ens för en liten stund. Som tur är tar det bara en minut att skaffa en egen försäkring!

Mopedförsäkring för oroliga föräldrar

Någon som nyss sov i spjälsäng är plötsligt stor och ska köra moped. Känner du igen känslan? Prata med din ungdom om ansvaret som mopeden ger, men våga också släppa taget – lita på att hen klarar det här, och gläds åt hens nya frihet! Försäkringen innehåller inte bara skydd för mopeden, utan även för föraren och eventuella passagerare.

Skydd vid stöld: om mopeden blir stulen

Tyvärr händer det att mopeder blir stulna – det är faktiskt det vanligaste som händer våra kunder med mopedförsäkring. Om tjuven också gillade din moped får du ersättning som motsvarar mopedens marknadsvärde. Samma sak gäller om ett tillbehör blir stulet, till exempel din hjälm eller en packlåda.

Bärgning och hjälp hem

Om moppen inte går att köra bärgar vi den till närmaste verkstad. Vi står också för kostnaden för att den som kör och eventuell passagerare tar sig hem igen. Ring 0771-111 550 dygnet runt, så är hjälpen på väg!

Försäkra din mopedbil

Mopedbilar blir allt populärare och syns mer och mer ute på svenska vägar. Tyvärr sker många olyckor med mopedbilarna. Skaffa en ordentlig försäkring och läs gärna på om vilka olyckor som är vanliga och hur du kan undvika dem. Kör försiktigt!

Om du skadar något eller blir skadad

Försäkringen ersätter om du skadar något annat med din moppe,​ till exempel om du krockar med en annan moped eller kör in i grannens parkerade bil ute på gatan. Försäkringen hjälper också om du eller någon du skjutsar blir skadade, till exempel om ni kör omkull.

 
 
 
 

Har något hänt med moppen?

Gör din anmälan enkelt och smidigt här online på trygghansa.se

Anmäl skada
 
 
 
 

Se allt om dina försäkringar

Du kan enkelt se och ändra dina försäkringar genom att logga in på Mina sidor.

Logga in på Mina sidor