​​​​Hemförsäkringen täcker inte ditt företag

Är du egenföretagare och jobbar hemifrån? Tänk på att saker som hör till företaget eller hemmakontoret inte täcks av din hemförsäkring om något skulle hända. Du behöver ha en företagsförsäkring.

Det kan finnas många fördelar med att driva företag hemifrån. Vardagspusslet med familjen är lättare, restiden kortas ner och du behöver inte betala extra för någon onödig kontorsplats. Om du är småföretagare och sakerna du behöver för att utföra ditt arbete är ganska få kan du spara mycket pengar på att ha arbetsplatsen i hemmet.

Men det finns en viktig sak att tänka på: hemförsäkringen täcker inte ditt företag.

Hur fungerar försäkringen när jag arbetar hemifrån som egenföretagare?

Det korta svaret är: du behöver en företagsförsäkring. Din hemförsäkring skyddar så klart dig, familjen och sakerna som du äger privat, men om något tillhör ditt företag står det utan skydd om något skulle hända. Försäkringen gör nämligen skillnad på dina saker – och ditt företags saker.

Vad händer om mitt företags saker blir stulna eller går sönder?

Din arbetstelefon eller dator är bra exempel på saker som inte täcks av din hemförsäkring om du har köpt dem på ditt företag. Blir telefonen stulen eller datorn går sönder står du alltså utan ersättning om du är utan en företagsförsäkring.

Men att köpa en ny dator eller telefon tillhör ofta de mindre problemen för ett företag. Det kan nämligen uppstå situationer som blir betydligt mer kostsamma. Till exempel för dig som:

  • Har ett lager hemma. Driver du kanske en e-handel eller en mindre butik och har ett lager? Hemförsäkringen gäller inte om sakerna på lagret blir stulna eller skadade.
  • Driver en byggfirma. Förvarar du verktyg hemma någonstans? Kanske i garaget eller i arbetsbilen? Verktygsstölder kan bli riktigt kostsamma och tillhör verktygen företaget gäller inte hemförsäkringen.
  • Är frisör med egen salong. Sitter du på mängder av exklusiva hårfärger och de senaste värmeverktygen av rätt märken? Din frisörsalong täcks inte av din hemförsäkring!
  • Är fotograf. Har objektiven ramlat ner från en hylla eller kamerastativet fått leka käpphäst och brutits av? Som fotograf är det en hel del tillbehör du behöver – se till att de är skyddade.
Digital möte arbeta hemifrån  
 

Skydd för inbrott, stöld, brand och vattenskador

I vår företagsförsäkring ingår skydd för bland annat inbrott, stöld, brand och vattenskador – så att alla saker på hemmakontoret, på lagret eller i salongen är skyddade om du, din familj eller kanske någon granne har otur och olyckan sprider sig. Här kan du läsa mer om företagsförsäkringen och vad som ingår.

Ditt företag behöver en ansvarsförsäkring

Som egenföretagare eller konsult har du troligtvis en del kunder. Men vad händer om du gör fel och din kund kräver skadestånd? Eller om du blir föremål för en juridisk tvist? En företagsförsäkring innehåller både ansvarsförsäkring och rättsskydd, vilket kan bli din räddning om det skulle strula rejält. Jätteviktiga skydd för dig som småföretagare! Läs mer om ansvarsförsäkring.

Jag har anställda som jobbar hemifrån – vad gäller för dem?

Precis samma som för dig! Dina anställdas saker är inte skyddade av vare sig din eller deras egna hemförsäkringar om något skulle hända. En företagsförsäkring däremot täcker alla arbetsredskap, datorer och telefoner som används av dig och dina anställda, till och med när ni använder dem för privat bruk.

Måste mitt företag ha en företagsförsäkring?

Det korta svaret är: ja, om du vill kunna få ersättning om något händer. Du måste dock inte ha en företagsförsäkring enligt lag. Men om du har anställda och företaget är anslutet till ett kollektivavtal måste du teckna de försäkringar som du måste ha enligt kollektivavtalet.


Teckna företagsförsäkring

Få en anpassad försäkring och ett pris för just ditt företag. Vi har lösningar som passar de flesta!

Läs mer och teckna här