Skadedjur

Förebygga skador»Små djur, stora problem

​Ökad invasion av vägglöss och kackerlackor 

Små djur, stora problem

Ny statistik från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor visar fortsatt kraftig ökning av skadedjurssanering i Sverige förra året. Antalet vägglussaneringar har ökat från ett fåtal för tio år sedan till tiotusentals per år, och i år väntas antalet öka ytterligare. Även saneringen efter kackerlackor spås öka under 2016.

Här kan du ladda ned rapporten: Små djur, stora problem - En rapport att lusläsa

2004 genomförde saneringsföretaget Nomor 60 vägglussaneringar i Sverige. 2015 låg siffran på 16 005 stycken. Beräkningen för 2016 tyder på en fortsatt ökning, där Nomors prognos ligger på drygt 19 000 vägglussaneringar.

Även saneringar av kackerlackor har ökat;  mellan 2004  och 2015 ökade kackerlackssaneringar med hela 64%.

- Trots att människor blir allt mer medvetna om skadedjursproblemet så minskar det inte, tvärtom. Vi reser mer och mer, vilket innebär att många tar med sig vägglöss eller kackerlackor hem utan att veta om det. Dessa skadedjur kan även förflytta sig mellan lägenheter, något vi alltid vetat gäller kackerlackor, men när det gäller vägglöss är det relativt ny kunskap, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Trygg-Hansa tipsar: Med enkla tips kan du minska risken att få med dig skadedjur hem


Ta för vana att alltid tvätta (om möjligt i 60 grader) de kläder du haft med dig på resan när du kommer hem igen. Lägg inte in dem direkt i din garderob.Ta aldrig in väskan i sovrummet efter en resa eller second hand-shopping, placera den utomhus i ett förråd om du har möjlighet till det. Alternativt förvara den i en plastsäck inne i din lägenhet om du misstänker att du kan ha fått med dig vägglöss eller kackerlackor hem.Sprid inte ut dina kläder på hotellrummet när du är ute och reser och lägg inte väskan i närheten av sängen eller på golvet under den.Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så att du inte får kackerlackor med dig hem.Vid städning så dra fram spis respektive kyl/frys om möjligt då detta är ställen i köket där kackerlackorna trivs.

Skaffa mer kunskap om vägglöss och kackerlackor:

Ladda ner Trygg-Hansas, Nomors & Nattaros rapport ”Små djur, stora problem - En rapport att lusläsa” som innehåller frågor och svar om vägglöss och kackerlackor, samt en mer utförlig checklista om hur du undviker att drabbas.

Ok, jag förstår