Husbilsförsäkring

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Rätt försäkring för husbilen

Precis som för bil måste du enligt lagen trafikförsäkra din husbil och det är viktigt att du gör det samma dag du köper den. För att få ett bra skydd bör du även teckna en halv- eller helförsäkring. Här ser du exempel på vad vår husbilsförsäkring täcker.​

.

 

Drulle ingår

Om du t.ex. tappar bort dina bilnycklar eller tankar fel bränsle. Drulle ingår i vår halv- och helförsäkring.​

.

 

Glasrutor

Du kan få ersättning om t.ex. vindrutan ​spräcks eller krossas. Om du får ett stenskott på en ruta, som kan lagas, betalar du bara 100 kr i självrisk.​

.

 

Upp till 20 % rabatt

Med flera försäkringar hos oss kan du få upp till 20 % i samlingsrabatt.​​


​​

​​​​​​​​​Trygghet på resans väg​

Jylland, fjällen eller kanske det årliga besöket på campingen i Bohuslän? Visst är det skönt att åka på semester med husbilen? Med en ordentlig försäkring blir dessutom semestern tryggare om något händer.​

Ekonomisk hjälp om du krockar med husbilen

Din trafikförsäkring ersätter dig och dina passagerare om ni råkar ut för en trafikolycka, t.ex. krockar med en bil. Trafikförsäkringen ger även ersättning för skador på det andra fordonet och på personerna du krockat med.

Snabbt vid din sida om husbilen går sönder

Skulle du få ett stenskott på en ruta, som går att laga, betalar du bara 100 kr i självrisk. Och skulle husbilen gå sönder ser vi till att den bogseras till närmaste verkstad. Du får även ersättning ifall du måste avbryta en resa om husbilen stjäls eller om du t.ex. har krockat. ​

Ersättning om du av misstag har sönder något

Är husvagnen inte är äldre än 8 år ingår även Drulle, som ger dig ersättning för skador som du själv orsakar på fast inredning, som bänkskivor och bord, på vitvarorna eller om du tappar bort dina nycklar.​

Om det känns jobbigt efter en skada

I din försäkring ingår även hjälp hos en terapeut om du mår dåligt efter en olycka med husbilen. Du får också ersättning om du hamnar i en tvist eller krävs på skadestånd vid exempelvis en försäljning av husbilen eller om du krockar med någon.

Om du kolliderar eller någon krossar vindrutan

Med en helförsäkring får du det starkaste skyddet. Utöver allt som ingår i din halvförsäkring får du även ersättning om husbilen skadas, exempelvis i en krock eller om någon förstör husbilen. Du får också betalt för skador som orsakats av vatten som plötsligt strömmar ut från husbilens tank eller ledningar. Dessutom får du ersättning om exempelvis teven, middagsporslinet eller andra saker i husbilen vid en trafikolycka.

Extra bra skydd med tilläggsförsäkringar​

Genom att komplettera med tilläggen Självriskrabatt och Utökad personskada får du vårt bästa skydd för dig och husbilen. Självriskrabatt sänker självrisken om du t.ex. krockar med en älg eller vid skadegörelse och Utökad personskada ger dig ersättning och vård snabbt efter en olycka med husbilen. Läs mer om våra tilläggsförsäkringar.

Jämför och hitta rätt husbilsförsäkring​​

Här ser du en kortfattad beskrivning av försäkringens innehåll. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i​ ​​För- och efterköpsinformationen.

TrafikHalvHel​
Trafik
 
Kan ge ersättning för:
​ ​
Skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Det kan t.ex. vara ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst. Du kan också få ersättning för skador som du orsakar på någon annans egendom, till exempel en bil eller ett staket.​
  
 
  
 
  
 
Brand
 
Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, ​​blixtnedslag eller explosion.
 
  
 
  
 
Glasrutor
 
Du kan få ersättning för vind-, sido- eller bakrutor som ​spräcks eller krossas.
 
  
 
  
 
Stöl​d och inbrott
 
Du kan få ersättning om bilen eller biltillbehör stjäls, eller om bilen eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du får också ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls ur bilen, till exempel cd-spelare eller GPS.
 
  
 
  
 
Motor och elektronik
 
Du kan få ersättning för skador på motor, elektronik, växellåda och klimatanl​äggning ända upp till 12 000 mil under förutsättning att din bil inte är äldre än 8 år​.
 
  
 
  
 
Drulle
 
Du kan få ersättning om något skadas i husvagnens eller husbilens boendedel, eller om du blir av med bilnycklarna på grund av en plötslig och oförutsedd händelse. Vi står också för bärgningskostnaden till verkstad och rengöring av tanken om du har tankat fel drivmedel.
 
  
 
  
 
Bärgning
 
Du kan få bärgning till närmaste verkstad om bilen inte går att köra. Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare till den plats där resan började eller till ​resans mål, beroende på vad som ligger närmast.
 
  
 
  
 
Reseavbrott
 
Du kan få ersättning för planerade resdagar om du tvingas avbryta en pågående resa på grund av att din husbil stjäls eller inte går att använda, om skadan kan ersättas av din halv- eller helförsäkring. Ersättningen är 300 kr per dag och du kan få ersättning för upp till 45 outnyttjade resdagar.
 
  
 
  
 
Krishjälp
 
Om du drabbas av en krisreaktion efter en skada får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.
 
  
 
  
 
Ansvar
 
Du kan få ersättning om du krävs på skadestånd för skador som din husbil har orsakat på någons egendom. Till exempel om husbilens vattentank börjar läcka.
 
  
 
  
 
Rättsskydd
 
Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av bilen. Du får ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten. Högsta ersättning är 250 000 kr.
 
  
 
  
 
Vagnskada​
 
Du kan få ersättning för yttre skador på din bil vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över bilen eller om du kör på ​en lyktstolpe.
 
 
  
 
​​

Valbara tillägg​

Förstärk din försäkring med en eller flera tilläggsförsäkringar.  Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.

​ ​ ​
Självriskrabatt 3000 kr​
 

Vi står för 3 000 kronor av din vagnskadesjälvrisk om bilen behöver repareras efter skadegörelse eller krock med djur. Är din bil halvförsäkrad ger vi ersättning för reparationskostnaden upp till 3 000 kronor. Du har ingen självrisk vid bärgning eller vid en godkänd parkeringsskada.

  Tillägg
 
Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet
 

Gäller för dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka. Ger ersättning med upp till 600 000 kr vid nedsatt förmåga, så kallad medicinsk invaliditet, och tillgång till privat sjukvård.​​

  Tillägg
 ​
​​​


Vanliga frågor och svar om husbilsförsäkring

Vem kan teckna husbilsförsäkringen?
 

Försäkringen ska tecknas av dig som äger husbilen. För att husbilsförsäkringen ska gälla måste du vara registrerad som ägare och vara den som huvudsakligen använder fordonet.

Vad påverkar priset på husbilsförsäkringen?
 

Vad en husbilsförsäkring kostar beror på flera faktorer, till exempel vilken husbil du har, hur gammal den är och var du bor. Få pris på din husbilsförsäkring här.

Måste man ha försäkring på husbilen?
 

Ja, om husbilen inte är avställd måste den enligt lag vara trafikförsäkrad. En trafikförsäkring ersätter dig om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din husbil. Du kan även välja att teckna en halv- eller helförsäkring för din husbil.

Vad täcker husbilsförsäkringen?
 

Husbilsförsäkringen kan ge dig ersättning om din husbil skulle bli stulen eller skadas – eller om du skulle råka ut för en trafikolycka. Du kan välja att ge din husbil en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring, beroende på vilket skydd du vill ha och behöver. Läs mer om trafik-, halv- och helförsäkring för husbil här.

Vilken husbilsförsäkring är bäst?
 

Vilken husbilsförsäkring som är bäst beror på vilket skydd du vill ha eller behöver. Med en helförsäkring för husbil får du det starkaste skyddet. Utöver allt som ingår i din halvförsäkring får du även ersättning om husbilen skadas, exempelvis i en krock, eller om någon förstör husbilen. I Trygg-Hansas husbilsförsäkring ingår drulleförsäkring när din husbil är yngre än åtta år.

Hur gäller försäkringen när husbilen är avställd?
 

Om du ställer av husbilen och har en halv- eller helförsäkring ändrar vi din husbilsförsäkring till en avställningsförsäkring. En avställningsförsäkring för husbil innehåller inte någon trafikförsäkring. Har du bara en trafikförsäkring avslutar vi din försäkring och betalar tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja.

Läs mer om att ställa av och på husbil.

Hur gäller husbilsförsäkringen vid en fuktskada?
 

Vår helförsäkring för husbil ersätter fuktskador som uppkommit av plötsliga vätskeläckage från vattenledningssystem.

Vad ska jag tänka på när jag reser utomlands med min husbil?
 

När du reser med din husbil utomlands ska du alltid med ditt registreringsbevis. Vissa länder kräver också att du har med dig ett internationellt försäkringsbevis, ett så kallat Grönt kort. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats tff.se ser du till vilka länder som du behöver ha med dig ditt Gröna kort. Om du inte har med dig ett Grönt kort till dessa länder får du betala för den tid du tänker använda fordonet i landet, trots att din svenska trafikförsäkring gäller.

Du kan beställa ett Grönt Kort genom att logga in på Mina sidor.

Hur gäller försäkringen när jag lånar eller hyr ut min husbil?
 

Du som har en husbilsförsäkring hos Trygg-Hansa får hyra eller låna ut husbilen, men inte så ofta eller länge att du inte längre kan anses vara den som huvudsakligen använder husbilen.

Kom ihåg att:

  • Kolla med oss vad som gäller om skador uppstår när husbilen är uthyrd/utlånad.
  • Ha god koll på den du hyr ut till och ta uppgifter så som telefonnummer, adress och en kopia på körkortet. Kolla också att personen som hyr din husbil har rätt körkortsbehörighet.
  • Ta för vana att fota och filma husbilen både före och efter, både utvändigt och invändigt. Detta är ett bra tips för både den som hyr ut och den som hyr.

Samla dina försäkringar och få rabatt!

Med allt på samma ställe blir livet lite lättare. Teckna flera försäkringar hos oss och få 5 till 20 procents samlingsrabatt, beroende på vilka försäkringar du har.

Läs mer om vår samlingsrabatt

Allt om försäkringen

Läs det här innan du tecknar husbilsförsäkring

Du kan läsa mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret.​

 QuickQuotePlaceHolder

​Stölder av husbilar och husvagnar ökar

​Ta del av våra tips för att skydda din husbil eller husvagn ​​​mo​​t stöld.

placeholder image  

Vinterförvaring av husbil

​Ställer du av husbilen på vintern. Här hittar du tips och checklista inför vinterförvaring av husbilen.

placeholder image