Gravidförsäkring

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Gravidförsäkringen som ger dig en tryggare väntan

Någon växer där inne i magen och snart får ni träffas för första gången. Få en tryggare väntan ​med en gravidförsäkring – det enda och bästa försäkringsskyddet som finns för den ni längtar efter.

.

 

Skydd för barnet i magen

Försäkringen ger 50 000 kronor i ersättning om bebisen föds med vissa sjukdomar – ett skydd som bara en gravidförsäkring kan ge.

.

 

Vi har varit gravida i 30 år

Vi har längst erfarenhet av gravidförsäkringar i Sverige. Vi har sett allt, hört allt och finns vid din sida i väntans tider.

.

 

Appen Gravid- och mammaträning

Övningar som är anpassade för att gravida och nyblivna mammor ska må bra. Ingår när du betalar för din gravidförsäkring!

 

Vårt pris på gravidförsäkring – 1250 kronor för hela graviditeten

Gravidförsäkringen kostar 1 250 kronor oavsett när under gravi​diteten du skaffar den. Det bästa är att teckna den så tidigt som möjligt – gärna före rutinultraljudet! Som senast behöver din försäkring vara tecknad och betald dagen innan förlossningen sätter igång. Efter att barnet är fött påminner vi dig om den viktiga barnförsäkringen. Om du väljer att teckna den får du 30 % rabatt första året. En perfekt present till familjens nykomling!

Teckna gravidförsäkring här!

Välj mellan två varianter

Vår gravidförsäkring finns i två varianter: en som du betalar 1 250 kronor för och en som är helt gratis. Om du väljer att betala för gravidförsäkringen får du vårt bästa och mest omfattande skydd, för både dig, barnet och din partner. En gratis gravidförsäkring innehåller ett begränsat grundskydd som ger ersättning vid olycksfall eller dödsfall. Du kan teckna och jämföra försäkringarna här nedanför.

Vi rekommenderar alltid den mer omfattande varianten. Den ger ersättning inte bara vid olycksfall utan även vid exempelvis graviditets- och förlossningskomplikationer, sjukhusvistelser och vissa diagnoser som barnet kan födas med.

Jämför och hitta rätt gravidförsäkring

Vad ingår i en gravidförsäkring? Här ser du en kortfattad beskrivning och vilket skydd som den gravida, den andra föräldern och barnet får. Jämför våra gravidförsäkringar för att se vilken som passar dig bäst. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.


Gratis1250 kr
Ersättning vid dödsfall
 

Om bebisen, den gravida eller pappan/partnern avlider under tiden försäkringen gäller betalar vi ut 25 000 kronor.

För föräldrar gäller skyddet från graviditetsvecka 16 (15+0) och för bebisen från graviditetsvecka 23 (22+0). För både föräldrarna och bebisen gäller skyddet fram till barnets sexmånadersdag.

  
 
  
 
Kristerapi för föräldrarna
 
Ni föräldrar får behandling hos en legitimerad psykolog om ni drabbas av en krisreaktion, till exempel om ert barn föds med eller drabbas av en allvarlig sjukdom, missbildning eller skada. Vi hänvisar er till en legitimerad psykolog och står för kostnaden upp till 10 behandlingstillfällen, inklusive resorna till och från behandlingen.
  
 
  
 
Medicinsk invaliditet efter olycksfall
 
Ni får ersättning om ett olycksfall leder till att bebisen eller någon av er föräldrar får en bestående nedsättning av funktionsförmågan. Ersättningens storlek beror på hur stor funktionsnedsättningen är, 1–100 procent. Högsta ersättning är 600 000 kronor.
  
 
  
 
Medicinsk invaliditet efter sjukdom
 
Vi betalar ut ett engångsbelopp om en sjukdom, förlossningsskada eller för tidig födsel leder till att barnet får en bestående nedsättning av funktionsförmågan. Ersättningens storlek beror på hur stor funktionsnedsättningen är, 1–100 procent. Högsta ersättning är 600 000 kronor.
 
  
 
Ersättning vid vissa diagnoser
 

Vi betalar ut ett engångsbelopp på 50 000 kronor om barnet föds med någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som finns uppräknade i det fullständiga villkoret, i avsnittet vissa diagnoser. Ersättningen betalas ut direkt när bebisen är född och har fått diagnosen. Exempel på sjukdomar och funktionsnedsättningar som ingår är vissa allvarliga hjärtfel, Downs syndrom och läpp-, käk- och gomspalt.

Du kan inte få ersättning för sjukdomar och funktionsnedsättningar som visat symtom innan försäkringen började gälla, eller för andra sjukdomar än de som är listade i villkoret.

Läs mer om diagnosförsäkring.

 
  
 
Månadsersättning vid omvårdnadsbidrag
 
Ni får en månadsersättning i upp till tre år om Försäkringskassan beviljar er omvårdnadsbidrag för barnet på grund av en olycksfallsskada eller en sjukdom. Vissa sjukdomar och tillstånd är undantagna. Vilka det är framgår i det fullständiga villkoret.

Ersättningens storlek beror på hur mycket omvårdnadsbidrag ni får. Vid 100 % omvårdnadsbidrag får ni högsta ersättningen, som är 4 000 kronor per månad.
 
  
 
Ärrersättning
 
Barnet får ett engångsbelopp för ärr efter en sjukdom eller ett olycksfall som krävt läkarbehandling. Bedömningen av ärret kan göras tidigast ett år efter skadan. Se info på trygghansa.se/arrtabell.
 
  
 
Sjukhusvistelse för barnet
 

Om barnet blir inlagd på sjukhus i minst tre dagar får ni 200 kronor per dag, från första dagen.

Ni får däremot inte ersättning för vanliga sjukhusbesök i så kallad öppenvård eller sjukhusvistelse i samband med normal förlossning.

 
  
 
Sjukhusvistelse vid graviditetskomplikationer
 

Om du som är gravid blir inskriven på sjukhus i minst tre dagar för graviditetskomplikationer betalar vi ut ersättning för din sjukhusvistelse. Du får 200 kronor per dag, från första dagen.

Du får däremot inte ersättning för sjukhusvistelse eller kostnader i samband med förlossningen eller efter förlossningen.

 
  
 
Komplikationer under graviditeten
 
Du som är gravid får ersättning om du drabbas av havandeskapsförgiftning. Ersättningen är 3 000 kronor.
 
  
 
Komplikationer vid förlossningen
 

Du som är gravid får ersättning om du drabbas av en eller flera av de komplikationer som räknas upp i det fullständiga villkoret. Komplikationerna som ersätts är:

  • akut kejsarsnitt
  • svår blodförlust
  • svår perinealbristning
  • vaginalhematom
  • analinkontinens.

Ersättningen är 3 000 kronor per komplikation.

 
  
 
Ersättning vid missfall
 

Du får ersättning om du drabbas av missfall mellan vecka 16 (15+0) och vecka 23 (22+0). Ersättningen är 3 000 kronor.

Om bebisen avlider från vecka 23 (22+0) får du istället ersättning från gravidförsäkringens dödsfallsersättning. på 25 000 kronor.

 
  
 

Mer om vår gravidförsäkring

Livet i väntans tider är spännande. Vi finns där vid din sida och ger ekonomisk hjälp om något inte går som det ska. Med vår gravidförsäkring kan du fokusera på det första mötet med ditt barn.

Om barnet får varaktig skada eller sjukdom

Med vår mest omfattande gravidförsäkring kan ni få ekonomisk hjälp om barnet får varaktiga skador pga för tidig födsel, vid förlossningen eller av sjukdom. Ni kan få upp till 600 000 kronor. Vi betalar också ut 50 000 kronor för vissa diagnoser som barnet föds med, till exempel vissa allvarliga hjärtfel och Downs syndrom.​

Vårt bästa skydd för dig som är gravid

Gravidförsäkringen ger också ersättning för vissa komplikationer för dig som är gravid. Du får 3 000 kronor om du får missfall eller drabbas av till exempel havandeskapsförgiftning, svåra bristningar eller analinkontinens efter en förlossningsskada. Sjuk- och olycksfal​lsförsäkringar för vuxna brukar inte omfatta komplikationer under graviditet och förlossning, och en barnförsäkring kan du bara teckna efter att barnet är fött.

Teckna tidigt för bästa skydd

Ett skäl att teckna försäkringen tidigt är att den kan ge ersättning för vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som upptäcks redan före graviditetsvecka 23, till exempel på rutinultraljudet. Det gäller dock om du betalade försäkringen senast dagen före upptäckten.

Teckna och betala försäkringen tidigt under graviditeten – den gäller inte för sådant som visat symtom innan du betalade den.​​

Appen som hjälper dig att må bra

Vill du sova bättre, må mindre illa och få mer ork inför förlossningen? För många hjälper det att träna. I vår app Gravid- och mammaträning får du övningar av vår expert på träning under och efter graviditet. Övningarna är enkla att göra hemma och fokuserar på att hela du ska må bra. Teckna gravidförsäkringen (den du betalar för) så får du en kod för att logga in.​​​ ​Läs mer om vår app Gravid- och mammaträning här.​​

​​ Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

Undrar du hur samhället kan hjälpa dig?

Har du funderingar inför förlossningen eller frågor om Försäkringskassan? Kanske mår du eller ditt nyfödda barn inte bra?

​Vi på Familjehjälpen lyssnar och hjälper dig att hitta rätt stöd och ersättningar från samhället. Vi berättar om dina rättigheter och vilken hjälp du kan få. Just nu är du välkommen att kontakta oss på Familjehjälpen så bokar vi en tid då vi kan ringa upp dig. Samtalen kostar ingenting, de ingår i gravidförsäkringen som du betalar för.

Läs mer och boka tid​

Vanliga frågor & svar om gravidförsäkring

Vad kostar gravidförsäkringen?
 
Vad är en gravidförsäkring?
 
När ska jag teckna en gravidförsäkring?
 
När börjar gravidförsäkringen gälla?
 
Hur gäller gravidförsäkringen för tvillingar?
 
Övergår gravidförsäkringen automatiskt till en barnförsäkring?
 
Varför ska jag teckna en gravidförsäkring?
 
Varför ska jag betala för en gravidförsäkring?
 
Kan jag byta från er gratis gravidförsäkring till gravidförsäkringen med bättre skydd?
 
Hur länge gäller gravidförsäkringen och när ska jag teckna en barnförsäkring?
 

 CroppedImage

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Varför bör man ha en gravidförsäkring?

Vår expert Lisa Halvorsen svarar på varför du ska skaffa en gravidförsäkring, och ger andra bra tips för dig som väntar tillökning.

Läs mer om varför du bör ha en gravidförsäkring​

Allt om gravid​​​​försäkringen

Läs det här innan du tecknar gravidförsäkringen.

Läs mer om gravidförsäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra gravidförsäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av gravidförsäkringens villkor.​​

 QuickQuotePlaceHolder