Kattförsäkring

25 % rabatt om din kattunge är under 6 månader.

Få 25 % för kattunge

Är din kattunge under 6 månader när du tecknar försäkringen får du en rabatt som motsvarar 25 % av första årspremien.

Klart katten ska ha en försäkring
Teckna en kattförsäkring som gäller från busig kattunge till äldre katt. Se pris direkt, och jämför oss gärna!
Se pris och teckna

Kattförsäkring till ett pris som passar dig

Katter må ha nio liv men för säkerhets skull: ge din mysiga familjemedlem en bra kattförsäkring. Vår tål att jämföras och innehåller allt från kloka råd till avancerad vård. Du kan anpassa försäkringen efter vad som är viktigt för just dig.

.

 

Ersättning för TR/FORL

Du kan få ersättning för den vanliga tandsjukdomen TR/FORL i Dubbel och Trippel veterinärvård.

.

 

Lång självriskperiod​

Du betalar bara en fast grundsjälvrisk för allt som händer under 180 dagar.

.

 

Kloka råd ett samtal bort

Du får kostnadsfria och obegränsat antal digitala veterinärbesök hos FirstVet​.​

Jämför och hitta rätt kattförsäkring​

Du kan välja mellan tre olika nivåer på veterinärvårdsförsäkring till din katt; Enkel, Dubbel eller T​rippel veterinärvård​​​.​ Jämför vilken kattförsäkring som passar dig eller ta hjälp av vår guide för att välja kattförsäkring.​​​​

Enkel
Dubbel
Trippel
V​eterinärvård
 
Veterinärvårdsförsäkringen omfattar kostnader för undersökning och behandling om din katt drabbas av sjukdom eller olycksfall.

Maxbeloppet per år är:
Enkel: 40 000 kr
Dubbel: 80 000 kr
Trippel: 120 000 kr​​
  
 
  
 
  
 
​​Kostnadsfria veterinärmöten​
 
Kostnadsfria digitala veterinärbesök hos FirstVet. Ingår för sjukdomar och skador som omfattas av kattförsäkringen.​

Läs mer och boka ett veterinärbesök.
  
 
  
 
  
 
Livförsäkring​
 
Livförsäkringen kan ge dig ersättning om din katt, på grund av sjukdom eller olycksfall, dör eller måste avlivas. Gäller till och med det år katten fyller 13 ​år​.​

Läs mer om livförsäkring fö​​r din katt.
  Valbar
 
  Valbar
 
  Valbar​
 
​​​MR, CT och scintigrafi​
 
Kostnader för undersökning med MR, CT, scintigrafi eller liknande undersökningsmetoder ingår i Dubbel och trippel veterinärvård.​

 
  
 
  
 
Receptbelagd medicin​
 
Kostnader för receptbelagd/utskriven medicin ingår i ditt maximala veterinärvårdsbelopp i Dubbel och Trippel veterinärvård.

 
  
 
  
 
Rehabilitering​
 
Kostnader för rehabilitering ingår i kattförsäkringen Dubbel veterinärvård med 7 000 kr/år eller i Trippel veterinärvård med 15 000 kr/år. Rehabilitering ersätts vid frakturer, diskbråck, led-, sen- och muskelskador bland annat.​​

 
  
 
  
 
Dolda fel​
 
Om din kattunge varit försäkrad innan fem månaders ålder ingår dolda fel i Dubbel och Trippel veterinärvård.

Läs mer om Dolda fel-försäkring här.​

 
  
 
  
 
TR/FORL​
 
Ersätter kostnader för behandling av tandsjukdomen TR/FORL. Gäller om din katt
 - försäkrades före 1 års ålder och sedan dess har varit försäkrad med Dubbel eller Trippel veterinärvård utan avbrott, eller
 - försäkrades mellan 1 och 5 års ålder och har varit försäkrad med Dubbel eller Trippel veterinärvård utan avbrott i mer än ett år. När du tecknar efter 1 års ålder gäller 12 månaders karenstid.

Maxbelopp Dubbel veterinärvård: 7 000 kr per år Maxbelopp Trippel veterinärvård: 15 000 kr per år ​​
 
​​
 
  
 
Cellgifter
 
Dubbel och Trippel veterinärvård omfattar kostnader för ​behandling med cellgifter vid cancersjukdom.​
 
​​
 
  
 
Avlivning och kremering
 
I Dubbel och Trippel veterinärvård ingår ersättning för avlivning och kremering med upp till 1500 kr.​​
 
​​
 
  
 
Strålning​
 
Trippel veterinärvård ersätter kostnader för strålning vid behandling av cancersjukdom.​​

 
 
  
 
K​attpensionat​
 
Trippel veterinärvård ersätter kostnader för inackordering på kattpensionat om du av läkare bedömts så sjuk att du inte kan ta hand om din katt.​

 
 
  
 

Rabatt på kattförsäkring? Absolut!​

Du får 25 % rabatt första året om din kattunge är under 6 månader. Dessutom! Om du har flera försäkringar hos oss kan du få upp till 20 % rabatt i samlingsrabatt.​

Räkna ut min ​samlingsrabatt


Försäkring för kattunge och äldre katt, innekatt och utekatt

Med en kattförsäkring är du redo om något skulle hända din katt. Du får samma ersättning livet ut – vi sänker alltså inte ersättningen ju äldre din katt blir. Lär dig mer om när försäkringen kan tecknas, hur karens och självrisk fungerar, och vad du ska tänka på om du vill byta kattförsäkring.

Självrisk i kattförsäkring

Självrisken är den del av veterinärvårdskostnaden som du själv betalar vid skada eller sjukdom. I kattförsäkringen består självrisken av en fast del och en rörlig del. Vilken nivå av fast och rörlig självrisk din kattförsäkring ska ha väljer du när du tecknar den. Lär dig mer om självrisk för kattförsäkring​.

Teckna kattförsäkring från 6 veckor

Du kan teckna en kattförsäkring för en katt som uppnått sex veckors ålder och fram till dess att katten blir åtta år gammal. 

Teckna din kattförsäkring så tidigt som möjligt för att få hjälp med så mycket som möjligt som katten kan råka ut för. 

Om du vill teckna en försäkring på en importerad katt finns det några saker du bör känna till om att köpa katt utomlands​​.

Karens i kattförsäkring

Karens innebär att det är en period då försäkringen inte gäller även om den passerat startdatum. Karens gäller i 20 dagar om din katt är oförsäkrad vid teckningstillfället. Karens uppstår också om du förbättrar din försäkring med t.ex. ökat ersättningsbelopp. 

Karensperioden gäller inte olycksfall, som t.ex. benbrott eller om katten ​sväljer ett främmande föremål. 

Det är ingen karens

  • när du tecknar kattförsäkring inom 10 dagar från leveransen av en katt som är yngre än 18 veckor, och det finns ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar från inköpsdatum.
  • när du flyttar din försäkring med samma omfattning direkt från ett annat svenskt försäkringsbolag. Detta gäller om katten är äldre än 18 veckor.
Lär dig mer​ om karens för kattförsäkring.​

Byte av kattförsäkring

Om du vill byta kattförsäkring är det viktigt att vara medveten om att den nya försäkringen inte ersätter sjukdomar eller skador hos katten, som har funnits eller påbörjats innan försäkringen startar. 

Läs mer om att byta djurförsäkring.​

​​​​​​​​​​​​​​Livförsäkring för katt

Lägg till en livförsäkring för din katt direkt när du tecknar din kattförsäkring. Du får samma ersättning från livförsäkringen under alla år den gäller.

Livförsäkringsbeloppet baseras i första hand på ink​öpspriset/marknadsvärdet. Livförsäkringsbeloppet kan höjas om katten meriteras, exempelvis på en utställning eller vid en tävling. Minsta belopp för en livförsäkring är 1 000 kr. ​
I livförsäkringen ingår ersättning för förlorad användbarhet och avelsförmåga. Livförsäkringen gäller till det år din katt fyller tretton år. Den gäller inte för katter som kommer bort. Livförsäkringen gäller utan självrisk.​

Läs mer om livförsäkring för katt

Vanliga frågor och svar om kattförsäkring

Vem kan teckna kattförsäkring?
 

Om du äger en katt eller tar hand om den som fodervärd kan du teckna veterinärvårdsförsäkring till katten. Du ska vara 16 år eller äldre för att kunna teckna försäkringen. Försäkringstagare blir du som ingår avtal om kattförsäkring med Trygg-Hansa​.

Vill du teckna livförsäkring för katten ska du vara ägare till katten. Är du fodervärd ska det finnas ett fodervärdsavtal där det framgår att du har rätt att teckna livförsäkring för katten.

Hur kan jag betala min kattförsäkring?
 

Om du tecknar kattförsäkring hos oss kan du välja mellan att betala med faktura (per halv- eller helår), e-faktura (per halvår, helår eller månad) eller autogiro (per månad). Väljer du att betala via autogiro eller e-faktura så slipper du en faktureringsavgift på 45 kr. 

Du väljer betalningsalternativ när du tecknar försäkringen, men du kan alltid ändra det senare. 

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om betalning och autogiro. ​

Kan jag teckna en kattförsäkring även om jag inte äger katten?
 

Om du är fodervärd till en katt kan du teckna en försäkring för den. Försäkringstagare blir den som ingår avtal med Trygg-Hansa. Om information eller ersättning ska kunna lämnas till annan än du som försäkringstagare, till exempel till kattens ägare, krävs en fullmakt från dig som försäkringstagare.

Vill du teckna livförsäkring för katten ska det framgå i ett fodervärdsavtal att du har rätt att teckna livförsäkring.

Vad innebär dolda fel i kattförsäkringen?
 

Ett dolt fel är en medfödd eller senare förvärvad sjukdom eller skada som har börjat utvecklas före besiktningen respektive leveransen, men inte kunnat upptäckas vid besiktning av kattungen. Exempel på dolda fel är vattenskalle, medfödd dövhet eller missbildningar på inre organ.

Eftersom djur rent försäkringsjuridiskt räknas som varor kan en person (näringsidkare) som sålt en katt enligt konsumentköplagen bli skyldig att ersätta köparen om ett dolt fel uppkommer. En uppfödare har ansvar för dolda fel under tre år från kattungens leveransdag och har ofta en dolda fel försäkring för kattungarna.

Om det inte finns en dolda fel försäkring hos uppfödaren kan du få ersättning från kattens veterinärvårdsförsäkring med omfattning Dubbel eller Trippel. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kan jag försäkra en importerad katt?
 

Ja, hos oss på Trygg-Hansa går det bra att teckna en försäkring på en importerad katt. Men det finns regler för att ta in en katt i Sverige som du ska känna till – och vissa förutsättningar för att du ska kunna få teckna en kattförsäkring.​ Läs mer om att köpa katt utomlands.


Gäller försäkringen om jag tar med min katt utomlands? Kattförsäkringen gäller i Sverige, men också i hela världen under förutsättning att du kan återföra din katt till Sverige enligt de regler som Svenska Jordbruksverket har satt upp. I dessa fall gäller försäkringen som längst i ett år räknat från avresedag. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för resa till olika länder hos Jordbruksverket.

Omfattar kattförsäkringen tandvård?
 

Tandfrakturer, avbrutna tänder, sprickor, och liknande skador ersätts i de flesta fall, såvida det inte är en bakomliggande sjukdom som orsakat frakturen. 

Tandsjukdomar​ som karies (tandröta/hål), parodontit (tandlossning), gingivit (tandköttsinflammation), och olika problem relaterade till tandsten (cremor dentis) ersätts inte från försäkringen. 

TR/FORL omfattas av Dubbel och Trippel veterinärvård om katten

  • försäkrades före 1 års ålder och sedan dess har varit försäkrad med Dubbel eller Trippel veterinärvård utan avbrott, eller
  • försäkrades mellan 1 och 5 års ålder och har varit försäkrad med Dubbel eller Trippel veterinärvård utan avbrott i mer än ett år. När du tecknar efter 1 års ålder gäller 12 månaders karenstid.

Maxbelopp Dubbel veterinärvård: 7 000 kr per år
Maxbelopp Trippel veterinärvård: 15 000 kr per år
Se fullständiga villkoren för närmare information.​

Varför ska jag försäkra min innekatt? ​
 

Innekatter löper inte risk att råka ut för skador i trafiken eller från slagsmål med andra katter. Det finns fortfarande skador och sjukdomar som de kan drabbas av. Några av de vanligaste anledningarna till att katter behöver uppsöka veterinär är problem med mage och tarm för att de har ätit något olämpligt. 

De kan också drabbas av problem med urinvägarna eller skadas om de ramlar ut från ett fönster eller en balkong. Veterinärvård är kostsam och man kan få mycket hjälp från sin kattförsäkring.

Ska jag ha kvar försäkringen även när katten blir gammal?
 

På en gammal katt kanske man inte genomför komplicerade operationer men en äldre katt behöver vanligtvis besöka veterinär oftare än en ung katt. Även en liten skada kan bli kostsam. 

Hos oss kan man teckna en veterinärvårdsförsäkring på en katt som är upp till sju år gammal. Katten kan behålla försäkringen hela livet och ersättningsbeloppen är samma hela kattens liv. 

Väljer man att teckna en livförsäkring för sin katt upphör den att gälla när katten fyller 13 år.

Måste min katt vara vaccinerad för att kunna försäkras?
 

Din katt behöver inte vara vaccinerad för att du ska kunna teckna försäkringen. Det finns dock vissa sjukdomar som inte ersätts från försäkringen om katten inte är vaccinerad enligt rekommendationerna i FASS.vet. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kan jag påverka vad kattförsäkringen kostar om jag höjer eller sänker min självrisk?
 

Väljer du en lite högre självrisk på din kattförsäkring så blir din försäkringspremie lite lägre, och tvärtom. Du kan välja mellan olika fasta och rörliga självrisker hos oss. Exakt hur mycket det påverkar priset vilken självrisk du väljer kan du få besked om via vår Kundservice. Ring oss gärna på 0771-111 110​​​ 

Den självrisk du väljer när du tecknar kattförsäkringen går att ändra senare, men tänk på att om något redan inträffat tillämpas den självrisk som gäller vid tidpunkten för sjukdomen/olycksfallet. ​​Du kan läsa mer om ​självrisk här.​

Hur säger jag upp min kattförsäkring?
 

Det finns olika anledningar till att man vill avsluta sin kattförsäkring. Kontakta oss så hjälper vi dig med uppsägning av försäkringen.

Vad kostar en kattförsäkring?
 

Vad kattförsäkringen kostar beror på bland annat på hur gammal katten är och var i landet man bor. En veterinärvårdsförsäkring med större omfattning och högre ersättningsbelopp kostar mer än en försäkring med mindre omfattning. 

Priset på kattförsäkringen påverkas också av vilken självrisk man väljer. Se vad som påverkar priset på ​en kattförsäkring. 
Veterinärbesök online 

I kattförsäkringen ingår kostnadsfria veterinärbesök direkt​ på nätet​ hos FirstVet. Boka ett veterinärbesök ​direkt via din mobil, surfplatta eller dator.


Läs fler tips till dig som kattägare​​​​​

Tips och råd för hund och katt​​​

Allt om kattförsäkring

Läs det här innan du tecknar kattförsäkring

I vårt fullständiga försäkringsvillkor kan du läsa om de tillstånd och behandlingar som försäkringen inte ersätter. Till exempel ersätts inte resor, förebyggande behandling​, krage och dietfoder. För djur som importerats, eller dess avkomma, gäller särskilda undantag för vissa sjukdomar. ​​

​ ​