Kattförsäkring

25 % rabatt om din kattunge är under 6 månader.

Få 25 % för kattunge

Är din kattunge under 6 månader när du tecknar försäkringen får du en rabatt som motsvarar 25 % av första årspremien.

Jämför kattförsäkring
Få prisförslag direkt på vår hemsida – vår kattförsäkring tål att jämföras.
Se ditt bästa pris

Klart katten ska ha en egen försäkring

Kattunge eller vuxen katt? Gosig innekatt eller äventyrlig utekatt? Raskatt eller huskatt? ​Oavsett vilken katt du har passar vår försäkring för katt.

.

 

Samma försäkring livet ut

Skyddet gäller för veterinärvård oavsett hur gammal din katt är. ​

.

 

Lång självriskperiod​

Oavsett diagnos betalar du bara den fasta självrisken en gång under en period på 180 dagar.

.

 

Digitala veterinärbesök ingår​​​

Du får kostnadsfria digitala veterinärbesök hos FirstVet​ ​för skador och sjukdom som omfattas av försäkringen​​.

Jämför och hitta rätt kattförsäkring​

Du kan välja mellan tre olika nivåer på veterinärvårdsförsäkring till din katt; enkel, dubbel eller trippel veterinärvård​​​.​ Jämför vilken kattförsäkring som passar dig eller ta hjälp av vår guide för att välja kattförsäkring.​​​​

Enkel
Dubbel
Trippel
V​eterinärvård
 
Veterinärvårdsförsäkringen omfattar kostnader för undersökning och behandling om din katt drabbas av sjukdom eller olycksfall.

Maxbeloppet per år är:
Enkel: 40 000 kr
Dubbel: 80 000 kr
Trippel: 120 000 kr​
  
 
  
 
  
 
Fri vårdrådgivning​
 
Rådgivning hos Djurens vårdguide - ring 90228 ​​när du behöver hjälp. Ingår i kattförsäkringen.​
  
 
  
 
  
 
Kostnadsfria veterinärmöten​
 
Kostnadsfria digitala veterinärbesök hos FirstVet. Ingår för sjukdomar och skador som omfattas av kattförsäkringen.​

Läs mer och boka ett veterinärbesök.
  
 
  
 
  
 
Livförsäkring​
 
Livförsäkringen kan ge dig ersättning om din katt, på grund av sjukdom eller olycksfall, dör eller måste avlivas. Gäller till och med det år katten fyller 13 ​år​.​

Läs mer om livförsäkring fö​​r din katt.
  Valbar
 
  Valbar
 
  Valbar​
 
​​​MR, CT och scintigrafi​
 
Kostnader för undersökning med MR, CT, scintigrafi eller liknande undersökningsmetoder ingår i Dubbel och trippel veterinärvård.​

 
  
 
  
 
Receptbelagd medicin​
 
Kostnader för receptbelagd/utskriven medicin ingår i ditt maximala veterinärvårdsbelopp i Dubbel och Trippel veterinärvård.

 
  
 
  
 
Rehabilitering​
 
Kostnader för rehabilitering ingår i kattförsäkringen Dubbel veterinärvård med 7 000 kr/år eller i Trippel veterinärvård med 15 000 kr/år. Rehabilitering ersätts vid frakturer, diskbråck, led-, sen- och muskelskador bland annat.​​

 
  
 
  
 
Dolda fel​
 
Om din kattunge varit försäkrad innan fem månaders ålder ingår dolda fel i Dubbel och Trippel veterinärvård.

Läs mer om Dolda fel-försäkring här.​

 
  
 
  
 
TR/FORL​
 
Trippel veterinärvård omfattar TR/FORL med upp till 8000 kr per år under förutsättning att katten​ försäkrades före 1 års ålder och har varit försäkrad med Trippel veterinärvård utan avbrott hela tiden.
 

 
  
 
Strålning och cellgifter
 
Trippel veterinärvård omfattar kostnader för strålbehandling och behandling med cellgifter vid cancersjukdom.​
 

 
  
 
K​attpensionat​
 
Trippel veterinärvård ersätter kostnader för inackordering på kattpensionat om du av läkare bedömts så sjuk att du inte kan ta hand om din katt.​

 
 
  
 


Om vår kattförsäkring

Med en kattförsäkring får du en ökad trygghet för katten och för dig som ägare.​ Läs mer om när försäkringen kan tecknas, hur du gör om du vill byta kattförsäkring samt hur karens och självrisk fungerar.

När kan en katt​försäkring tecknas?

Kattförsäkringen kan tecknas för katt som uppnått sex veckors ålder och fram till dess att den blir åtta år. Ersättningsbeloppen för veterinärvård är oförändrade när katten blir äldre. Är din kattunge under 6 månader när du tecknar försäkringen får du en rabatt som motsvarar 25 % av första årspremien.
Vill du teckna en försäkring på en importerad katt? Då finns det några saker du bör känna till. ​Läs mer om att köpa katt utomlands.​

Om du vill byta kattförsäkring

När man vill byta kattförsäkring​ finns det ett par saker man ska tänka på. Som kattägare ska man vara medveten om att den nya försäkringen inte ersätter sjukdomar eller skador hos katten som har funnits eller påbörjats innan försä​kringen startar.

Hur fungerar karens i kattförsäkring?

Om du exempelvis flyttar din försäkring med samma omfattning direkt från ett annat svenskt försäkringsbolag gäller din försäkring utan karens. Det är heller ingen karens för en katt som är yngre än 18 veckor, om veterinärintyg finns när försäkringen tecknas. 

Lär dig mer​ om när och hur ​karens gäller.​

Hur fungerar självrisk i kattförsäkringen? 

Självrisken är den del av veterinärvårdskostnaden som du själv betalar vid skada eller sjukdom. Självrisken består av en fast del: 1 200 kr, 2 300 kr eller 4 000 kr.

Utöver den fasta självrisken kommer en rörlig del av antingen 15 %, 20 % eller 25 % på de kostnader som överstiger den fasta självrisken. Nivå av fast och rörlig självrisk väljer du när du tecknar försäkringen. Du kan läsa mer om ​självrisk här.​

​​​​​Livförsäkring för katt

Du kan lägga till en livförsäkring utöver det skyddet som din veterinärvårdsförsäkring ger dig.

Livförsäkringsbeloppet baseras i första hand på inköpspriset/marknadsvärdet. Beloppet kan höjas om katten meriteras, exempelvis på utställning. För Huskatt/Bondkatt/Blandras är livbeloppet högst 1 000 kr, såvida inte katten har officiella utställningsmeriter. I livförsäkringen ingår ersättning för förlorad avelsförmåga och livförsäkringen gäller utan självrisk. Livförsäkringen gäller inte för katt som kommer bort.

Läs mer om livförsäkring för katt

Vanliga frågor och svar om kattförsäkring

Vem kan teckna kattförsäkring?
 

Om du äger en katt eller tar hand om den som fodervärd kan du teckna veterinärvårdsförsäkring till katten. Du ska vara 16 år eller äldre för att kunna teckna försäkringen. Försäkringstagare blir du som ingår avtal om kattförsäkring med Trygg-Hansa​.

Vill du teckna livförsäkring för katten ska du vara ägare till katten. Är du fodervärd ska det finnas ett fodervärdsavtal där det framgår att du har rätt att teckna livförsäkring för katten.

Hur kan jag betala min kattförsäkring?
 

Om du tecknar kattförsäkring hos oss kan du välja mellan att betala med faktura (per halv- eller helår), e-faktura (per halvår, helår eller månad) eller autogiro (per månad). Väljer du att betala via autogiro eller e-faktura så slipper du en faktureringsavgift på 45 kr. 

Du väljer betalningsalternativ när du tecknar försäkringen, men du kan alltid ändra det senare. 

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om betalning och autogiro. ​

Kan jag teckna en kattförsäkring även om jag inte äger katten?
 

Om du är fodervärd till en katt kan du teckna en försäkring för den. Försäkringstagare blir den som ingår avtal med Trygg-Hansa. Om information eller ersättning ska kunna lämnas till annan än du som försäkringstagare, till exempel till kattens ägare, krävs en fullmakt från dig som försäkringstagare.

Vill du teckna livförsäkring för katten ska det framgå i ett fodervärdsavtal att du har rätt att teckna livförsäkring.

Vad innebär dolda fel i kattförsäkringen?
 

Ett dolt fel är en medfödd eller senare förvärvad sjukdom eller skada som har börjat utvecklas före besiktningen respektive leveransen, men inte kunnat upptäckas vid besiktning av kattungen. Exempel på dolda fel är vattenskalle, medfödd dövhet eller missbildningar på inre organ.

Eftersom djur rent försäkringsjuridiskt räknas som varor kan en person (näringsidkare) som sålt en katt enligt konsumentköplagen bli skyldig att ersätta köparen om ett dolt fel uppkommer. En uppfödare har ansvar för dolda fel under tre år från kattungens leveransdag och har ofta en dolda fel försäkring för kattungarna.

Om det inte finns en dolda fel försäkring hos uppfödaren kan du få ersättning från kattens veterinärvårdsförsäkring med omfattning Dubbel eller Trippel. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kan jag försäkra en importerad katt?
 

Ja, hos oss på Trygg-Hansa går det bra att teckna en försäkring på en importerad katt. Men det finns regler för att ta in en katt i Sverige som du ska känna till – och vissa förutsättningar för att du ska kunna få teckna en kattförsäkring.​ Läs mer om att köpa katt utomlands.


Gäller försäkringen om jag tar med min katt utomlands? Kattförsäkringen gäller i Sverige, men också i hela världen under förutsättning att du kan återföra din katt till Sverige enligt de regler som Svenska Jordbruksverket har satt upp. I dessa fall gäller försäkringen som längst i ett år räknat från avresedag. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för resa till olika länder hos Jordbruksverket.

Omfattar kattförsäkringen tandvård?
 

Tandfrakturer, avbrutna tänder, sprickor, och liknande skador ersätts i de flesta fall, såvida det inte är en bakomliggande sjukdom som orsakat frakturen. 

Tandsjukdomar​ som karies (tandröta/hål), parodontit (tandlossning), gingivit (tandköttsinflammation), och olika problem relaterade till tandsten (cremor dentis) ersätts inte från försäkringen. 

TR/FORL omfattas av Trippel veterinärvård om katten försäkrats före 1 års ålder och ersättning lämnas med max 8 000 kr per år. 

Trippel veterinärvård omfattar också borttagande av kvarsittande mjölktänder. En senare korrigering av bettet när katten har sina permanenta tänder kan ersättas även från Enkel och Dubbel veterinärvård om katten tidigare har haft ett felfritt bett – se fullständiga villkoren för närmare information.​

Varför ska jag försäkra min innekatt? ​
 

Innekatter löper inte risk att råka ut för skador i trafiken eller från slagsmål med andra katter. Det finns fortfarande skador och sjukdomar som de kan drabbas av. Några av de vanligaste anledningarna till att katter behöver uppsöka veterinär är problem med mage och tarm för att de har ätit något olämpligt. 

De kan också drabbas av problem med urinvägarna eller skadas om de ramlar ut från ett fönster eller en balkong. Veterinärvård är kostsam och man kan få mycket hjälp från sin kattförsäkring.

Ska jag ha kvar försäkringen även när katten blir gammal?
 

På en gammal katt kanske man inte genomför komplicerade operationer men en äldre katt behöver vanligtvis besöka veterinär oftare än en ung katt. Även en liten skada kan bli kostsam. 

Hos oss kan man teckna en veterinärvårdsförsäkring på en katt som är upp till sju år gammal. Katten kan behålla försäkringen hela livet och ersättningsbeloppen är samma hela kattens liv. 

Väljer man att teckna en livförsäkring för sin katt upphör den att gälla när katten fyller 13 år.

Måste min katt vara vaccinerad för att kunna försäkras?
 

Din katt behöver inte vara vaccinerad för att du ska kunna teckna försäkringen. Det finns dock vissa sjukdomar som inte ersätts från försäkringen om katten inte är vaccinerad enligt rekommendationerna i FASS.vet. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kan jag påverka vad kattförsäkringen kostar om jag höjer eller sänker min självrisk?
 

Väljer du en lite högre självrisk på din kattförsäkring så blir din försäkringspremie lite lägre, och tvärtom. Du kan välja mellan olika fasta och rörliga självrisker hos oss. Exakt hur mycket det påverkar priset vilken självrisk du väljer kan du få besked om via vår Kundservice. Ring oss gärna på 0771-111 110​​​ 

Den självrisk du väljer när du tecknar kattförsäkringen går att ändra senare, men tänk på att om något redan inträffat tillämpas den självrisk som gäller vid tidpunkten för sjukdomen/olycksfallet. ​​Du kan läsa mer om ​självrisk här.​

Hur säger jag upp min kattförsäkring?
 

Det finns olika anledningar till att man vill avsluta sin kattförsäkring. Kontakta oss så hjälper vi dig med uppsägning av försäkringen.

Vad kostar en kattförsäkring?
 

Vad kattförsäkringen kostar beror på bland annat på hur gammal katten är och var i landet man bor. En veterinärvårdsförsäkring med större omfattning och högre ersättningsbelopp kostar mer än en försäkring med mindre omfattning. 

Priset på kattförsäkringen påverkas också av vilken självrisk man väljer. Se vad som påverkar priset på ​en kattförsäkring. Kostnadsfri rådgivning​​ ingår

I kattförsäkringen ingår fri rådgivning hos Djurens​ Vårdguide. Du kan få rådgivning  8-20 helgfria vardagar genom att ringa telefonnumret 902​28.Veterinärbesök online 

I kattförsäkringen ingår kostnadsfria veterinärbesök direkt​ på nätet​ hos FirstVet. Boka ett veterinärbesök ​direkt via din mobil, surfplatta eller dator.


Läs fler tips till dig som kattägare​​​​​

Tips och råd för hund och katt​​​

Allt om kattförsäkring

Läs det här innan du tecknar kattförsäkring

I vårt fullständiga försäkringsvillkor kan du läsa om de tillstånd och behandlingar som försäkringen inte ersätter. Till exempel ersätts inte resor, förebyggande behandling​, krage och dietfoder. Försäkringen ersätter inte heller kostnader för avlivning och kremering. För djur som importerats, eller dess avkomma, gäller särskilda undantag för vissa sjukdomar. ​​

​ ​