Villaförsäkring

Erbjudande: 10 % rabatt för dig som vill ha hemlarm  från Sector Alarm

Beställ uppskattat larm och spara 8 220 kr

Som kund hos oss får du Sector Alarms startpaket utan extra kostnad (ord. pris 8 220 kr). I det ingår ett uppkopplat larmsystem som skyddar mot inbrott och brand, en vattendetektor och extra rökdetektor. Dessutom får du 40 kr i rabatt på månadsavgiften! Sector Alarm har branschens nöjdaste kunder enligt Trustpilot (4,8 av 5).
Se pris och teckna villaförsäkring

Har du redan en hemförsäkring hos oss?
Självklart får du som redan är kund hos oss samma bra pris på larmpaketet!
Till erbjudandet

Få pris och teckna villaförsäkring direkt
Hemförsäkring villa är särskilt anpassad för husägare. Försäkringen skyddar dig, familjen, era saker, huset och tomten – både hemma och på resa.
Se ditt bästa pris

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Hemförsäkring för villa eller radhus​​

Ett eget hus, en egen trädgård att gå ut och dricka morgonkaffet i. Vi vill att villalivet ska vara enkelt, utan onödig oro. Därför tar vår husförsäkring för villa fasta på det som är speciellt med husägandet.

.

 

Upp till 1,5 miljoner

Få upp till 1,5 miljoner i ersättning för de värdesaker som går sönder, förstörs eller blir stulna.

.

 

Brand & vattenskador

Du får snabbt hjälp och ersättning om en brand eller en vattenskada ställer till det.

.

 

Reseförsäkring ​såklart

Täcker kostnader om någon i familjen drabbas av sjukdom eller olycksfall och måste söka vård under resan.

 


Välkommen till vår villaförsäkring

Gammalt med charm eller nyproducerat med fräscha ytskikt. Skånes sydspets eller Norrlands inland. Oavsett hur eller var du bor behöver du en bra villaförsäkring. Vår villahemförsäkring skyddar huset, tomten och era saker. Och er som bor där, förstås.

Vi stöttar efter brand eller vattenskada

När olyckan varit framme är vi snabbt där med hjälp och ersättning – vi återställer huset och ersätter de saker som har förstörts. Kan du inte bo kvar hemma står vi för ett annat boende medan vi återställer din villa.​
Så brandsäkrar du ditt hem.​

Hjälp vid inbrott och skadegörelse

Du får ersättning för det som blir stulet vid ett inbrott. Om någon i familjen mår dåligt efter inbrottet står vi också för upp till 10 tillfällen hos en psykolog. Dessutom får du ersättning om någon förstör ditt hem, till exempel krossar en ruta i källaren.

Reseförsäkring på köpet

I vår hemförsäkring ingår alltid en reseförsäkring för alla i familjen. Genom den kan ni få ersättning om någon blir sjuk eller skadad långt hemifrån och behöver vård. Om det är riktigt illa kan vi också stå för transport hem till Sverige för den skadade.

Tips! Teckna tillägget Utökad reseförsäkring för att få ett av marknadens bästa avbeställningsskydd.

Bättre skydd med tilläggsförsäkringar

Med tillägget Utökad byggnadsförsäkring får du bland annat ett förstärkt skydd vid vattenskador i badrum – det kan göra stor skillnad om olyckan är framme. Tillägget Drulleförsäkring f​​ör lös egendom behöver du för att få ersättning om du tappar mobilen i backen.


Vad ingår i försäkringen?

Här ser du en kortfattad beskrivning av försäkringen. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.

Stöld, inbrott och skadegörelse
 

Ersättning vid stöld eller skadegörelse i din bostad och i låsta förråd. Du får även ersättning om något stjäls utanför din bostad, till exempel på jobbet eller på resa.

  
 
Bränder och vattenskador
 

Ersättning för skador som orsakats av bränder eller av läckage från avlopp, värme- eller vattenledningssystem, tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp och frysar.

Du får även ersättning för merkostnader i samband med sådana skador, till exempel för en tillfällig bostad.

Så brandsäkrar du ditt hem.​

  
 
Bostadsohyra och hussvamp
 

Ersättning för skador som orsakats av äkta hussvamp, husbock och andra virkesförstörande insekter, och för sanering av bostadsohyra​.

  
 
Skyfall, storm och snösmältning
 

Ersättning om byggnader eller saker skadas av naturens krafter: skyfall, snösmältning, stigande vatten från sjöar eller andra vattendrag, storm, hagel, snötryck, blixtnedslag och jordrörelser.

  
 
När något går sönder
 

Ersättning för skador på värmepumpar och hushållsmaskiner. Du får även ersättning för annat som förstörs i samband med skadan, till exempel livsmedel som förstörs om frysen går sönder.

  
 
Reseförsäkring
 

Du får ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader om du eller någon annan i familjen skadas i ett olycksfall eller blir akut sjuk på resa. Till exempel kostnader för sjukvård, medicin och resor.

  
 
Överfallsskydd
 

Ersättning om du blir skadad i en misshandel med uppsåtligt och allvarligare fysiskt våld. Högsta ersättning är 150 000 kronor. Om du får bestående skador efter misshandeln kan du även få upp till 1 miljon kronor i invaliditetsersättning.

  
 
Kristerapi
 

Om du mår dåligt efter en stöld, brand, explosion eller ett överfall får du upp till tio behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.

  
 
Ansvarsförsäkring och rättsskydd
 

Om du krävs på skadestånd för att du skadat någon eller något utreder vi om du är skadeståndsskyldig. Vi förhandlar med den som kräver skadestånd och för din talan vid rättegången. Du kan få ersättning för dina advokatkostnader om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol.

  
 


Valbara tillägg

Förstärk din försäkring med en eller flera tilläggsförsäkringar. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.

Drulleförsäkring för lös egendom
 

Drulleförsäkringen ger dig ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser på lös egendom. Till exempel om du tappar mobilen i golvet eller sätter dig på glasögonen.

Högsta ersättning är 100 000 kronor.

  Tillägg
 
Utökad byggnadsförsäkring
 

Utökad byggnadsförsäkring ger dig ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser på byggnad och tomtmark. Till exempel om du tappar något tungt och förstör golvet. Du kan också få ersättning för skador som orsakats av läckande tät- och ytskikt i bad- och duschrum.

Tillägget minskar också åldersavdraget på din ersättning, från max 75 000 kronor till max 10 000 kronor.​

  Tillägg
 
Utökad reseförsäkring
 

Utökad reseförsäkring ger dig ersättning för resekostnader om du behöver avbeställa en resa på grund av en akut sjukdom eller ett olycksfall som inträffar före resan. Högsta ersättning är 70 000 kronor.

Du kan också få ersättning för kostnader för den del av en resa som du inte kan utnyttja om du skadas eller blir akut sjuk på resan. Högsta ersättning är 40 000 kronor per person.

  Tillägg
 
Småbåtsförsäkring
 

Tillägget Småbåtsförsäkring kan ge dig ersättning om din båt förloras eller skadas genom en plötslig och oförutsedd händelse, eller om du krävs på skadestånd för att du, med din båt, har skadat någon eller något.

Tillägget gäller för båtar som är värda högst 25 000 kronor, har en motoreffekt på högst 15 hk och där skrovet är mindre än 5 meter långt.

  Tillägg
 
 

Vanliga frågor och svar om Hemförsäkring villa

Vilka tilläggsförsäkringar behöver jag till min villaförsäkring?

 

Vilka tilläggsförsäkringar du behöver beror på hur du bor och vilket skydd du vill ha. Läs gärna mer om tilläggsförsäkringarna i För- och efterköpsinformationen, så att du kan välja vilket skydd som passar dig. Utan tilläggsförsäkringen Drulleförsäkring för lös egendom har du inget skydd om du till exempel tappar mobilen eller datorn i golvet. Utan Utökad byggnadsförsäkring kan du inte få ersättning för läckande tät- och ytskikt i badrum.

Täcker villaförsäkringen garaget och växthuset?

 

Alla byggnader på tomten som är större än 6 kvm måste stå med på försäkringsbrevet för att täckas av försäkringen. Därför är det viktigt att du berättar om dem när du tecknar försäkringen. Vi behöver också veta om vatten är indraget i de byggnaderna.

Du som har en villaförsäkring hos oss kan du se vilka byggnader som är försäkrade på Mina sidor.

​​Gäller reseskyddet i villaförsäkringen om barnen reser själva?

 

Ja, om barnen bor i huset och står med på försäkringsbrevet så gäller reseskyddet oavsett om de reser med en förälder eller på egen hand. Läs mer om reseförsäkringen.

Ska någon ut på en långresa? Tänk i så fall på att reseförsäkringen gäller i max 45 dagar vid resor utanför Norden. Skyddet går att förlänga. Kontakta oss innan äventyraren lämnar Sverige!​

Vad ska jag göra med min villaförsäkring om jag flyttar?

 

Den ska du packa med dig! Du gör din ​flyttanmälan enkelt på Mina sidor. Gå till försäkringar och välj den försäkring du vill flytta.​ Det är viktigt att vi får veta mer om ditt nya boende, så att vi kan anpassa försäkringen. Annars riskerar du att antingen ha ett för dåligt skydd om något händer, eller betala onödigt mycket för ett skydd du inte längre behöver. Om du är folkbokförd på din nya adress ändras den automatiskt under Profil och inställningar inom ett par veckor. Logga gärna in och dubbelkolla att adressen stämmer.

Obs! ​​​Har vi en annan adress till dig än den du är folkbokförd på? Ring kundservice för att få hjälp att byta. Är ni två som flyttar ihop? Se då till att båda står på försäkringsbrevet så att ni båda täcks av hemförsäkringen.​

Vi ska hyra en villa. Behöver jag en villaförsäkring?

 

När man bor i ett hus/villa som man hyr, räcker det med att ha en vanlig hemförsäkring (som för hyresrätt). Om du hyr en villa, är det ägarens ansvar att ha en försäkring för själva huset.

Vad gäller vid mögelangrepp?

 

Hur din försäkring gäller beror på vad som har orsakat möglet. Våra försäkringar för villa och fritidshus kan ersätta sanering av mögel, men bara om möglet uppstått till följd av en översvämning eller efter läckage från husets vatten- eller avloppsystem. För att få ett säkert besked om din ersättning behöver du göra en skadeanmälan. Vi bedömer då vad som har hänt och hur din försäkring gäller.

Du kan inte få ersättning om möglet beror på att huset

 • har drabbats av markfukt, det vill säga att vatten under bottenplattan har stigit upp genom golvkonstruktionen
 • är bristfällig dränerat runt grunden, så att vatten blivit stående och orsakat förhöjda fuktvärden i golv och vägg
 • har bristfällig ventilation.
Läs mer om mögel i villa.

Vad påverkar mitt pris på hem- eller villaförsäkring?

 

Det finns flera faktorer som påverkar priset på din hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa:

 • om du hyr eller äger ditt hem
 • vilken adress du bor på
 • hur stor lägenheten eller huset är
 • vilket försäkringsbelopp du har valt för lös egendom (kläder, elektronik, möbler m.m.)
 • hur många ni är i hushållet och hur gamla ni är.

För att få ett lägre pris kan du:

 • installera ett godkänt inbrottslarm
 • välja en högre självrisk för den lösa egendomen
 • välja en högre självrisk för den fasta egendomen (om du äger bostaden)
 • samla dina försäkringar hos oss och ta del av vår samlingsrabatt.

Vad innebär det att en byggnad eller fastighet är försäkrad till fullvärde?

 

Fullvärde betyder att försäkringen täcker kostnaderna för att återställa byggnaden vid en skada. När du ska få ersättning värderas byggnaden till marknadsvärdet vid tillfället för skadan.

Vi kan sedan göra avdrag för olika byggnadsdelar baserat på deras ålder, så kallat åldersavdrag. Åldersavdraget och självrisken är den del av skadekostnaden som du själv får stå för, resten bekostas av försäkringen.

Vi rekommenderar fullvärdesförsäkring för byggnader som du tänker återuppföra eller reparera om de skulle skadas.

Vad är en villahemförsäkring?

 

En villahemförsäkring är en hemförsäkring för dig som bor i hus/villa! Hos oss heter den bara Villaförsäkring. Den skyddar huset, tomten, era saker och hela familjen.

Täcker villaförsäkringen stormskador?

 

Villaförsäkringen ersätter stormskador på boende, garage, uthus och växthus. Du kan även få ersättning för saker som skadats i samband med stormen.

Läs mer om hur du förebygger stormskador och vilken ersättning du kan få.


Få samlingsrabatt på din villaförsäkring!

Teckna flera försäkringar hos oss och​ få upp till 20 procents samlingsrabatt. En hemförsäkring och en bil​försäkring ger dig 5 procent. Fyll i dina försäkringar och kolla vad just du får!

Se din samlingsrabatt här
 
 
 
 

Har något hänt?

Gör din anmälan enkelt och smidigt här online på trygghansa.se

Anmäl skada
 
 
 
 

Logga in på Mina sidor

Du kan se och ändra dina försäkringar enkelt
på Mina sidor.

Logga in

Allt om försäkringen

Läs det här innan du tecknar Hemförsäkring villa

Du kan läsa mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret.