Halvförsäkring

​​​​​​​​​​​​​Inbrott i din bil, stenskott, bärgning eller borttappade nycklar? Det är några exempel på vad vår halvförsäkring kan ge ersättning för. Den innehåller också det grundläggande skyddet som ingår i vår trafikförsäkring​. Dessutom får du hjälp om du hamnar i rättstvist eller behöver gå och prata med någon efter att du varit med om en trafikolycka.  

Se ditt bästa pris
       

Varför behöver du en halvförsäkring till din bil? 

Beroende på bilens ålder finns det olika bilförsäkringar som passar just din bil. Har du en äldre bil kanske du känner att du inte behöver mer än en trafikförsäkring men då kan det vara viktigt att tänka på följande scenarion där en halvförsäkring gör skillnad
 
Om din bil eller bilens tillbehör stjäls eller skadas vid inbrott. När din bil drabbas av skador vid till exempel en garagebrand eller ett blixtnedslag.  När du behöver bärgning till närmaste verkstad om bilen inte går att köra eller om du har tankat fel drivmedel. 

Är du rädd om bilens motor? 
Med en halvförsäkring kan du även få ersättning för skador på bilens motor, växellåda eller elektronik - till exempel bilens klimatanläggning. Detta gäller om bilen har varit registrerad i max 8 år från dess första registreringsdatum och har körts som längst 12 000 mil. 
 
Har du eftermonterad elektronik i bilen? 
Med vår halvförsäkring kan du få upp till 30 000 kr i ersättning för stöld av eftermonterad ljud- och bildutrustning, det vill säga utrustning som inte är monterad av fabriken eller återförsäljaren. 

 

​Ska du välja en halv- eller helförsäkring? ​

​Om du har köpt en fabriksny bil ingår ofta en treårig vagnskadegaranti och då räcker det med att ha en halvförsäkring för att din bil ska ha ett fullgott skydd. Efter bilens tre år upphör vagnskadegarantin och då kan det vara bra att övergå till en helförsäkring​ för att få ett komplett och likvärdigt skydd.

Har du krockat med endast en halvförsäkring som skydd?

Det du behöver veta om du råkar ut för en trafik- eller viltolycka är om din bil fortfarande omfattas av den treåriga vagnskadegarantin. Om din bil är äldre än tre år och du endast har en halvförsäkring kan det vara bra att ha ett av våra tillägg. Vår Självriskrabatt ger dig till exempel 3 000 kr lägre självrisk om din bil skulle utsättas för skadegörelse eller om du kör på ett djur. I halvförsäkringen ingår även ett rättskydd där du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av en domstol. Tvisten kan utöver trafikolycka även gälla ditt köp, din försäljning eller reparationen av din bil. Däremot får du det mest omfattande skyddet om du tecknar en helförsäkring efter att din vagnskadegaranti går ut. ​

Har du frågor om delkasko?

En Delkaskoförsäkring är en annan benämning för en halvförsäkring. Den innehåller precis samma skydd och beskriver de delar som försäkringen innehåller utöver trafikförsäkringen.

​​