Halvförsäkring

Just nu: 5 % rabatt när du tecknar på webben!

Rabatt på din nya bilförsäkring!

Nu får du 5 % rabatt när du tecknar en ny bilförsäkring här på trygghansa.se. Rabatten gäller första året.

Du kan välja att försäkringen ska börja gälla vid ett senare datum.

När du tecknar din försäkring får du rabatten automatiskt. Innan du tecknar försäkringen ser du ditt pris och vilken rabatt vi har dragit.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Teckna halvförsäkring för din bil

Inbrott i din bil, stenskott, bärgning eller borttappade nycklar? Det är några exempel på vad vår halvförsäkring kan ge ersättning för. Dessutom får du ekonomisk hjälp om du hamnar i rättstvist eller behöver prata med en psykolog efter en trafikolycka.

.

 

Upp till 20+5​ % rabatt

Med flera försäkringar hos oss kan du få upp till 20 % i samlingsrabatt. Just nu får du dessutom 5 % rabatt när du tecknar på webben!

.

 

Drulle ingår

Tappat nycklarna, spillt kaffe eller tankat fel bränsle? Vi vet att livet händer även i bilen. Därför ingår drulle i försäkringen.

.

 

Laga stenskott: 100 kronor

Stenskott stör både sikten och humöret. Om rutan går att laga betalar du bara 100 kronor i självrisk.


Topprankad halvförsäkring

4.3 / 5

Rimlig försäkring

"Bra försäkring enligt Konsumenternas samtidigt som den var billigaste alternativet. Samlingsrabatter är ett +."

Bilförsäkring

"Bra pris direkt och realistiskt! Rekommenderar starkt!"

Lättöverskådlig

"Tydligt och informativ hemsida. Bra alternativ. Tydligt vad som ingår och inte = lättklickat."

Vad är en halvförsäkring?

En halvförsäkring kan ge dig ersättning vid bland annat brand, problem med motorn eller elektroniken och vid stenskott. Halvförsäkringen är också rätt försäkring för bilar som har vagnskadegaranti. För en äldre bil kan halvförsäkring vara det bästa valet!

Bärgning – bara ett samtal bort

Ring vårt journummer, ​0771-111 510, dygnet runt, så är hjälpen på väg! Du får bärgning till närmaste verkstad om din bil inte går att köra. Dessutom ersätter vi kostnaden för att du och dina passagerare ska ta er tillbaka till hemorten.

Orolig för motorn, växellådan eller AC:n?

Du kan få ersättning för skador på bilens motor, växellåda eller elektronik – till exempel bilens klimatanläggning. Det gäller om bilen har varit registrerad i högst 8 år räknat från första registreringsdatum och har körts som längst 12 000 mil.

Ska du välja en halv- eller helförsäkring?

Om du har köpt en fabriksny bil ingår ofta en treårig vagnskadegaranti och då räcker det med att ha en halvförsäkring för att din bil ska ha ett fullgott skydd. När bilen varit registrerad i tre år omvandlar vi automtiskt din halvförsäkring till en helförsäkring, så att du fortsätter ha ett komplett och likvärdigt skydd.

Förstärk skyddet med tilläggsförsäkringar

Självriskrabatt 3 000 kr ersätter upp till 3 000 kronor av reparationskostnaden om du krockar med ett djur eller blir påkörd av en smitare.Tillägget Hyrbilsförsäkring ger ersättning för en hyrbil när din egen inte går att köra. Vård och ersättning efter trafikolycka ger extra hjälp till alla i bilen efter en trafikolycka.

Vad täcker halvförsäkringen?

Här ser du en kortfattad beskrivning av halvförsäkringen. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.


Trafikförsäkring
 

Trafikförsäkringen ersätter skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Du kan till exempel få ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst, eller för skador som du orsakar på någon annans egendom, till exempel en bil eller ett staket.

  
 
Brand
 

Du får ersättning om bilen skadas av brand, blixtnedslag eller explosion.

  
 
Glasrutor
 

Du får ersättning för att laga eller byta vind-, sido- eller bakrutor som har spräcks eller krossas. Om rutan går att laga är självrisken endast 100 kronor.​
​​
Så fungerar det att laga ett ​stenskott.

  
 
Stöld och inbrott
 

Du får ersättning om bilen eller biltillbehör stjäls, eller om bilen eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld.

  
 
Motor och elektronik 8 år
 

Du får ersättning för skador på motor, elektronik, växellåda och klimatanläggning ända upp till 12 000 mil under förutsättning att din bil inte är äldre än 8 år.​

  
 
Drulle
 

Du får ersättning om något händer i bilen, till exempel om du spiller kaffe eller repar sätet. Du får också ersättning om du blir av med bilnycklarna eller om du råkar tanka fel drivmedel.

Läs mer om drulleförsäkring.

  
 
Bärgning
 

Du får bärgning till närmaste verkstad om bilen inte går att köra.

Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare tillbaka till hemorten. Ring vårt journummer 0771-111 510​​ dygnet runt, så är hjälpen på väg!

  
 
Rättsskydd
 

Du får ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av bilen.

Du får ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten. Högsta ersättning är 250 000 kr.

  
 
Krishjälp
 

Om du mår psykiskt dåligt efter en skada som ersätts av försäkringen får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.

  
 


Valbara tillägg

Förstärk din halvförsäkring med en eller flera tilläggsförsäkringar.


Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet
 

Gäller för dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka. Ger ersättning med upp till 600 000 kr vid nedsatt förmåga, så kallad medicinsk invaliditet, och tillgång till privat sjukvård.​

  Tillägg
 
Hyrbil​
 

Vi ersätter 75 % av dygns- och kilometerkostnaden för en hyrbil​ om din egen bil blir stulen eller skadas så att du inte kan använda den. Du kan få ersättning i upp till 65 dagar.

Om du inte behöver en hyrbil får du i stället 150 kr per dag i kontantersättning de dagar bilen repareras.

  Tillägg
 
Självriskrabatt 3000 kr​
 

Vi står för 3 000 kronor av din vagnskadesjälvrisk om bilen behöver repareras efter skadegörelse eller krock med djur. Är din bil halvförsäkrad ger vi ersättning för reparationskostnaden upp till 3 000 kronor. Du har ingen självrisk vid bärgning eller vid en godkänd parkeringsskada. ​​

  Tillägg
 




Få samlingsrabatt på din halvförsäkring!

Teckna flera försäkringar hos oss ​och​ få upp till 20 procents samlingsrabatt. En bilförsäkring och en hemförsäkring ger dig 5 procent. Fyll i dina försäkringar och kolla vad just du får!

Se din samlingsrabatt här

Frågor och svar om halvförsäkring​

Vilka tilläggsförsäkringar behöver jag?
 
Vem ska stå på bilförsäkringen?
 
Hur gäller halvförsäkringen vid viltolyckor?
 
Vad händer om jag får en parkeringsskada?
 
Gäller halvförsäkringen utomlands?
 
Hur anmäler jag en krock eller olycka?
 
Vad är delkasko?
 
Vad kostar en halvförsäkring?
 

 
 
 
 

Innan du anmäler en skada

Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när du ska anmäla en skada till oss.

Läs mer om skadeanmälan
 
 
 
 

Logga in på Mina sidor

Du kan se och ändra dina försäkringar enkelt
på Mina sidor.​

Logga in

Allt om försäkringen

Läs det här innan du tecknar halvförsäkringen.

Du kan läsa mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret.

Vanliga frågor och svar om bilförsäkring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua
Vem ska stå på bilförsäkringen?
 

Bilens ägare och huvudsakliga brukare ska stå på bilförsäkringen. Om någon annan står på försäkringen kan du bli nekad ersättning om något händer.

När hjälper drulleförsäkringen?
 
Drulleförsäkringen kan ge ersättning för mindre vardagsolyckor som du själv orsakar inuti bilen. Till exempel när du lastar in bagage och repar sätet eller om barnen spiller glass. Den gäller också om du råkar tanka fel bränsle. Drulle ingår alltid i Bilförsäkring stor, helförsäkring och halvförsäkring.

Läs mer om drulleförsäkring här.

Jag har vagnskadegaranti. Vad ska jag tänka på?
 

För bilar med vagnskadegaranti rekommenderar vi halvförsäkring eller Bilförsäkring stor utan skydd för vagnskada (eftersom du har redan har vagnskadeskydd). Väljer du Bilförsäkring stor står vi för 3 000 kronor av vagnskadegarantisjälvrisken om du krockar med ett djur, någon repar lacken eller någon kör på din bil och smiter.

Tre år efter bilens registreringsdatum lägger vi automatiskt till skydd vid vagnskador, så att du inte går miste om ett viktigt skydd när vagnskadegarantin går ut.

Hur anmäler jag en krock eller olycka?
 

Anmäl krockar och olyckor när det passar dig direkt på webben. Börja med att välja vad som har hänt.

Du kan läsa mer om vad vi behöver veta när du anmäler skadan och hur allt fungerar efter anmälan på sidan När du har krockat.

Vad påverkar priset på min bilförsäkring?
 

Detta påverkar priset på din bilförsäkring:

  • Var du bor.
  • Hur gammal du är.
  • Den årliga körsträckan, dvs. hur många mil du kör per år.
  • Vilken självrisk du väljer för Vagnskada (om du har helförsäkring).

Kan jag själv påverka kostnaden för min bilförsäkring?
 

Ja, du kan själv påverka priset på din bilförsäkring genom att:

  • Välj en högre självrisk för Vagnskada.
  • Samla dina försäkringar hos oss för att få samlingsrabatt.

Kan jag förhandla om priset på bilförsäkringen?
 

Nej, det kan du inte. Däremot har vi ibland kampanjer där vi erbjuder internetrabatt för vissa försäkringar. Då får du ett lägre pris när du väljer att teckna försäkringen här på trygghansa.se. Oavsett om du ringer eller tecknar på webben känner systemet av om du har fler försäkringar hos oss, så att du alltid får den samlingsrabatt som du har rätt till. Samma sak gäller om du ska få rabatt genom ditt medlemskap i någon organisation som vi har avtal med.​

Vad ingår i en bilförsäkring
 

En bilförsäkring består av trafik-, halv- och helförsäkring. Trafikförsäkringen måste du ha enligt lag, men för att få ett bra skydd bör du komplettera med en halv- eller helförsäkring.

​ Du kan även förstärka skyddet med tilläggsförsäkringar så som Hyrbil, Självriskrabatt samt Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet efter trafikolycka.

Måste personen som äger bilen stå på bilförsäkringen?
 

Den som äger bilen måste alltid stå på försäkringen. Annars står ägaren utan försäkring och riskerar höga avgifter från Trafikförsäkringsföreningen, TFF.​

Ägarbyte av fordon​
 

Ett ägarbyte måste anmälas till Transportstyrelsen. Läs på Transportstryrelsens hemsida hur du gör och följ de stegen som är uppsätta för korrekt registrering.​

Vad är en bilförsäkring?
 

En bilförsäkring ger skydd för dig och din bil om olyckan skulle vara framme. Det kan till exempel vara om du skulle vara med i en trafikolycka, råka backa på en annan bil eller tappa bort dina bilnycklar. Vilket skydd du får beror på vilken bilförsäkring du väljer. Det finns tre olika nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.​

Vad händer om man inte betalar bilförsäkringen i tid?
 

Om du betalar med autogiro men saknar pengar på kontot kommer vi att försöka igen nästa bankdag. Finns det fortfarande ingen täckning skickar vi då ut ett inbetalningskort. Om du inte betalar in med inbetalningskortet drar vi beloppet via autogiro månaden därpå istället – så tänk på att betalningen då kan vara dubbelt så stor. Finns det fortfarande inga pengar på kontot skickar vi en faktura istället. Fakturan ska betalas inom 14 dagar.

Kan man teckna bilförsäkring på en helg?
 

Självklart kan du teckna bilförsäkring på en helg! Hos oss på Trygg-Hansa kan du enkelt teckna din bilförsäkring online, oavsett veckodag. Vill du hellre ringa går det också bra. Vår kundservice har öppet 9–17 på helger och du når oss på telefonnummer 0771-111 110.

Hur försäkrar man en bil?
 

Du kan få pris och försäkra din bil direkt på webben eller genom att ringa till vår kundservice på 0771-111 110. Här kan du jämföra och hitta rätt bilförsäkring för din bil. Hör gärna av dig om du skulle ha några frågor!

Hur ställer man av bilen?
 

Om du inte ska använda din bil under en längre tid kan du ställa av den så slipper du betala för trafikförsäkringen. Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De meddelar oss, och vi anpassar automatiskt din försäkring till en avställningsförsäkring om du har en halv- eller helförsäkring. Har du bara en trafikförsäkring blir den vilande tills du ställer på bilen igen. Så ställer du av bilen.

När ska man försäkra bilen?
 

Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring från samma dag som du blir registrerad ägare till bilen. Om du köper en ny bil hos en bilhandlare kan de oftast hjälpa dig på plats innan du kör hem. Du kan aldrig köra på förra ägarens bilförsäkring!​

Kan man försäkra en bil man inte äger?
 

Nej, det är alltid den som äger bilen och huvudsakligen använder den som ska stå på bilförsäkringen. Bilförsäkringen får inte stå på en annan förare, som en förälder eller ett barn.

Kan man försäkra en bil utan körkort?
 

Ja, det kan du. Om du står som registrerad ägare på bilen kan du också teckna en bilförsäkring för den.

Gäller försäkringen om jag lånar ut bilen?
 

Du som har en bilförsäkring hos Trygg-Hansa får hyra eller låna ut din bil, men inte så ofta eller länge att du inte längre kan anses vara den som huvudsakligen använder bilen. Kom ihåg att: Kolla med oss vad som gäller om skador uppstår när bilen är uthyrd/utlånad. Ha god koll på den du hyr ut bilen till och ta uppgifter så som telefonnummer, adress och en kopia på körkortet. Ta för vana att fota och filma bilen både före och efter uthyrningen, både utvändigt och invändigt. Detta är ett bra tips för både den som hyr ut och den som hyr. ​