Mopedförsäkring

Mopedförsäkring för alla slags mopeder!

EU-moped, flakmoppe, elmoped, scooter, mopedbil eller cross. Det finns många slags mopeder. Vi har rätt försäkring för alla.
 

Ersättning om mopeden blir stulen

 

Hjälp om föraren skadas

 

Bärgning dygnet runt

Illustration av en moped 

​Vilken typ av moped har du?

Transportstyrelsen delar in moppar i moped klass 1 och moped klass 2. Vår försäkring passar lika bra för båda klasserna – de får samma skydd!

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas oftast för EU-moped och går högst 45 km/tim. Även mopedbilar tillhör moped klass 1. EU-mopeden är registreringspliktig och har registreringsskyltar. Den måste enligt lag alltid vara försäkrad om den inte är avställd.  Läs mer om att ställa av moped. ​

Har du en moped klass 1 ser du ditt pris och skaffar försäkringen här.

Moped klass 2

Moped klass 2 är, till exempel, mopeder som går högst 25 km/tim, äldre mopeder som går högst 30 km/timmen och motoriserade cyklar (till exempel Rawbike och Vässla Bike). Den är inte registreringspliktig och har därför ingen registreringsskylt. Den måste ändå, enligt lag, vara försäkrad när den används.

Har du en moped klass 2 skaffar du försäkringen genom att ringa oss på 0771‑111 110.

Innan du tecknar din mopedförsäkring

Läs mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan.

Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar för din moped mellan olika bolag.

Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av det fullständiga försäkringsvillkoret.

För- och efterköpsinformation för mopedförsäkring  
Produktfaktablad (IPID) för mopedförsäkring 
Fullständiga villkor för mopedförsäkring


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Pris på mopedförsäkring? Det beror på.

Hur mycket en försäkring för din moped kostar beror bland annat på vilken moped du har och var du bor. ​Se ditt pris nu!

Om din moped inte har ett registreringsnummer behöver du ringa oss för att få pris och skaffa försäkringen, du når oss på 0771-​111 110​.​

Jämför och hitta rätt mopedförsäkring​ – vilken passar dig bäst?

Du kan välja mellan tre olika nivåer av försäkring för din moped. De har samma grund som sedan byggs på. I tabellen beskrivs försäkringens delar kort. I För- och efterköps­informationen kan du läsa mer!


.

 

Trafikförsäkring

Ger dig ersättning om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din moped. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.​

.

 

Halvförsäkring

Ger ersättning vid stöld, brand eller om du behöver bärga din moped​. Halvförsäkringen innehåller även rättskydd och krishjälp.

.

 

Helförsäkring

Ger ersättning om mopeden​ skadas i en krock, olycka eller blir utsatt för skadegörelse.
TrafikHalvHel

Trafik

 
Trafikförsäkringen ersätter skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Du kan till exempel få ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst, eller för skador som du orsakar på någon annans egendom,till exempel en bil eller ett staket.
  
 
  
 
  
 

Brand

 
Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosion.
 
 
 
  
 
  
 

Glasrutor

 
Du kan få ersättning för skador på vindrutan. Försäkringen gäller inte vid skador på lyktglas eller i samband med att mopeden har kolliderat, vält eller kört av vägen. Dessa skador kan i vissa fall ersättas av Vagnskada om du väljer en helförsäkring.
 
  
 
  
 

Stöld och inbrott

 
Du kan få ersättning om mopeden eller mopedltillbehör stjäls, eller om mopeden eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du kan också få ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls, till exempel GPS.
 
  
 
  
 

Bärgning

 
Du kan få bärgning till närmaste verkstad om mopeden inte går att köra. Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare till den plats där resan började eller till resans mål, beroende på vad som ligger närmast.
 
 
 
  
 
  
 

Krishjälp

 
Om du drabbas av en psykisk ohälsa efter en skada får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.
 
  
 
  
 

Rättsskydd

 
Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av mopeden. Du kan få ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten.
 
  
 
  
 

Vagnskada

 
Du kan få ersättning för yttre skador på din moped vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över mopeden eller om du kör på en lyktstolpe.
 
 
  
 


​​​​​​​​​Upp till 20 % rabatt på mopedförsäkringen!

Har familjen flera försäkringar hos oss? Då kan ni få samlingsrabatt på mopedförsäkringen. Beroende på vilka försäkringar ni har kan ni få upp till 20 % rabatt. Rabatten syns när du beräknar pris på​ försäkringen.

Beräkna pris​

Skyddet från din mopedförsäkring

Att köra moped ger många en ny frihet – att enkelt kunna hälsa på kompisar, köra till träni​ngen, glida ner till badet. För att mopedlivet ska rulla på som det ska behövs en riktigt bra försäkring.

Du behöver en försäkring direkt

För att få köra din moped måste den vara försäkrad. Om du köper en begagnad moped måste du försäkra den direkt. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte för dig, inte ens för en liten stund. Som tur är tar det bara en minut att skaffa en egen försäkring!

Mopedförsäkring för oroliga föräldrar

Någon som nyss sov i spjälsäng är plötsligt stor och ska köra moped. Känner du igen känslan? Prata med din ungdom om ansvaret som mopeden ger, men våga också släppa taget – lita på att hen klarar det här, och gläds åt hens nya frihet! Försäkringen innehåller inte bara skydd för mopeden, utan även för föraren och eventuella passagerare.

Skydd vid stöld: om mopeden blir stulen

Tyvärr händer det att mopeder blir stulna – det är faktiskt en av de vanligaste sakerna som händer våra kunder med mopedförsäkring. Om tjuven också gillade din moped får du ersättning som motsvarar mopedens marknadsvärde. Samma sak gäller om ett tillbehör blir stulet, till exempel din hjälm eller en packlåda.

Bärgning. Och hjälp hem, såklart.

Om moppen inte går att köra bärgar vi den till närmaste verkstad. Vi står också för kostnaden för att den som kör (och eventuell passagerare!) tar sig hem igen. Ring 0771-111 550 dygnet runt, så är hjälpen på väg!

Försäkra din mopedbil

Mopedbilar blir allt populärare och syns mer och mer ute på svenska vägar. Tyvärr sker många olyckor med mopedbilarna. Skaffa en ordentlig försäkring för mopedbil och läs gärna på om vilka olyckor som är vanliga och hur du kan undvika dem. Kör försiktigt!

Om du skadar något eller blir skadad

Försäkringen ersätter om du skadar något annat med din moppe: till exempel om du krockar med en annan moped eller kör in i grannens parkerade bil ute på gatan. Försäkringen hjälper också om du eller någon du skjutsar blir skadade, till exempel om ni kör omkull.

Vanliga frågor & svar

Vad är en EU-moped?

 

EU-moped är benämningen för en moped som tillhör klass 1. En EU-moped måste vara trafikförsäkrad, vara registrerad i vägtrafikregistret och ha en registreringsskylt baktill.

Vad kostar en mopedförsäkring?

 

Hur mycket försäkringen kostar beror exempelvis på hur gammal mopeden är, var du bor och om någon under 18 år ska köra mopeden. Få pris på mopedförsäkring här!

Vad påverkar priset på mopedförsäkringen?

 

Hur mycket försäkringen kostar beror på vilken moped du har (typ, märke och årsmodell), var du bor och om någon under 18 år ska köra mopeden. Ålder och kön på den som äger mopeden eller står på försäkringen påverkar inte priset. Se ditt pris här!

Måste man ha försäkring på mopeden?

 

Ja, för att köra din moped måste du ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring för moped står för kostnaderna om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din moped. Den är dessutom obligatorisk enligt lag, så den vill du inte vara utan!

Vem gäller mopedförsäkringen för?

 

Mopedförsäkringen gäller för både föraren och eventuell passagerare. Du behöver alltså inte oroa dig för att den du skjutsar står utan skydd om olyckan är framme!

Vilket lås ska jag ha till min moped?

 

För att kunna få ersättning om mopeden blir stulen ska den vara låst med två lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen, SFF. Om mopeden har ett styrlås räknas det som ett av låsen.

Försäkrar ni trimmade mopeder?

 

Du som har en trimmad moped kan skaffa en trafikförsäkring hos oss. Vi erbjuder inte halv- eller helförsäkringar för trimmade mopeder.

Vi rekommenderar ingen att köra en trimmad moped. Förutom att det ökar risken för allvarliga olyckor är det olagligt och räknas som olovlig körning. Du kan både få böter och bli av med ditt körkort eller förarbevis.

Kan jag få samlingsrabatt på mopedförsäkringen?

 

Ja. Du får samma samlingsrabatt på mopedförsäkringen som på familjens andra försäkringar.

Vilken försäkring ska mopedbilar ha?

 

Mopedbilar räknas som mopeder klass 1 när det kommer till försäkringar. Därför passar vår mopedförsäkring dem utmärkt. Kör lugnt!

Läs mer om försäkring för mopedbil

Jag ska ställa av min moped. Ska jag avsluta försäkringen?

 

När du ställer av din moped får vi veta det av Transportstyrelsen och anpassar din försäkring. Du behöver inte göra någonting.

Om du har haft en halv- eller helförsäkring gör vi automatiskt om din försäkring till en avställningsförsäkring (som också kallas för garageförsäkring). Vi avslutar trafikförsäkringen, men du behåller allt annat skydd, till exempel vid stöld eller brand.

Om du bara har haft en trafikförsäkring avslutar vi din försäkring. Om du har betalat i förskott får du tillbaka pengarna för den tid som är kvar.

Läs mer om att ställa av moped.

Hur försäkrar jag min cross?

 

En motorcross är oftast en oregistrerad motorcykel som används i terräng. Men även vissa mopeder kan benämnas som cross eller crossmoped. Om din cross används i trafiken, behöver du en trafikförsäkring. Kontakta oss så hjälper vi dig med rätt försäkring.

Hur försäkrar jag min veteranmoped?

 

Du kan försäkra din veteranmoped hos oss. Få pris på veteranmopedförsäkring här.

Är mopedbil och EPA/A-traktor samma sak?

 

Nej, en mopedbil är inte samma sak som en EPA eller A-traktor som det också kallas. Det finns vissa likheter, men också vissa skillnader.

En mopedbil

  • räknas som en moped på fyra hjul
  • försäkras med en mopedförsäkring
  • kräver AM-körkort
  • får köras i max 45 km/h
  • får köras av en förare på minst 15 år

En EPA/A-traktor

  • räknas som en traktor
  • försäkras inte med en mopedförsäkring
  • kräver AM-körkort
  • får köras i max 30 km/h
  • får köras av en föraren på minst 15 år