Husvagnsförsäkring

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Rätt försäkring för din husvagn​

Det är viktigt att du har en bra försäkring som ger ersättning om din husvagn skulle bli stulen eller om den skadas. Du kan välja att ge din husvagn en helförsäkring eller halvförsäkring. Däremot behöver du inte trafikförsäkra husvagnen eftersom den dragande bilens trafikförsäkring även gäller för husvagn.

.

 

Drulle ingår

Om du t.ex. tappar bort dina bilnycklar. Drulle ingår i vår halvförsäkring och helförsäkring.

.

 

Glasrutor

Du får ersättning om t. ex. vindrutan ​spräcks eller krossas. Om du får ett stenskott på en ruta, som kan lagas, betalar du bara 100 kr i självrisk.

.

 

Upp till 20+5 % rabatt

Med flera försäkringar hos oss kan du få upp till 20 % i samlingsrabatt. Teckna på webben och få ytterligare 5 % rabatt!


 

Välkommen till vår husvagnsförsäkring

Nya spännande ställen varje dag eller kanske en fast plats på campingen med alla bekvämligheter inom räckhåll. Att åka på husvagnssemester är för många den totala friheten. Med en bra husvagnsförsäkring blir dessutom semestern tryggare om något händer.​

Ersättning om husvagnen eller teven blir stulen

Väljer du att halvförsäkra husvagnen får du ersättning om den blir stulen eller om någon stjäl extradäck, förtält, hemelektronik, cykelhållaren eller något annat som hör till husvagnen.

Du får även ersättning om husvagnen skadas i en brand. Och får du ett stenskott på en ruta, som går att laga, betalar du bara 100 kr i självrisk. Om både din bil och husvagnen är försäkrad hos oss ersätter vi dig om du måste avbryta en resa för att husvagnen stulits eller om du t.ex. har krockat.

Extra bra skydd med tilläggsförsäkringar

Med en helförsäkring får du det starkaste skyddet. Utöver allt som ingår i din halvförsäkring får du även ersättning om husvagnen skadas, exempelvis i en krock eller om någon förstör husvagnen.

Du får också betalt för skador som orsakats av vatten som plötsligt strömmar ut från husvagnens tank eller ledningar. Dessutom får du ersättning om exempelvis teven, middagsporslinet eller andra saker i husvagnen skadas i en trafikolycka.

Vid din sida om du hamnar i en tvist

Du kan också få ersättning om du krävs på skadestånd, t.ex. om din uppställda husvagn börjar rulla och förstör något på campingplatsen. Om husvagnen inte är äldre än 8 år ingår även Drulle som ger ersättning för skador som du själv orsakar på den fasta inredningen, vitvaror och nycklar som tappas bort.​

Husvagnen försäkrad året om

Du kan få hjälp av din husvagnsförsäkring både på sommaren och på vintern, oavsett om du använder husvagnen eller inte. Om du inte använder husvagnen på vintern ska du se till att förvara den ordentligt. Läs tips och checklista​ inför vinterförvaring.​​

Jämför och hitta rätt husvagnsförsäkring​

​Här ser du en kortfattad beskrivning av försäkringens innehåll. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i​ ​ För- och efterköpsinformationen.​​​​

HalvHel
Brand
 
Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosion.
  
 
  
 
Glasrutor
 
Du kan få ersättning för vind-, sido- eller bakrutor som spräcks eller krossas.
  
 
  
 
Stöd och inbrott
 
Du kan få ersättning om bilen eller biltillbehör stjäls, eller om bilen eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du får också ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls ur bilen, till exempel cd-spelare eller GPS.
  
 
  
 
Motor och elektronik
 
Du kan få ersättning för skador på elektroblock, vitvaror, hydrauliska stödben och värmepanna om husvagnen varit registrerad i högst 8 år.​
  
 
  
 
Drulle
 
Du kan få ersättning om något skadas i husvagnens eller husbilens boendedel, eller om du blir av med bilnycklarna på grund av en plötslig och oförutsedd händelse. Vi står också för bärgningskostnaden till verkstad och rengöring av tanken om du har tankat fel drivmedel.
  
 
  
 
Reseavbrott
 
Du kan få ersättning för planerade resdagar om du tvingas avbryta en pågående resa på grund av att din husbil stjäls eller inte går att använda, om skadan kan ersättas av din halv- eller helförsäkring. Ersättningen är 300 kr per dag och du kan få ersättning för upp till 45 outnyttjade resdagar.​

För husvagn gäller Reseavbrott om du har både husvagnen och dragbilen försäkrad hos oss. Ersättningen för dig med husvagn är 200 kr per dag eller 75 % av kostnaden för att hyra en husvagn av motsvarande storlek.
  
 
  
 
Ansvar
 
Du kan få ersättning om du krävs på skadestånd för skador som din husbil har orsakat på någons egendom. Till exempel om husbilens vattentank börjar läcka. ​
  
 
  
 
Rättsskydd
 
Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av bilen. Du får ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten. Högsta ersättning är 250 000 kr.
  
 
  
 
Vagnskada​
 
Du kan få ersättning för yttre skador på din bil vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över bilen eller om du kör på en lyktstolpe.​
  
 
  
 Vanliga frågor och svar om husvagnsförsäkring

Vem kan teckna husvagnsförsäkringen?
 

Försäkringen ska tecknas av dig som äger husvagnen. För att husvagnsförsäkringen ska gälla måste du vara registrerad som ägare och vara den som huvudsakligen använder fordonet.

Vad påverkar priset på husvagnsförsäkringen?
 

Vad en husvagnsförsäkring kostar beror på flera faktorer, till exempel vilken husvagn du har, hur gammal den är och var du bor. Få pris på din husvagnsförsäkring här.

Gäller bilförsäkringen för husvagnen?
 

Nej, din bilförsäkring ger inte ersättning om något skulle hända din husvagn. Bilens trafikförsäkring kan däremot ge ersättning om din husvagn skulle skada ett annat fordon, till exempel om du råkar backa på någon med husvagnen. För att du ska kunna få ersättning för skador på din egen husvagn behöver du ha en separat husvagnsförsäkring.

Måste man ha försäkring på husvagnen?
 

Nej, du måste inte ha en försäkring för din husvagn. Det är alltid den dragande bilens trafikförsäkring som gäller vid en trafikolycka. Däremot bör du teckna en husvagnsförsäkring om du vill ha skydd för själva husvagnen eller dina saker vid stöld eller skador.

Vad täcker husvagnsförsäkringen?
 

Husvagnsförsäkringen ger dig ersättning om din husvagn skulle bli stulen eller skadas, till exempel vid brand, stöld eller inbrott. Du kan välja att ge din husvagn en helförsäkring eller halvförsäkring, beroende på vilket skydd du vill ha och behöver. Läs mer om halv- och helförsäkring för husvagn här.

Vilken husvagnsförsäkring är bäst?
 

Vilken husvagnsförsäkring som är bäst beror på vilket skydd du vill ha eller behöver. Med en helförsäkring för husvagn får du det starkaste skyddet. Utöver allt som ingår i din halvförsäkring får du även ersättning om husvagnen skadas, exempelvis i en krock, eller om någon förstör husvagnen. I Trygg-Hansas husvagnsförsäkring ingår dessutom drulleförsäkring när din husvagn är yngre än åtta år.

Hur gäller husvagnsförsäkringen vid en fuktskada?
 

Vår helförsäkring för husvagn ersätter fuktskador som uppkommit av plötsliga vätskeläckage från vattenledningssystem.

Hur gäller försäkringen när husvagnen är avställd?
 

Trygg-Hansas husvagnsförsäkring påverkas inte om du ställer av eller på din husvagn. Du har fortfarande samma skydd. Läs mer om vinterförvaring av husvagn.

Vad ska jag tänka på när jag reser utomlands med min husvagn?
 

När du reser med din husvagn utomlands ska du alltid ta med ditt registreringsbevis, även för bilen som drar husvagnen. Vissa länder kräver också att du har med dig ett internationellt försäkringsbevis, ett så kallat Grönt kort. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats ser du till vilka länder som du behöver ha med dig ditt Gröna kort. Om du inte har med dig ett Grönt kort till dessa länder får du betala för den tid du tänker använda fordonet i landet, trots att din svenska trafikförsäkring gäller.

Hur gäller försäkringen när jag lånar eller hyr ut min husvagn?
 

Du som har en husvagnsförsäkring hos Trygg-Hansa får hyra eller låna ut husvagnen, men inte så ofta eller länge att du inte längre kan anses vara den som huvudsakligen använder husvagnen.

Kom ihåg att:

  • Kolla med oss vad som gäller om skador uppstår när husvagnen är uthyrd/utlånad.
  • Ha god koll på den du hyr ut till och ta uppgifter så som telefonnummer, adress och en kopia på körkortet. Kolla också att personen som hyr din husvagn har rätt körkortsbehörighet.
  • Ta för vana att fota och filma husvagnen både före och efter, både utvändigt och invändigt. Detta är ett bra tips för både den som hyr ut och den som hyr.

Samla dina försäkringar och få rabatt!

Med allt på samma ställe blir livet lite lättare. Teckna flera försäkringar hos oss och få 5 till 20 procents samlingsrabatt, beroende på vilka försäkringar du har.

Läs mer om vår samlingsrabatt

Allt om försäkringen

Läs det här innan du tecknar ​husvagnsförsäkring​

Vad ingår och vad ingår inte? Innan du bestämmer dig ska du läsa mer om försäkringen i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som är ett standardiserat blad för att du lättare ska kunna jämföra försäkringar mellan olika bolag.

För- och efter​köpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret, som du också hittar nedan.

 QuickQuotePlaceHolder

​​​​