Trafikförsäkring

​​​​​Varför är trafikförsäkringen viktig ?

När du plötsligt är med om en bilolycka är det trafikförsäkringen som ger dig en grundläggande trygghet.Den dag du blir ägare till din nya bil måste du dessutom ha en trafikförsäkring enligt lag. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte för dig, så kom ihåg att teckna den så fort du har köpt bilen. Om du tecknar en halvförsäkring eller helförsäkring ingår alltid en trafikförsäkring.

Se ditt bästa pris


Vad täcker en trafikförsäkring?

Trafikförsäkringen är den del av bilförsäkringen som ger dig ersättning för skador som du som person kan drabbas av efter en trafikolycka. Om du eller dina passagerare skadas får ni ekonomisk hjälp om ni till exempel behöver sjukhusvård eller förlorar arbetsinkomst. Det gäller även om någon annan kör din bil. Den föraren omfattas också av försäkringen.

Dessutom täcker din trafikförsäkring skador som du själv orsakar på ett annat fordon eller saker som någon annan äger. Det kan till exempel vara en byggnad, cykel eller ett staket. 

Försäkringen ger alltså ersättning för skador:

Som drabbar dig själv eller andra personer i både din egen bil eller det andra fordonet.Som du orsakar på någon annans bil.På någon annans egendom som en byggnad eller andra saker. Om du har blivit skadad i en trafikolycka kan du läsa mer här om vad som gäller för dig.

Vad händer om din bil behöver repareras eller stjäls?

För att få ersättning om din bil får en repa på grund av skadegörelse eller blir stulen behöver du också en halv- eller helförsäkring. Genom trafikförsäkringen får du heller ingen ersättning om det till exempel börjar brinna i garaget eller om du är i behov av bärgning.

Kör du mycket, skjutsar andra eller bor du i ett område där det förekommer viltolyckor? Då kan du känna dig lugnare med våra tillägg. Det viktiga är att försäkringen passar just din bil, vardag och körning. 

Läs vidare

Vad kostar det dig?

Bilens ålder, hur många hästkrafter den har eller hur trafiksäker bilen är. Det är många faktorer som avgör försäkringens pris.

Funderar du på om det kan räcka med en trafikförsäkring? Om din bil bara kostar några tusenlappar kanske du inte tycker att det är värt att betala mer, men för vissa bilar blir prisskillnaden mellan en större försäkring och en trafikförsäkring inte så stor.

Hos oss är självrisken dessutom låg för vissa småskador som stenskott. Därför kan det alltid vara bra att överväga en halvförsäkring eller helförsäkring​.

Se ditt bästa pris

När du ställer av bilen
Ska du vara utomlands en längre tid eller vill du kanske ha bilen stående under vinterhalvåret? Då kan du ställa av bilen. Om du har en trafikförsäkring annulleras försäkringen och när du senare ställer på bilen aktiveras den igen.

Om du däremot har en halv- eller helförsäkring får du en anpassad avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring. Den täcker för skador som brand, stöld eller skadegörelse så att din bil har ett bättre skydd när den står stilla än om du bara har en trafikförsäkring. När du ställer på bilen får den automatiskt samma omfattning som innan du ställde av den.
  
Se alla betyg och omdömen om vår bilförsäkring

Vi finns här om olyckan är framme
Om något händer anmäler du enkelt direkt här.