Såhär undviker du stenskott

​​ ​Minska utsläppen genom att undvika skador från stenskott

​​​​​​​​​​​​Ett vanligt litet stenskott på bilrutan kan lätt bli till en större glasskada. Men genom att agera smart kan du spara både tid och pengar, slippa större ingrepp på din bil och undvika onödiga utsläpp som belastar miljön.

Det finns klara miljövinster i att undvika att byta ut bilrutan. Du undviker utsläpp från tillverkning, transport och montering av glaset – och dessutom avfall från den gamla rutan. Om du reparerar rutan istället för att byta bidrar du till en besparing 59 kg koldioxid, vilket motsvarar cirka 50 mils bilkörning.​ Det tar också betydligt längre tid att byta glaset jämfört med att laga ett stenskott. Om skadan kommer olägligt måste du klara dig utan din bil just när du behöver den.​

Så gör du för att slippa stenskott

Stenskott är vanligast under vintern, våren och hösten, i anslutning till halkbekämpning då det finns mycket sand och gruskorn på vägbanan. Genom att anpassa hastigheten och hålla avstånd till andra bilar ökar du chansen att undvika större stenskott. 

Lag
a stenskott i tre steg

Om det ändå skulle knäppa till i rutan så gör du bäst i att åtgärda skadan tidigt. Här kommer tre snabba och smidiga steg på hur du går tillväga: 

  1. Täck märket med ett stenskottsplåster. Syftet är att hålla fukt borta eftersom det ofta är orsaken till sprickbildning när vätskan fryser. Ett vanligt transparent klistermärke fungerar bra.
  2. Besök rydsbilglas.se och välj en ledig tid för stenskottslagning på din närmsta verkstad
  3. Ryds Bilglas sköter all kontakt med Trygg-Hansa gällande din försäkring. Du betalar bara självrisk och allt är klart på en halvtimme!


Visste du att:

  • Om du har en halv- eller helförsäkring täcker den både lagning av stenskott och byte av bilglas. Det enda som skiljer är självrisken.
  • Du erbjuds ersättningsfordon under tiden bilen är på reparation för glasbyte hos Ryds Bilglas. Det går dessutom att välja mellan lånebil, elcykel och elsparkcykel.