Stenskott och glasskada

Illustration av en trasig ruta 

Boka tid för reparation av trasiga bilrutor​​

Ri​ng den aktuella verkstaden om du har ett av bilmärkena i listan här nedanför. Om du har något annat märke, boka tid hos Ryds Bilglas.​

Boka tid hos Ryds Bilgl​as

Har din bil något av dessa märken?

Ring i så fall numret i rutan för att boka reparation hos en auktoriserad märkesverkstad.​

Laga stenskott och glasskada

Ett stenskott kan ​snabbt förvandlas till en spricka, inte minst när temperaturskillnaden ute/inne är stor, eller vägbanan är ojämn. Så länge sprickan är mindre än en f​emkrona går det oftast att laga, och du slipper lägga tid och pengar på att byta hela vindrutan. Täck gärna över stenskottet med stenskottsplåster eller en tejpbit så att inte smuts och fukt kan tränga in i glaset och förvärra skadan.

  1. Täck märket med ett stenskottsplåster. Syftet är att hålla fukt borta eftersom det ofta är orsaken till sprickbildning när vätskan fryser. Ett vanligt transparent klistermärke fungerar bra. Beställ kostnadsfritt stenskottsplåster här
  2. Ring den aktuella verkstaden om du har ett av bilmärkena i listan. Annars, ​ besök rydsbilglas.se och välj en ledig tid för stenskottslagning på din närmsta verkstad, lagningen tar bara 30 minuter. Du kan även ringa direkt till Ryds Bilglas​: 0771-111 500
  3. Ryds Bilglas sköter all kontakt med Trygg-Hansa gällande din försäkring. Du betalar bara självrisken på hundra kronor.​

Visste du att:

  • Om du har en halv- eller helförsäkring täcker den både lagning av stenskott och byte av bilglas. Det enda som skiljer är självrisken. ​På ditt försäkringsbrev står vilken självrisk du har vid lagning respektive byte av rutan.
  • Du erbjuds ersättningsfordon under tiden bilen är på reparation för glasbyte hos Ryds Bilglas. Det går dessutom att välja mellan lånebil, elcykel och elsparkcykel.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Minska utsläppen - undvik skador från stenskott

Ett vanligt litet stenskott på bilrutan kan lätt bli till en större glasskada. Men genom att agera smart kan du spara både tid och pengar, slippa större ingrepp på din bil och undvika onödiga utsläpp som belastar miljön.

​Om det knäpper till i rutan gör du bäst i att åtgärda skadan tidigt. Det finns klara miljövinster i det: du undviker utsläpp från tillverkning, transport och montering av glaset och dessutom avfall från den gamla rutan. Om du reparerar rutan istället för att byta bidrar du till en besparing på 44 kg koldioxid, vilket motsvarar drygt 37 mils bilkörning.

Stenskott är vanligast under vintern, våren och hösten, i anslutning till halkbekämpning då det finns mycket sand och gruskorn på vägbanan. Genom att anpassa hastigheten och hålla avstånd till andra bilar ökar du chansen att slippa större stenskott. Skulle du ändå ha otur och få en skada på glaset är det bra att ha ett stenskottsplåster nära till hands. Beställ dem gratis här.


Ok, jag förstår