Laga stenskott och glasskador

​​​​Boka tid för reparation av trasig vindruta

Har du fått ett stenskott eller en glasskada? Boka tid hos verkstaden direkt. Du behöver inte anmäla skadan till oss. Självrisken betalar du direkt till verkstaden. Nedan ser du vilka verkstäder vi samarbetar med – tänk på att du behöver vända dig till en av dem för att få ersättning!Så gör du när du har fått ett stenskott eller en glasskada

 1. Täck märket med ett stenskottsplåster så att det inte växer till en spricka. Vanlig genomskinlig tejp eller ett klistermärke fungerar bra.
 2. Boka tid hos en av våra godkända verkstäder ovan. Om du kontaktar en annan verkstad kan vi inte ersätta dig. Ring det nummer som gäller för ditt bilmärke så får du hjälp att boka tid hos närmaste märkesverkstad. Du kan även boka tid hos R​yds Bilglas eller Carglass, till exempel om du har ett annat bilmärke eller bor nära en av deras verkstäder. Du behöver inte anmäla skadan till oss på Trygg-Hansa.​
 3. Ta bilen till verkstaden på den bokade tiden och få hjälp med lagningen. Du betalar självrisken direkt till verkstaden. Vilken självrisk du betalar kan du läsa mer om här nedan eller i ditt försäkringsbrev.
 4. Om du behöver byta hela vindrutan/bilrutan på en personbil blir du erbjuden ett ersättningsfordon under tiden bilen är inlämnad på reparation hos Carglass och Ryds Bilglas. Du kan dessutom välja mellan lånebil, elcykel och elsparkcykel.


Vilken självrisk gäller för stenskott?

​​Självrisken är den del av kostnaden som du står för själv. Du betalar den direkt till verkstaden. Vilken självrisk du betalar beror på om stenskottet kan lagas eller om glasrutan måste bytas. Självrisken är också olika om det är en privatägd bil eller om det är ett fordon som är försäkrat genom ett företag.


Självrisk vid glasskador på privat personbil

 • Lagning av stenskott: 100 kronor per stenskott när du har en halv- eller helförsäkring. För Bilförsäkring stor gäller 50 kronor.
 • Byte av glasruta: Går stenskottet inte att reparera och hela vindrutan/bilrutan måste bytas ut är självrisken 1 500 kronor.

​Självrisk vid glasskador på fordon försäkrat av företag

​​I fordonsförsäkringen för tung lastbil, budbil, företagsägd personbil och lätt lastbil ingår alltid en glasförsäkring. För buss och taxi behöver du en teckna en särskild glasförsäkring som tillägg till fordonsförsäkringen. Vilken självrisk du betalar beror på om stenskottet kan lagas eller om glasrutan måste bytas. ​​

Självrisk tung lastbil
 
 • Lagning av stenskott: 200 kr per stenskott. 0 kr för medlemmar i SÅ och ME. 
 • Byte av glasruta: 35 procent av kostnaden. Lägst 5 procent av prisbasbeloppet(2 865 kr).
Självrisk budbil
 
 • Lagning av stenskott: 200 kr per stenskott
 • Byte av glasruta: 5 procent av prisbasbeloppet (2 865 kr)​.
Företagsägd personbil och lätt lastbil
 
 • Lagning av stenskott: 100 kr per stenskott
 • Byte av glasruta: 5 procent av prisbasbeloppet (2 865 kr)​​​Glasförsäkring för buss och taxi

​​Du kan enkelt förstärka skyddet i din halv- eller helförsäkring med en glasförsäkring. Försäkringen ersätter om en glasruta spräcks eller krossas i bussen eller taxibilen. Teckna direkt på ​0771–111 110.

Självrisk buss
 
 • Lagning av stenskott: 200 kr per stenskott.
 • Byte av glasruta: 35 procent av kostnaden. Lägst 5 procent av prisbasbeloppet(2 865 kr).
Självrisk taxi
 
 • Lagning av stenskott: 200 kr per stenskott
 • Byte av glasruta:​​​ 1 500 kr​​.