Stölder av husbilar

Stölder av husbilar och husvagnar

Stölder av husbilar och husvagnar är ett växande problem. Många ägare har de senaste åren blivit av med​ sina fordon efter att ha hyrt ut dem. De bedragare som stjäl kommer ofta undan eftersom sådana brott är krångliga att utreda för polisen. I regel får husbilsägaren eller den som har en husvagn heller ingen ersättning från försäkringsbolagen.

Stöldförsäkringen gäller inte

Media har på sistone skrivit om ett antal fall där husbils- och husvagnsägare råkat ut för bedragare som inte har återlämnat fordonen efter uthyrning. En obehaglig överraskning för den som råkat illa ut är också att stöldförsäkringen inte gäller i sådana här fall. Det beror på att när man lämnar över nycklarna frivilligt till en annan person så är det inte att betrakta som en stöld. Samma sak gäller för övrigt också om en spekulant ska provköra din bil vid en försäljning och inte kommer tillbaka med bilen.

​​

Svårt att skydda sig​

Men går det verkligen inte att skydda sig mot sådana här bedrägerier med någon tilläggsförsäkring? Hur ska en husbils- eller husvagnsägare som vill hyra ut tänka? – Det bästa är att kontakta sitt försäkringsbolag för att höra hur försäkringen gäller. Vi ser att behovet av en bedrägeriförsäkring finns, men i nuläget har vi inte en sådan. Rådet vi kan ge är att göra en utförlig kontroll av hyrestagaren, ta exempelvis in referenser från arbetsgivare eller liknande och alltid en kopia på körkortet, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.​​

​​​​Installera spårsändare

Det finns spårsändare som man kan installera i husbilen eller husvagnen​, och det går att beställa en sådan genom Trygg - Hansa.

Som kund hos oss får du köpa spårsändare Spotguard från vår samarbetspartner GSGroup AB / Guard Systems till rabatterat pris.

Beställ spårsändare och se ditt pris