Försäkring för mopedbil

​​​​Försäkring för dig som kör mopedbil

Mopedbilarna blir allt mer populära och därför är det viktigt att tänka på säkerheten och ha en bra försäkring när du glider runt på gatorna. Oavsett om du äger en ny eller begagnad mopedbil har vi rätt försäkring för dig. Och du, kör försiktigt!
 

Ersättning om din mopedbil blir stulen

 

Hjälp om föraren skadas

 

Bärgning av mopedbilen dygnet runt

Vad är en mopedbil?

En mopedbil ser ut som en liten bil, men räknas egentligen som en moped på fyra hjul. Den kan klassas som en moped klass 1 (EU-moped) eller en moped klass 2. Vår försäkring passar lika bra för båda klasserna – de får samma skydd!

Måste man försäkra sin mopedbil?

Om mopedbilen inte är avställd, måste den enligt lag ha en mopedförsäkring och vara som minst trafikförsäkrad. En trafikförsäkring ersätter dig om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din mopedbil.

Vilken försäkring kan man ha till sin mopedbil?

Utöver trafikförsäkringen kan du även välja mellan halvförsäkring och helförsäkring för din mopedbil, beroende på vilket skydd du vill ha och behöver. Läs mer om de olika nivåerna.

Mopedbil klass 1 eller klass 2?

En moped klass 1 kallas oftast för EU-moped och går högst 45 km/tim. EU-mopeden är registreringspliktig och har registreringsskyltar. Den måste enligt lag alltid vara försäkrad om den inte är avställd. Moped klass 2 får gå högst 25 km/tim (äldre mopeder högst 30 km/tim). Den är inte registreringspliktig, men måste ändå vara försäkrad när den används.

Har du en mopedbil klass 1 ser du ditt pris och skaffar försäkringen här.

Har du en mopedbil klass 2? Ring oss på 0771‑111 110.

Innan du tecknar din mopedförsäkring

Läs mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan.

Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar för din moped mellan olika bolag.

Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av det fullständiga försäkringsvillkoret.

För- och efterköpsinformation för mopedförsäkring  
Produktfaktablad (IPID) för mopedförsäkring 
Fullständiga villkor för mopedförsäkring

Jämför och hitta rätt mopedbilsförsäkring – vilken passar dig bäst?

Du kan välja mellan tre olika nivåer av försäkring för din mopedbil. De har samma grund som sedan byggs på. I tabellen beskrivs försäkringens delar kort. I För- och efterköps­informationen kan du läsa mer.


.

 

Trafikförsäkring

Ger dig ersättning om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans saker med din mopedbil. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.​

.

 

Halvförsäkring

Ger ersättning vid stöld, inbrott, brand, rättstvister, om rutorna skadas eller om du behöver bärgning.

.

 

Helförsäkring

Ger ersättning om mopedbilen skadas i en krock, olycka eller blir utsatt för skadegörelse.
TrafikHalvHel

Trafik

 
Trafikförsäkringen ersätter skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Du kan till exempel få ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst, eller för skador som du orsakar på någon annans egendom,till exempel en bil eller ett staket.
  
 
  
 
  
 

Brand

 
Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosion.
 
 
 
  
 
  
 

Glasrutor

 
Du kan få ersättning för skador på vindrutan. Försäkringen gäller inte vid skador på lyktglas eller i samband med att mopeden har kolliderat, vält eller kört av vägen. Dessa skador kan i vissa fall ersättas av Vagnskada om du väljer en helförsäkring.
 
  
 
  
 

Stöld och inbrott

 
Du kan få ersättning om mopeden eller mopedtillbehör stjäls, eller om mopeden eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du kan också få ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls, till exempel GPS.
 
  
 
  
 

Bärgning

 
Du kan få bärgning till närmaste verkstad om mopeden inte går att köra. Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare till den plats där resan började eller till resans mål, beroende på vad som ligger närmast.
 
 
 
  
 
  
 

Krishjälp

 
Om du drabbas av en psykisk ohälsa efter en skada får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.
 
  
 
  
 

Rättsskydd

 
Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av mopeden. Du kan få ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten.
 
  
 
  
 

Vagnskada

 
Du kan få ersättning för yttre skador på din moped vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över mopeden eller om du kör på en lyktstolpe.
 
 
  
 

Skyddet från din mopedbilsförsäkring

Att köra mopedbil ger många fördelar – att enkelt kunna hälsa på kompisar, köra till träningen och glida ner till badet. Men för att mopedbilslivet ska rulla på som det ska behövs en riktigt bra försäkring.

Du behöver en försäkring direkt

För att få köra din mopedbil måste du försäkra den med minst en trafikförsäkring. Om du köper en begagnad mopedbil måste du försäkra den direkt, eftersom den tidigare ägarens mopedförsäkring inte gäller dig. Som tur är tar det bara en minut att skaffa en egen försäkring!

Mopedbilförsäkring för oroliga föräldrar

Någon som nyss sov i spjälsäng är plötsligt stor och ska köra en bil. Visserligen en liten bil, men ändå. Känner du igen känslan? Prata med din ungdom om ansvaret som mopedbilen ger, men våga också släppa taget – lita på att hen klarar det här, och gläds åt hens nya frihet! Försäkringen innehåller inte bara skydd för mopedbilen, utan även för föraren och eventuella passagerare.

Skydd vid stöld: om mopedbilen blir stulen

Tyvärr händer det att mopedbilar blir stulna – det är faktiskt en av de vanligaste sakerna som händer våra kunder med mopedförsäkring. Om tjuven också gillade din mopedbil får du ersättning som motsvarar mopedbilens marknadsvärde.

Bärgning av mopedbilen. Och hjälp hem, såklart.

Om din mopedbil inte går att köra bärgar vi den till närmaste verkstad. Vi står också för kostnaden för att den som kör (och eventuell passagerare!) tar sig hem igen. Ring 0771-111 550 dygnet runt, så är hjälpen på väg!

Om du skadar något eller blir skadad

Försäkringen ersätter om du skadar något annat med din mopedbil: till exempel om du krockar eller kör in i grannens parkerade bil ute på gatan. Försäkringen hjälper också om du eller någon du skjutsar blir skadade.

 

Vanliga frågor & svar

Är mopedbil och EPA/A-traktor samma sak?

 

Nej, en mopedbil är inte samma sak som en EPA eller A-traktor som det också kallas. Det finns vissa likheter, men också vissa skillnader.

En mopedbil

  • räknas som en moped på fyra hjul
  • försäkras med en mopedförsäkring
  • kräver AM-körkort
  • får köras i max 45 km/h
  • får köras av en förare på minst 15 år

En EPA/A-traktor

  • räknas som en traktor
  • försäkras inte med en mopedförsäkring
  • kräver AM-körkort
  • får köras i max 30 km/h
  • får köras av en förare på minst 15 år​

Vilket lås ska jag ha till min moped?

 

För att kunna få ersättning om mopeden blir stulen ska den vara låst med två lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen, SFF. Om mopeden har ett styrlås räknas det som ett av låsen.

Försäkrar ni trimmade mopeder?

 

Du som har en trimmad moped kan skaffa en trafikförsäkring hos oss. Vi erbjuder inte halv- eller helförsäkringar för trimmade mopeder.

Vi rekommenderar ingen att köra en trimmad moped. Förutom att det ökar risken för allvarliga olyckor är det olagligt och räknas som olovlig körning. Du kan både få böter och bli av med ditt körkort eller förarbevis.

Vad kostar det att försäkra en mopedbil?

 

Priset på en mopedbilsförsäkring beror på många faktorer, till exempel vilken årsmodell din mopedbil har och var du bor. Här kan du räkna ut ditt pris. Du kan även ringa oss för att få ditt pris och skaffa försäkringen. Du når oss på 0771-111 110.​

Kan jag få samlingsrabatt på mopedförsäkringen?

 

Ja. Du får samma samlingsrabatt på mopedförsäkringen som på familjens andra försäkringar.

Vilken försäkring ska mopedbilar ha?

 

Mopedbilar räknas som mopeder klass 1 när det kommer till försäkringar. Därför passar vår mopedförsäkring dem utmärkt. Kör lugnt!

Jag ska ställa av min moped. Ska jag avsluta försäkringen?

 

När du ställer av din moped får vi veta det av Transportstyrelsen och anpassar din försäkring. Du behöver inte göra någonting.

Om du har haft en halv- eller helförsäkring gör vi automatiskt om din försäkring till en avställningsförsäkring (som också kallas för garageförsäkring). Vi avslutar trafikförsäkringen, men du behåller allt annat skydd, till exempel vid stöld eller brand.

Om du bara har haft en trafikförsäkring avslutar vi din försäkring. Om du har betalat i förskott får du tillbaka pengarna för den tid som är kvar.


 
 
 
 

Har något hänt med mopedbilen​​?

Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när du ska anmäla en skada till oss.

Så här anmäler du en skada
 
 
 
 

Se allt om dina försäkringar

Du kan enkelt se och ändra dina försäkringar genom att logga in på Mina sidor.

Logga in på Mina sidor