Hemförsäkring och brand – så brandsäkrar du ditt hem!

Har du brandsäkrat ditt hem? Genom att vara väl förberedd och utrustad med rätt brandskydd ökar du dina chanser att hindra en katastrof. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra och hur hemförsäkringen kan hjälpa dig om det redan brunnit.

Så gäller hemförsäkringen vid en brand

Alla våra hemförsäkringar har skydd för bränder. Du får snabbt hjälp och ersättning om dina saker och ditt hem skadas vid en brand. Om du inte kan bo kvar hemma betalar vi för ett annat boende medan lägenheten eller villan återställs. Anmäl din skada här så hjälper vi dig vidare.

Vanliga brandorsaker

Alla bränder är små till en början. Därför är de första minuterna efter att du har upptäckt en brand avgörande. Oftast finns då fortfarande en chans att hejda branden från att utvecklas till en katastrof. Genom att brandsäkra ditt hem är chansen stor att ingen behöver komma till skada.

Så här undviker du de vanligaste bränderna

Kom ihåg spisen

En av de vanligaste anledningarna till brand i hemmet är torrkokning – att du glömmer plattan på och att innehållet i kastrull eller stekpanna börjar brinna. Men spisbränder kan också bero på tekniska fel. Så här undviker du spisbränder.

Ha koll på elen och sakerna som laddas

Många elektronikprodukter kan vara brandfaror – så se över elsäkerheten hemma. Stäng av apparater och dra ur laddare och datorer ur kontakterna . Kolla att inga sladdar är skadade eller att det finns gamla batterier som läcker. Behöver något lagas? Ta hjälp av en fackman. Elarbeten kan innebära många risker.

Glöm inte att släcka levande ljus

Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet eller hemmet. En regel att anamma där hemma är att den som tänder ljusen släcker ljusen. Det gäller både värmeljus och stearinljus. Ett bra tips är att införskaffa elektriska ljus med LED-lampor istället. Lär dig mer om levande ljus - brandrisk och brandsäkerhet!

Elda säkert i kaminen

Att elda i kamin eller öppen spis är mysigt – men det kan lätt gå snett. Se till att installera eldstäderna rätt och ta hand om aska, sotrester och skorstenar. Detsamma gäller om du eldar i trädgården eller grillar. Elda aldrig utomhus under eldningsförbud! Läs mer om att grilla säkert.


Vilket brandskydd behöver jag?​​

Du bör utrusta din bostad med ett komplett brandskydd, som består av brand​varnare​​, brandsläckare​ och brandfilt. Även spisvakt kan vara bra att ha. Har din bostad flera våningsplan bör du ha ett komplett brandskydd på varje våning. Se till att alla har koll på var det finns.

Läs allt du måste veta om brandskydd.

Brandöva hemma med familjen ​​

Genom att brandöva hemma minst en gång per år lär sig hela familjen vad de ska göra om det börjar brinna. Barn såväl som vuxna hanterar ofta stressade situationer genom att reagera istället för att agera.
Prata med barnen om hur de ska göra och lär dem genom att brandöva tillsammans.

Lär dig mer ​om brandövning.​

​​​​​​​​​​​​​Beställ brandskydd

Brandsäkra ditt hem med utvalda och trygga brandskyddsprodukter, eller ge bort dem i inflyttningspresent eller julklapp. Ett brandsäkert hem är den bästa presenten! I vår säkerhetsshop hittar du:

  • Brandfiltar
  • Brandskyddspaket
  • Brandstegar
  • Brandvarnare
  • Räddningslinor
  • Spisvakter​
B​eställ ditt brandskydd här​


Är ditt hem rätt försäkrat om olyckan skulle vara framme?