Brandsäkra hemmet

​​Att råka ut för brand är aldrig roligt, m​​en genom att vara väl förberedd och utrustad med rätt brandskydd ökar du dina chanser att hindra en katastrof.

Vanliga brandorsaker​

​Alla bränder är små till en början. Därför är de första minuterna efter att du har upptäckt en brand avgörande. Oftast finns då fortfarande en chans att hejda branden från att utvecklas till en katastrof. Genom att brandsäkra ditt hem är chansen stor att ingen behöver komma till skada. ​

​Så här undviker du de vanligaste bränderna ​

​Kom ihåg spisen

​En av de vanligaste anledningarna till brand i hemmet är torrkokning – att du glömmer plattan på och att innehållet i kastrull eller stekpanna börjar brinna. Men spisbränder kan också bero på tekniska fel. Så här undviker du spisbränder.

Ha koll på elen och sakerna som laddas

​Många elektronikprodukter kan vara brandfaror – så se över elsäkerh​eten hemma. Stäng av apparater och dra ur laddare och datorer ur kontakterna ​. Kolla att inga sladdar är skadade eller att det finns gamla batterier som läcker. Behöver något lagas? Ta hjälp av en fackman. Elarbeten kan innebära många risker.

Glöm inte att släcka levande ljus

Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet eller hemmet. En regel att anamma där hemma är att den som tänder ljusen släcker ljusen. Det gäller både värmeljus och stearinljus. Ett bra tips är att införskaffa elektriska ljus med LED-lampor istället. ​​​Lär dig mer om levande ljus - brandrisk och ​brandsäkerhet!​​

​Elda säkert i kaminen

​Att elda i kamin eller öppen spis är mysigt – men det kan lätt gå snett. Se till att installera eldstäderna rätt och ta hand om aska, sotrester och skorstenar. Detsamma gäller om du eldar i trädgården eller grillar. Elda aldrig utomhus under eldningsförbud! ​Läs mer om att grilla säkert.

Vilket brandskydd behöver jag?​​

Du bör utrusta din bostad med ett komplett brandskydd, som består av brand​varnare​​, brandsläckare​ och brandfilt. Även spisvakt kan vara bra att ha. Har din bostad flera våningsplan bör du ha ett komplett brandskydd på varje våning. Se till att alla har koll på var det finns. ​

Brandsäkra ditt hem med dessa saker:​

Brandvarnare

En brandvarnare kan ge dig livsviktiga minuter att antingen släcka en brand eller sätta familjen i säkerhet. De viktigaste tipsen är att du ska ha en brandvarnare på varje våningsplan och att du testar brandvarnaren en gång i månaden. Sätt den i takets högsta punkt, eftersom rök stiger uppåt. Byt batteriet varje år och efter åtta till tio år bör du byta hela brandvarnaren. ​​Vilken brandvarnare ska man välja? Här får du alla våra tips!​​​​​

Brandsläckare

​Precis som brandvarnaren ska en brandsläckare finnas i varje hem. Placera brandsläckaren synligt och lättåtkomligt i anslutning till din entré eller en annan utgång, en på varje våning. Pulversläckare är det bästa valet – de är relativt underhållsfria, enkla att använda och ger en stor släckförmåga. En pulversläckare på sex kilo rekommenderas till vanliga hem och fritidshus. Vänd på brandsläckaren regelbundet så att pulvret inte riskerar att klumpa ihop sig och kontrollera sedan att brandsläckarens nål står på grönt. ​ Fler tips om​ brandsläckare hittar du här.

Brandfilt

En brandfilt är bra att släcka små bränder med genom att du kväver elden. Tänk på att inte slänga filten på elden, utan lägg den mjukt och tryck på filten med händerna – du kommer inte bränna dig. Sätt upp en filt i köket där de flesta bränder startar, samt en på varje våningsplan. Det är viktigt att brandfilten är nåbar för alla i hemmet. ​​

Spisvakt

​En spisvakt är en anordning som håller koll på om något blir för hett eller börjar brinna på din spis. Den bryter strömmen, eller varnar dig innan det börjar brinna.


Brandöva hemma med familjen ​​

Genom att brandöva hemma minst en gång per år lär sig hela familjen vad de ska göra om det börjar brinna. Barn såväl som vuxna hanterar ofta stressade situationer genom att reagera istället för att agera.

Prata om brand med barnen​

​Har du barn? Prata med dem om bränder och lär dem att

  • låta bli att gömma sig för elden
  • ropa på hjälp
  • krypa ut under den svarta giftiga röken
  • stänga dörren till det rum som brinner.

​Bor ni i lägenhet? Berätta för barnen att de aldrig får gå ut i en rökfylld trappuppgång. Istället ska de stanna kvar, stänga dörren bakom sig och ropa på hjälp. Antingen genom att ringa 112 eller genom att ropa från fönstret eller balkongen.

Utrymningsplan

Gör en utrymningsplan och engagera hela familjen i planeringen. Gå igenom bostadens alla utrymningsvägar och se till att inte blockera några utvägar. Det är viktigt att alla känner till utrymningsplanen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna. ​

Återsamlingsplats

​Vid en brand är det mycket viktigt att ni har bestämt en tydlig återsamlingsplats​​, utanför bostaden. Om alla går dit så vet ni när alla är ute – och ingen behöver gå in i huset igen för att kolla om någon saknas.

Lär dig mer ​om brandövning.​

​​​​​​​​​​​Beställ brandskydd

Brandsäkra ditt hem med utvalda och trygga brandskyddsprodukter, eller ge bort dem i inflyttningspresent eller julklapp. Ett brandsäkert hem är den bästa presenten! I vår säkerhetsshop hittar du:

  • Brandfiltar
  • Brandskyddspaket
  • Brandstegar
  • Brandvarnare
  • Räddningslinor
  • Spisvakter​
B​eställ ditt brandskydd här​


Är ditt hem rätt försäkrat om olyckan skulle vara framme?