​Så grillar du säkert

Att grilla utomhus en varm kväll – finns det något somrigare? Självklart håller du koll så att inget börjar att brinna, men det räcker med ett litet felsteg för att elden ska ta fart. Och vad gäller egentligen när det råder eldningsförbud? Är det okej att grilla på balkongen? Här får du de viktigaste tipsen.

Längtar du efter doften som sprider sig när du grillar en varm sommarkväll? Då finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Placera grillen på en bra grillplats
    Undvik att placera den nära ett öppet fönster, under tak eller nära en träfasad – håll avstånd från byggnader. Var även noga med att ha ett plant och brandsäkert underlag som sten eller asfalt.
  • Ta det lugnt med tändvätskan
    Tändvätska kan orsaka en större eld än nödvändigt; det finns andra bra alternativ som exempelvis en elektrisk grilltändare som tänder grillen på ett snabbt och säkert sätt.
  • Se till att släcka noga
    Kom ihåg att ha en vattenhink eller brandsläckare nära till hands. Se alltid till att glöden är helt släckt när grillningen är klar.


Råder det eldningsförbud?

Innan du grillar är det viktigt att du tar reda på om det råder eldningsförbud i området där du befinner dig. Förbudet innebär att det är otillåtet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Du får däremot grilla på din egen tomt och på fasta grillplatser, förutsatt att elden inte kan sprida sig. Läs mer om vad det innebär och vad som är förbjudet och tillåtet på brandförsvarets sida. Informationen om eldningsförbud hittar du på till exempel kommunens webbplats.

Skärpt eldningsförbud – vad gäller då?

När brandrisken är extra hög i skog och mark kan det råda så kallat ”skärpt eldningsförbud”. Då är det också förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Dessutom får du inte längre grilla på allmänna fasta grillplatser.​ Ta reda på mer om skärpt eldningsförbud.

Vill du grilla på balkongen till din lägenhet?

Det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som bestämmer om du får grilla på balkongen. Men om det är tillåtet, tänk på att alltid använda en elektrisk grill istället för en kol- eller gasolgrill. Då undviker du öppen låga och minskar risken för att något ska börja brinna. Kom också ihåg att alltid ha en brandsläckare nära.

Skapad: maj 2023
Källa: Storstockholms brandförsvar