Vad kostar en hundförsäkring?

​För de flesta hundägare är det en självklarhet att ha en veterinärvårdsförsäkring till hunden. Man kommer förr eller senare behöva uppsöka veterinär med sin hund och man kan få bra hjälp av sin försäkring med veterinärvårdskostnaderna. ​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Pris på hundförsäkring​

Vid de flesta fall av sjukdom eller olycksfall får man ersättning från sin hundförsäkring och månadspriset man betalar för försäkringen är i jämförelse lågt mot den hjälp man kan få. En enkel hundförsäkring kan kosta under 140 kr per månad.​​​​

Be​räkna ditt pris här​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vad påverkar priset på hundförsäkring?

​Priset på hundförsäkringen beror givetvis på vilket innehåll och maximal ersättning som man väljer. Vilken nivå man väljer på självrisker spelar också ganska stor roll. ​

Utöver det är det några faktorer som påverkar priset:

  • Vilken hundras det är. Vissa hundraser löper statistiskt sett större risk att dra​bbas av sjukdom och har därför ett högre pris.
  • Hundens ålder. Äldre hundar har en högre försäkringspremie eftersom de blir sjuka oftare än unga hundar.
  • Vilket kön hunden har och om den är kastrerad. Tikar som inte är kastrerade har en högre försäkringspremie än hanhundar eller tikar som är kastrerade. Det här beror på att det finns vanliga sjukdomar och problem som är relaterat till tikens livmoder och juver.
  • Var du och hunden bor. Genomsnittliga kostnaderna för veterinärvård varierar i olika delar av landet och därför varierar också priset på hundförsäkringen beroende på var i landet man bor. Försäkring för en hund i storstan är generellt dyrare än för en hund i en liten by på landet. Om man flyttar kan försäkringspremien påverkas upp eller ner men det sker först när hundförsäkringen förnyas.

Kan jag själv påverka priset?

Det finns olika omfattning på veterinärvårdsförsäkring vilket innebär att försäkringen ersätter fler eller färre diagnoser eller behandlingsmetoder. Hundförsäkringen har också ett maximalt belopp för hur mycket ersättning man kan få under ett år. Om man väljer en försäkring med stor omfattning och dessutom ett högt försäkringsbelopp så kommer försäkringen att kosta mer.

Hundens veterinärvårdsförsäkring har en självrisk som består av en fast del och en rörlig del. Självrisken är precis som det låter den del man betalar själv när något händer. Väljer man en lägre självrisknivå så kommer priset på hundförsäkringen att bli högre. Väljer man en högre självrisk där man får stå för en större del själv så blir hundförsäkringen billigare.

  Läs mer och teck​na hundförsäkring