Söndag 24/10 mellan kl 04-16 uppdaterar vi ​våra system. Under denna tid kan det tidvis vara problem att teckna en fordonsförsäkring.​

Resa med egen bil utomlands

​​​​​​Vad härligt med bilsemester! Att resa med bil är mycket lättare än man kan tro, och din försäkring fungerar på samma sätt utomlands som i Sverige. I vissa fall kan du behöva ett internationellt trafik­försäkringsbevis, ett så kallat grönt kort, som visar att du har en giltig trafikförsäkring.

Rätt försäkrad för din bilsemester

Din trafikförsäkring gäller på samma sätt utomlands som i Sverige, och täcker skador på ditt fordon och skador som du som förare orsakar. Trafikförsäkringen ger också hjälp om du eller någon annan i ditt fordon skadas i en trafikolycka. Om du skulle vara med i en trafikolycka kan du bli skyldig att betala skadestånd. Trafikförsäkringen ersätter då skadestånd som du behöver betala, till exempel för ett trasigt staket eller om en person har skadats. Tänk på att det är de lokala reglerna som gäller till exempel för vem som anses vara vållande och när man ska betala skadestånd.

Din halv- och helförsäkring (eller vagnskadegaranti) ersätta skadorna på ditt fordon. Om det hade skett i Sverige kunde skadan ha ersatts av Trafikförsäkringsföreningen, för dig som har halvförsäkring. Utomlands riskerar du dock att bli utan ersättning, om du inte har en helförsäkring eller vagnskadegaranti.

Läs mer vad du ska tänka på om du har med dig din egen bil på utlandsresan.

Om bilen stannar på resan

Om du har en halv- eller helförsäkring och din bil slutar att fungera när du är utomlands, kan du få hjälp med bärgning till närmaste verkstad. Du kan även få ersättning för att resa tillbaka hemorten eller till resmålet, för förare och passagerare. I de fall reparationen tar lång tid hjälper vi er och bil​en att komma hem till Sverige igen. Om du har frågor eller behöver hjälp kan du ringa vårt journummer, +46 771 111 510, när som helst och var som helst i Europa.

Läs mer om vad du ska göra om något händer när du är utomlands

​​​

Du behöver ett grönt kort för resor i vissa länder

Ska du besöka någon av länderna som kräver grönt kort? I ett fåtal länder utanför Norden och Västeuropa behövs ett internationellt trafik­försäkringsbevis. Du hittar en aktuell lista över länderna hos Trafikförsäkringsföreningen. Om du reser till något av de länder som kräver grönt kort utan att ha ett grönt kort måste du köpa en särskild trafikförsäkring vid gränsen.

Du beställer ditt gröna kort på Mina sidor. Kortet skickas till dig med posten, och det tar ungefär 4–5 dagar innan det kommer fram. Tänk därför på att beställa det i god tid före din avresa.

Ska du ta med din husvagn eller ett släp utomlands? Om den bil som ska dra husvagnen eller släpet är försäkrad hos oss, hjälper vi dig med grönt kort även för dessa. Kontakta oss för att få hjälp.


Ok, jag förstår