Resa med egen bil utomlands

​​​​​​​​Vad härligt med bilsemester! Att resa med bil är mycket lättare än man kan tro, och din försäkring fungerar på samma sätt utomlands som i Sverige. I vissa fall kan du behöva ett internationellt trafikförsäkringsbevis, ett så kallat grönt kort, som visar att du har en giltig trafikförsäkring.

Rätt försäkrad för din bilsemester

Din trafikförsäkring gäller på samma sätt utomlands som i Sverige, och täcker skador som drabbar dig eller någon annan i din bil, om ni råkar ut för en trafikolycka. Den ersätter även skador på det andra fordonet i olyckan. Försäkringen kan också hjälpa dig med kostnaderna för till exempel ett trasigt staket eller om en person i det andra fordonet har blivit skadad. Tänk på att det är de lokala reglerna som gäller för vem som anses vara vållande och när man ska betala för det som hänt.

Något som däremot fungerar lite annorlunda utanför Sverige är om du får en skada på din egen bil –​ när ingen annan kan hållas ansvarig för den inträffade skadan. Då behöver du en helförsäkring eller en gällande vagnskadegaranti för att du ska kunna få ersättning för skadorna på din egen bil.​

Om bilen stannar på resan

Om du har en halv- eller helförsäkring och din bil slutar att fungera när du är utomlands, kan du få hjälp med bärgning till närmaste verkstad. Du kan även få ersättning för att resa tillbaka hemorten eller till resmålet, för förare och passagerare. I de fall reparationen tar lång tid hjälper vi er och bilen att komma hem till Sverige igen. Om du har frågor eller behöver hjälp kan du ringa vårt journummer, +46 771 866 866 , när som helst och var som helst i Europa. När du behöver bärgning i Sverige ringer du 0771 111 510​​.​

Läs mer om vad du ska göra om något händer när du är utomlands

Du behöver ett grönt kort för resor i vissa länder

Ska du besöka någon av länderna som kräver grönt kort? I ett fåtal länder utanför Norden och Västeuropa behövs ett internationellt trafikförsäkringsbevis. Du hittar en aktuell lista över länderna hos Trafikförsäkringsföreningen. Om du reser till något av de länder som kräver grönt kort utan att ha ett grönt kort måste du köpa en särskild trafikförsäkring vid gränsen.

Observera att grönt kort inte längre gäller för Ryssland eller Belarus med anledning av det osäkra läget som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina. Landskoderna för Ryssland (RUS) och Belarus (BY) är därför överkryssade på kortet. Det innebär att försäkringar för motorfordon inte gäller alls i dessa två länder. Om du ska åka till Ryssland eller Belarus måste du teckna en så kallad gränsförsäkring (Frontier Insurance) för fordonet vid gränsövergången. En gränsförsäkring täcker trafikansvaret, men den gäller inte för skador på själva fordonet.

Beställ grönt kort genom att gå till Försäkringar och klicka dig in på din fordonsförsäkring. Kortet skickas till dig med posten, och det tar ungefär 4–5 dagar innan det kommer fram. Tänk därför på att beställa det i god tid före din avresa.

Ska du ta med din husvagn eller ett släp utomlands? Om den bil som ska dra husvagnen eller släpet är försäkrad hos oss, hjälper vi dig med grönt kort även för dessa. Kontakta oss för att få hjälp.