Ställa av bilen

​​​​​​​​​​​​Har du funderingar på att ställa av bilen?

Om du inte ska använda din bil under en längre tid kan du ställa av den, så att du slipper betala fordonsskatt. Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De meddelar oss, och vi anpassar automatiskt din försäkring till en avställningsförsäkring. Smidigt eller hur?​


Såhär ställer du av bilen

Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. Gå in på deras webbplats, eller ladda ner deras app Mina fordon. Avställningen gäller från dagen din begäran om avställning kommer in till Transportstyrelsen. Du kan inte ställa av bilen från ett tidigare datum.​

Passa på innan skatten dras
Fordons
skatten tas ut per månad, så passa på att göra avställningen före månadsskiftet. Om du redan har betalat fordonsskatten för en längre period får du tillbaka pengarna för de månader som bilen är avställd.


Varför ska du ställa av bilen?

Genom att ställa av bilen slipper du betala fordonsskatt och behöver inte ha en trafikförsäkring. Det är alltså ett sätt att spara pengar under tider när bilen inte används. Om du till exempel har en bil som bara används under sommarhalvåret kan du ställa av den över vintern.

Har din bil fått körförbud?
Tänk på att det bara är du som ägare som kan ställa av din bil. Ingen annan. Din bil ställs därför inte av automatisk om du till exempel får körförbud för att du har missat kontrollbesiktningen.


Vad händer med försäkringen när du ställer av bilen?

Trafikförsäkringen avslutas automatiskt Om du har en trafikförsäkring avslutar vi den automatiskt från dagen du ställer av bilen. Du får tillbaka pengarna för dagarna efter att bilen ställdes av. Det kan dröja ett tag innan du får pengarna, eftersom det kan ta upp till tio dagar innan avställningen är registrerad.

Halv- och helförsäkring? Då får du en avställningsförsäkring
Om du har en halv- eller helförsäkring när du ställer av bilen får du automatiskt en avställningsförsäkring, som även kallas garageförsäkring. Försäkringen ger dig extra trygghet även under tiden du inte använder bilen i trafik.

Med avställningsförsäkringen har din bil kvar samma skydd som innan. Om du hade en halvförsäkring omfattar avställningsförsäkringen stöld, drulle, brand, rättskydd och skadegörelse. Hade du en helförsäkring​ ingår även vagnskadeförsäkring.


Måste du ha en avställningsförsäkring?

Det finns inget krav på att ha en avställningsförsäkring. Om du inte ha det extra skydd en avställningsförsäkring ger kan du kontakta oss inom 14 dagar från dagen du ställde av bilen så tar vi bort försäkringen. Den upphävs då från dagen bilen ställdes av.

Tänk på att avställningsförsäkringen endast gäller i Sverige och att du inte får ersättning för skador om du skulle vara ute och köra i trafiken innan du har ställt på din bil igen.