Avställningsförsäkring och garageförsäkring

 

​Avställningsförsäkring ger extra trygghet då bilen står avställd​

En avställningsförsäkring, som även kallas garageförsäkring, kan omfatta brand, stöld, glas, rättsskydd och vagnskada under tiden bilen är avställd. Om du exempelvis inte använder bilen under vintern, kan du ställa av den via Transportstyrelsen ​för att slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring. ​

Så ställer du av bilen hos Transportstyrelsen

Det är inte speciellt komplicerat vare sig att ställa av eller på bilen. Enklast är att använda Transportstyrelsens app eller e-tjänsten på myndighetens hemsida. Det går också att ställa av bilen via Transportstyrelsens servicetelefon – eller skicka in en begäran med fordonets registreringsbevis.

​Avställningen gäller från den dag begäran kommit in till Transportstyrelsen, det går inte att kräva att bilen ställs av på ett tidigare datum. Om det finns överskjutande fordonsskatt får du som är registrerad ägare till bilen tillbaka pengarna som återstår. Tänk på att skatten tas ut månadsvis, så passa på att göra avställningen innan månadsskiftet.

Ställ av bilen smidigt och enkelt, här får du mer tips​!​

Så fungerar försäkringen​ vid avställd bil​

När bilen är avställd ändrar försäkringsbolaget till en avställningsförsäkring. Om du bara har en trafikförsäkring så avslutas den och du får tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja. 

Trygg-Hansas avställningsförsäkring täcker brand, drulle, stöld, glasrutor, motor och elektronik samt rättsskydd. Om du har en helförsäkring så ersätter försäkringsbolaget också skador i samband med skadegörelse och så kallad annan yttre olyckshändelse – det sistnämnda kan vara till exempel att ett träd faller över bilen. ​

-    ​​​​Avställningsförsäkringen är ett bra och omfattande skydd när din bil är avställd. Tänk på att försäkringen endast gäller i Sverige, och att du inte får ersättning för skador om du skulle vara ute och köra i trafiken, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.


​​

Teckna avställningsförsäkring

Du kan teckna en avställningsförsäkringen om bilen är halv- eller helförsäkrad hos oss. Teckna ​en avställningsförsäkring genom att ringa ​​kundservice på nummer:

​​​​​​​​​​​​​Att äga och ha bil​

Här hittar du alla våra artiklar om att vara bilägare. Läs mer om att resa utomland med bil eller vad du ska tänka på om du köper en begagnad bil.

Ta del av alla artiklar om att äga och ha bil

Ok, jag förstår
//skapa klickbara telefonnummer $("a.tel").each(function () { var phone = $(this).html(); phone = phone.replace(/[^0-9+]/g, ''); $(this).attr("href", "tel:" + phone); if ((navigator.userAgent).indexOf("Mobile") == -1) $(this).addClass("telDesktop"); });