Avställningsförsäkring och garageförsäkring

​​​​​Avställningsförsäkring – extra trygghet när din bil, mc eller moped är avställd​​

En avställningsförsäkring, som även​​ kallas garageförsäkring, kan omfatta brand, stöld, glas, rättsskydd och vagnskada under tiden din bil, mc eller moped är avställd.

​​Så ställer du av ditt fordon hos ​Transportstyrelsen

Om du exempelvis inte använder ditt f​ordon under vintern, kan du ställa av det via Transportstyrelsen ​för att slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring. ​​​​​Det är inte speciellt komplicerat vare sig att ställa av bilen, motorcykeln eller mopeden. Enklast är att använda Transportstyrelsens app eller e-tjänsten på myndighetens hemsida. Det går också att ställa av ditt fordon via Transportstyrelsens servicetelefon – eller skicka in en begäran med fordonets registreringsbevis. ​Avställningen gäller från den dag begäran kommit in till Transportstyrelsen, det går inte att kräva en avställning från ett tidigare datum. Om det finns överskjutande fordonsskatt får du som är registrerad ägare till fordonet tillbaka pengarna som återstår. Tänk på att skatten tas ut månadsvis, så passa på att göra avställningen innan månadsskiftet.​​

Avställningsförsäkring för bil​

När bilen är avställd ändrar vi din bilförsäkring till en avställningsförsäkring som inte innehåller en trafiksförsäkring. Om du bara har en trafikförsäkring så avslutas den och du får tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja.  Så ställer du av eller på bilen.

Detta ingår i avställningsförsäkringen

Vår avställningsförsäkring täcker brand, drulle, stöld, glasrutor, motor och elektronik samt rättsskydd. Om du har en helförsäkring så ersätter försäkringsbolaget också skador i samband med skadegörelse och så kallad annan yttre olyckshändelse – det sistnämnda kan vara till exempel att ett träd faller över bilen.

Avställningsförsäkring för bil, mc och moped

Avställningsförsäkring kan se olika ut beroende på vilket fordon du ska ställa av. Du hittar mer informattion​ nedan om bil, mc och moped.
Avställningsförsäkring för bil
 

​När bilen är avställd ändrar vi din bilförsäkring till en avställningsförsäkring som inte innehåller en trafiksförsäkring. Om du bara har en trafikförsäkring så avslutas den och du får tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja.

Så ställer du av eller på bilen.

Avställningsförsäkring för mc
 
Vår avställningsförsäkring gäller även för din motorcykel. När du ställer av din mc hos Transportstyrelsen ändrar vi din försäkring till en garageförsäkring för mc, som inte innehåller en trafikförsäkring.

Om du bara har en trafikförsäkring avslutar vi den och betalar tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja.

Har du vår Året runt-försäkring? Då behöver du inte tänka på att ställa av eller på din mc. Då är den försäkrad hela rået till ett lägre pris.

Avställningsförsäkring för moped
 

​​Har du en EU-moped (moped klass I) och tänker ställa av den? När du gör det ändrar vi din försäkring till en avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring för moped som inte innehåller en trafikförsäkring. På så sätt är din moped skyddad.

Har du bara trafikförsäkring avslutar vi din försäkring och betalar tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja.

Så ställer du av eller på mopeden.