​Andrahand? Glöm inte hemförsäkringen!

Saknar du en hemförsäkring och bor i andrahand? Tänk på din trygghet. Om något tråkigt skulle hända kan det bli väldigt dyrt för dig att stå utan hemförsäkringen. Hemmets försäkringsexpert Håkan Franzén berättar allt du behöver veta.

Bor du i andrahand eller som inneboende hos någon? Då är det lika viktigt att ha en hemförsäkring som när du äger en bostad eller hyr i förstahand.

Men personen som jag hyr bostaden av kanske har en egen hemförsäkring, räcker inte det?
– Nej, även om din hyresvärd har en egen hemförsäkring är det inte säkert att den gäller för dig, eftersom ni inte lever tillsammans. Oavsett vad är det viktigt att ha en egen hemförsäkring när du hyr en bostad av någon annan, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.

Jag äger ju inte så mycket, varför behöver jag en hemförsäkring då?
– Hemförsäkringen är ändå viktig för din ekonomiska trygghet – särskilt om du skulle råka skada något eller någon. Då kan du bli skyldig att betala skadestånd på stora belopp. Genom hemförsäkringens så kallade ansvarsskydd kan du få hjälp i en sådan situation och det kan vara helt avgörande för din framtida ekonomi, säger Håkan Franzén.

Berätta mer om ansvarsskyddet, vad är det?
– Hemförsäkringens ansvarsskydd innebär att vi utreder om du är skyldig att betala skadestånd eller inte. Vi för också din talan mot den som drabbats av det som har hänt och hjälper dig med ersättning om du måste betala skadestånd, säger Håkan Franzén.

Finns det mer i hemförsäkringen som är viktigt?
– Hemförsäkringen ger dig en trygghet om något skulle hända som gör att du inte kan bo i ditt hem, till exempel under reparationstiden efter en brand. Försäkringen är också ett viktigt ekonomiskt skydd för dig som person. Det kan vara så att du blir sjuk när du är ute och reser och behöver betala för dyr vård utomlands eller ambulansflyg hem. Då kan den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen hjälpa dig. Eller så kan du råka ut för att du blir överfallen eller rånad. Då kan du både få ersättning och prata med en psykolog tack vare din hemförsäkring, säger Håkan Franzén.

Vad händer om det brinner, om jag får en vattenläcka eller ett inbrott?
– När du har en hemförsäkring och råkar ut för en brand, vattenläcka eller ett inbrott ska du anmäla det som har hänt till oss. Då kan vi stå för kostnader för att köpa nya saker som ersätter det som har förstörts eller stulits. Vi kan också hjälpa dig med reparationerna i ditt hem och ett annat boende medan de pågår.

Om du saknar en hemförsäkring kan du hamna i en mycket svår ekonomisk situation om något sådant här skulle drabba dig. Inte nog med att du själv behöver stå för alla kostnader för skadorna och allt som har gått förlorat. Om du anses vara den som orsakade branden kan du också bli skyldig att betala skadestånd. Det skulle kunna vara förödande för din ekonomi. Har en person dessutom kommit till skada i branden, kan ett skadestånd uppgå till flera miljoner kronor. En hemförsäkring skyddar dig i en sådan situation, säger Håkan Franzén.

Men om jag inte råkar ut för något allvarligt – behöver jag verkligen en hemförsäkring då?
– Först och främst hoppas vi såklart att inget tråkigt ska hända dig, men om du ändå skulle drabbas så är det ju väldigt olyckligt. Det är så svårt att hantera chocken och andra känslor som sorg och rädsla – att också drabbas av ekonomiska svårigheter gör saken bara ännu värre. Med en hemförsäkring får du ekonomisk hjälp, och det är en trygghet. Det kan också vara skönt att ha hemförsäkringen vid mindre vardagsolyckor.

Flerfamiljshus


Täcker hemförsäkringen min mobil eller cykel?
– Ja, om du har otur och tappar din mobil i vattnet, spiller kaffe över din dator eller om en tavla ramlar ned och skadar ditt golv – då kan du få hjälp att betala reparationen eller köpa något nytt. Just för sådana saker behöver du ett tillägg till hemförsäkringen som heter Drulleförsäkring för lös egendom. Men även utan det tillägget täcker försäkringen händelser som att cykeln blir stulen, eller att kylskåpet går sönder.

Hur gör jag för att skaffa hemförsäkringen, vad kostar den?
– Hos oss på Trygg-Hansa kan du köpa försäkringen på trygghansa.se, eller ringa och köpa den över telefon. Det är smidigt och snabbt och du väljer själv vilket datum du vill att den ska börja gälla. När du hyr en mindre bostad kostar inte försäkringen mer än någon hundralapp i månaden. Om du flyttar kan du ta med dig hemförsäkringen. Hos oss kan du enkelt göra en flyttanmälan på trygghansa.se, på Mina sidor.

Är det något mer jag ska tänka på när jag hyr i andrahand eller är inneboende?
– Ja, se till att hyresvärden, eller bostadsrättsföreningen, har godkänt andrahandsuthyrningen. Annars kan du bli tvungen att flytta tidigare än du vill. Skriv ett hyresavtal, eller så kallat andrahandskontrakt, så att du säkert vet vad som gäller, säger Håkan Franzén.

Vad ska hyresavtalet innehålla?
I hyresavtalet ska det stå vad hyran kostar, hur länge du får hyra bostaden och det ska även finnas en så kallad uppsägningstid. Det ska också innehålla en lista, eller ett protokoll över vad som finns i bostaden och om något är skadat. Därför ska du se till att titta igenom hela lägenheten innan du flyttar in. Då kan du och hyresvärden vara överens om eventuella saker som redan är trasiga.

– Den som hyr ut till dig ska också veta att det finns en hyreslag som även gäller när man hyr eller hyr ut i andra hand.  Ni ska aldrig godkänna något i ett hyresavtal som inte följer den lagen. Du kan läsa om lagen här. Slutligen, se till att det finns brandvarnare i varje rum! avslutar Håkan Franzén.Saknar du hemförsäkring för din hyresbostad?

Se ditt pris på en minut


Är du student? Få 15 % rabatt första året!

Köp hemförsäkring nu