​​​​​​​​Så skyddar du dig mot inbrott hemma

Det finns mycket du kan göra för att förebygga inbrott hemma och skydda dig från inbrottstjuvarna. Här delar vi våra bästa tips och råd för att undvika inbrott. Läs dem och gör vad du kan! ​​

Se över dina lås, fönster och dörrar

De vanligaste åtgärderna för att förhindra inbrott är såklart att stänga och låsa ordentligt. Se till att fixa fungerande och godkända lås i ytterdörrar, altandörrar och balkongdörrar. Se även över dina fönsterlås så att du kan stänga och regla alla fönster ordentligt och skaffa gärna en säkerhetsdörr eller gallergrind. Har du råkat tappa bort nycklarna till ditt hem? Kom ihåg att byta ut låsen. ​​

Lämna inte ut nyckeln!

Tänk på att hemförsäkringen inte ersätter dig om någon som har nyckel till bostaden går in till dig och stjäl dina saker. Därför ska du tänka på att aldrig lämna ut nyckeln om du absolut inte måste. Det enda undantaget är om du har lämnat nyckeln till hemtjänsten, en personlig assistent eller annan vårdpersonal.

Skaffa ett inbrottslarm

Ett hemlarm kan vara en stor trygghet. Vi på Trygg-Hansa samarbetar med Sector Alarm som erbjuder våra kunder hemlarm för både brand och inbrott till ett förmånligt pris, och med sänkt självrisk vid brand eller inbrott. Här kan du läsa mer om larm och hur du skaffar det.

Engagera dig i Grannsamverkan

Grannsamverkan är en metod som verkligen gör skillnad när det kommer att förhindra inbrott. Metoden går ut på att du och dina grannar samverkar mot brott tillsammans, med hjälp av polisen. Rent praktiskt går det ut på att ni är observanta på vad som händer i bostadsområdet, meddelar varandra när ni åker bort och visar upp i området att ni agerar. Läs mer om Grannsamverkan.

Skydda dina värdesaker

Om inbrottstjuvarna verkligen vill ta sig in så kommer de att ta sig in. Därför kan det vara bra att du också skyddar dina värdesaker lite extra, och ökar chanserna för att du ska kunna få tillbaka dem eller få ersättning om något stjäls. Det kan du göra genom att dokumentera, stöldmärka, låsa in och undersöka värdet på det du äger. Här kan du läsa mer om hur du skyddar dina värdesaker.

Förhindra inbrott under semestern

Semestertider är vanliga perioder då inbrotten ökar. Det beror på att många är bortresta och tjuvarna passar på medan hemmen står tomma. Du kan såklart drabbas av inbrott när som helst, men är du borta flera dagar eller veckor finns det vissa saker du kan göra för att få det att se ut som om du är hemma, så att tjuvarna blir lurade. Lite längre ner finns en lista på enkla saker du kan fixa innan du ska åka bort!

Inbrottstjuvar använder också sociala medier!

Att dela inlägg om din resa på sociala medier är såklart kul. Men tänk efter både en och två gånger innan du berättar för mycket detaljer om resan, till exempel vart du ska åka, hur länge du ska vara borta och vilka platser du checkar in på. Det finns en risk att inbrottstjuvarna tar tillfället i akt om de vet att du är borta en viss tid. Ett tips är att tillfälligt ställa in dina säkerhetsinställningar så att endast familj och vänner ser vad du delar.

Vad täcker hemförsäkringen vid inbrott?

Om olyckan redan har varit framme och du drabbats av ett inbrott eller stöld? Här kan du läsa mer om vad hemförsäkringen täcker.

 

Skaffa hemförsäkring nu

Vår hemförsäkring kan ge dig ersättning om inbrottstjuvarna varit framme. Läs mer och teckna på en minut!​

Läs mer och teckna hemförsäkring​​