​​​​​​​​​​Grannsamverkan – vad är det och hur fungerar det?

Grannsamverkan är en metod som går ut på att grannar hjälper varandra för att förhindra inbrott och andra brott i ett bostadsområde. Här kan du läsa mer om hur Grannsamverkan fungerar och hur du kan starta upp det där du bor.

Vad är Grannsamverkan

Grannsamverkan är en metod där grannarna i ett bostadsområde samarbetar med lokal polis för att minska brottsligheten. Syftet är att göra bostadsområdet mindre attraktivt för brottslig verksamhet genom att de boende uppmärksammar varandra på händelser och samlar kunskap om hur man skyddar sig mot brott. Grannsamverkan är en metod som verkligen fungerar. Forskning visar att brottsligheten i ett område med Grannsamverkan sjunker med upp till 36 procent.

Läs gärna mer på Grannsamverkans egen webbplats.​​

Så får du Grannsamverkan att lyckas

Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, menar att det finns två saker som är avgörande för att Grannsamverkan ska fungera:

– För det första bör det finnas en god relation mellan grannarna. Om jag har en bra relation med mina grannar, kommer de sannolikt att reagera och agera på sådant som är onormalt vid min lägenhet eller mitt hus. Erfarenheten visar att relationen mellan grannar stärks av Grannsamverkan. För det andra måste man bedriva Grannsamverkan långsiktigt och enligt den rätta metoden, säger Håkan Franzén.

Sätt upp en skylt om Grannsamverkan

När du startar upp Grannsamverkan med dina grannar får ni skyltar att sätta upp som visar att Grannsamverkan finns i bostadsområdet. Men det räcker inte att bara sätta upp Grannsamverkansskyltar i bostadsområdet, eftersom det inte kommer att minska antalet bostadsinbrott eller annan så kallad vardagsbrottslighet. Det måste synas att personer i området är observanta på vad som händer och agerar.

– Kommunikation mellan grannarna är viktig, till exempel att man meddelar grannarna när man reser bort några dagar. Någon av grannarna kan då se till att posten inte blir liggande och hålla lite extra koll, säger Håkan Franzén.

Hur startar man Grannsamverkan?

Att starta upp Grannsamverkan är enkelt. Du och dina grannar kommer helt enkelt överens om att det är något ni vill göra, och sedan kontaktar ni den lokala polisen i området som hjälper er att börja. Läs mer här om hur du startar Grannsamverkan.

Så skyddar du dig mot inbrott

Utöver Grannsamverkan finns det massor av saker du kan göra för att förebygga inbrott och skrämma bort inbrottstjuvarna. Här kan du läsa mer om hur du skyddar ditt hem mot inbrott.

 

Försäkra din villa

Vår villaförsäkring skyddar huset, tomten och era saker. Och er som bor där, förstås. ​

Läs mer och teckna villaförsäkring​​