Försäkringsguide katt

​​​​​​​​​Vilken kattförsäkring ska jag välja?

Ta hjälp av guiden nedan för att välja rätt kattförsäkring och räkna sedan fram ditt pris. När du ska välja mellan våra olika veterinärvårdsförsäkringar för katt ​ska du framför allt sätta dig in i dessa tre områden​:

​Maximalt ersättningsbelopp för veterinärvård

Om du ska försäkra din kattunge kan det vara klokt att välja en ​veterinärvårdsförsäkring med lite högre ersättningsbelopp.

En ung katt innebär oftast en större osäkerhet och det är mycket som kan hända. När katten har vuxit upp och ni har lärt känna varandra kanske det räcker med ett lägre maximalt belopp.

Hos en äldre katt finns det en ökad risk för sjukdom. Även för den äldre katten är det därför bra att ha en försäkring med ett högre ersättningsbelopp.

Väljer du ett högre ersättningsbelopp kommer premien på kattförsäkringen att vara högre men du kan känna en ökad trygghet om din katt blir sjuk eller skadad. Du kan enkelt jämföra​ vad din kattförsäkring​ skulle kosta om du väljer enkel, dubbel eller trippel. Enkel eller dubbel är den veterinärvårdsförsäkring som de flesta väljer till sin katt. 

Du kan teckna en ny försäkring eller förbättra din omfattning på försäkringen upp till det att katten blir 8 år gammal. Det går att både höja och sänka nivån. Du kan också ändra på självrisker. Det är alltid en  karens för kattförsäkringen​​ på 20 dagar på den förbättring du gör i din försäkring, inte på hela försäkringen. Du kan inte höja ersättningsnivån i ett pågående ärende.

Självrisker

​När du nyttjar din kattförsäkring står du själv för en del av kostnaden, självrisken.

Med en lägre självrisk så betalar du mer för försäkringen men behöver inte stå för lika stor del själv när du har varit hos veterinären. Du betalar en fast självrisk och en rörlig självrisk. När du tecknar försäkringen kan du välja nivå på båda. Den fasta självrisken är antingen 1400, 25​00 eller 4000 kr. Den rörliga självrisken är på 15 %, 20 % eller 25 %.

Vi har en självriskperiod på 180 dagar så under den perioden betalar du bara den fasta självrisken en gång, oavsett vilken diagnos katten behandlas för.

När du väljer självrisk kan du resonera på samma sätt som för det maximala ersättningsbeloppet. En ung eller gammal katt innebär sannolikt att det är större risk att du måste gå till veterinären. Väljer du en lägre självrisk på kattförsäkringen blir priset lite högre per år men kostnaden för dig är mindre om oturen är framme.

Omfattning och begränsningar i försäkringen

Utöver vilken maximal ersättning du kan få per år så ska du titta på vilka moment som omfattas av försäkringen.

Dubbel och Trippel ersätter till exempel kostnader för medicin och rehabilitering, vilket inte ingår i Enkel.Lever du ensam med din katt och har svårt att hitta en kattvakt?  Trippel veterinärvård ger dig ersättning om du själv hamnar på sjukhus och måste lämna din katt på kattpensionat. 

Trippel veterinärvård omfattar också TR/FORL som är en vanlig tandsjukdom. Man kan få ersättning med upp till 8000 kr per år under förutsättning att kattens försäkrades före 1 års ålder och har varit försäkrad med Trippel veterinärvård utan avbrott hela tiden.

Det finns kostnader som inte ersätts av försäkringen. Vill du läsa mer om vilka undantag försäkringen har kan du läsa våra fullständiga villkor.​​Ska du byta försäkringsbolag?

När du byter från ett försäkringsbolag till ett annat ska du alltid fundera över om katten har någon sjukdomshistorik.

När du fyller i vår hälsodeklaration får du en vägledning. I de flesta fall är det inga konstigheter att byta försäkringsbolag. Läs mer om att  byta djurförsäkring.

Om det har inträffat något med katten som kan tänkas fortsätta ge problem ska du helst inte byta bolag. Det kan till exempel vara problem med allergier eller problem med urinvägarna. Vissa skador kan dock ha inträffat och läkt helt och då finns det inga hinder för att byta försäkringsbolag.

​Vad kostar en kattförsäkring?

Kattförsäkring varierar i pris bland annat beroende på kattras och var i landet du bor.

Väljer du en försäkring med större omfattning är priset högre. På samma sätt kan priset påverkas av vilken självrisk du väljer. Läs mer om ​vad en kattförsäkring kostar.Få prisförslag direkt på vår hemsida​

Vår kattförsäkring tål att jämföras.