​​​​​​​​​​​Ställa av och på mopeden​

Funderar du på att ställa av din EU-moped eller mopedbil? Om den ska stå stilla en tid, exempelvis under vintern, så kan det vara en bra idé.​

Ställ av din moped hos Transportstyrelsen så slipper du betala för trafikförsäkringen, eftersom vi anpassar din försäkring till en avställningsförsäkring. Den ger din moped ett skydd för saker som kan hända när mopeden exempelvis står uppställd i ditt garage och inte används i trafiken.

​​​​Hur ställer man av en moped?

Du ställer av EU-mopeden (moped klass 1) hos Transportstyrelsen. Gå in på deras webbplats, eller ladda ner deras app Mina fordon. Avställningen gäller från dagen din begäran kommer in till Transportstyrelsen. Du kan inte ställa av mopeden från ett tidigare datum.

Varför ska du ställa av mopeden?

Genom att ställa av EU-mopeden slipper du betala för​​​​ trafikförsäkringen. Det är alltså ett sätt att spara pengar under tider när mopeden inte används. Det är till exempel många som brukar ställa av mopeden på vintern när snö och halka gör att man ändå inte kör den under några månaders tid.

Vad händer med försäkringen när du ställer av EU-mopeden?

När du ställer av EU-mopeden hos Transportstyrelsen meddelar de oss, och vi anpassar din försäkring automatiskt. Smidigt eller hur? Om du har en trafikförsäkring avslutar vi den från dagen du ställer av mopeden, och du får tillbaka pengarna för dagarna efter att mopeden ställdes av.

Far och son med moped

Halv- och helförsäkring? Då får du en avställningsförsäkring!

Om du har en halv- eller helförsäkring på din EU-moped när du ställer av den får du automatiskt en avställningsförsäkring, som även kallas garageförsäkring. Försäkringen ger dig trygghet även under tiden du inte använder mopeden i trafik. Om du hade en halvförsäkring omfattar avställningsförsäkringen bland annat stöld, brand och rättskydd. Hade du en helförsäkring ingår även vagnskadeförsäkring.

Tänk på att avställningsförsäkringen endast gäller i Sverige. Du får inte heller ersättning för skador om du skulle vara ute och köra i trafiken innan du har ställt på mopeden igen.

​​Läs mer om avställningsförsäkring.​​

Måste du ha en avställningsförsäkring på EU-mopeden?

Det finns inget krav på att ha en avställningsförsäkring på en avställd EU-moped. Om du kontaktar oss inom 14 dagar från dagen du ställde av din moped så tar vi bort försäkringen. Försäkringen avslutas då från dagen mopeden ställdes av.

Påställning av EU-moped

Ska du börja köra mopeden igen? Då behöver du göra en påställning av din moped. Liksom avställningen gör du den hos Transportstyrelsen. Har du köpt en ny EU-moped som den tidigare ägaren haft avställd? Om du har tänkt köra den måste du som ny ägare ställa på den hos Transportstyrelsen. Det är bara du som ny ägare som kan se till att mopeden är påställd – ingen annan.​

Hur ofta kan jag ställa av eller på EU-mopeden?

Det finns inga regler hos Transportstyrelsen om hur ofta du kan ställa av eller på en EU-moped. Men tänk på att du inte kan anmäla en påställning följt av en avställning under samma dag.

Vad kostar det att ställa på en EU-moped?

Det kostar inget att ställa på en moped klass 1 (EU-moped) hos T​ransportstyrelsen, men tänk på att du måste ha en giltig trafikförsäkring för att få köra den.

 

Försäkra din moped

Funderar du på att köpa en EU-moped eller mopedbil? Försäkra den hos oss och skydda den både på vägarna och i garaget.​

Läs mer om vår mopedförsäkring