​​​​​Så får du bort myror inomhus​

Myror, svartmyror, hästmyror, faraomyror och pissmyror. Det tar aldrig slut på de små krypen. Här får du tips på hur du kan förebygga att drabbas av myror och bli av med dem om de redan har tagit sig in.​​

Så undviker du myror i din bostad

Myror precis som getingar gör nytta i naturen och din trädgård. De tillför näring till din gräsmatta och hjälper dig att få bort vissa skadedjur. Men det är besvärande när myrorna blir för många, och framförallt om de kommer in i huset. Därför är det bra att hålla koll på myrfamiljen så den inte växer! ​​

​Så förebygger du myrangrepp​

  • Töm gärna hushållssoporna så ofta som möjligt.
  • Se till att hålla rent.
  • Lämna inte mat framme! Torka upp saftfläckar och liknande då mat och sötsaker lockar myror – det gäller även husdjurens mat.
  • ​Täta eventuella springor eller sprickor i huset där myrorna kan ta sig in.
  • ​Locka bort myrorna från huset med något sött, exempelvis honung eller sirap som du sätter på ett fat i utkanten av tomten, huset eller liknande.​
Flera myror på golv

Hur blir man av med myror?

Om myrorna redan flockas i din bostad finns det några enkla saker du kan göra för att bli av med dem. De här husmorsknepen kan du testa för att bekämpa myror:

  • Kanel. Strö det på områden där du sett myror. Myrorna skräms av det!
  • Bikarbonat. Det dödar myrorna genom att torka ut dem.
  • Vinäger eller citronsaft. Spraya det där du sett myror så sticker de iväg.

Myrmedel och myrgift

Hur är det med myrmedel och myrgift egentligen? Får man använda det? Svaret är ja, det går bra. Men tänk på att inte spraya i onödan. Många myrmedel innehåller massor av kemikalier som skadar både djur och natur, så börja gärna med att testa metoderna ovan istället.

Om inget av det funkar kan du prova myrgift eller spray. Det finns myrmedel som är både långtidsverkande och effektiva och de flesta går att köpa i vanliga butiker. Men tänk på att förvara medlen oåtkomliga för barnen!

​Är du osäker på vad du ska använda? Kontakta gärna vår partner Rentokil, så hjälper de dig.

Hur täcker försäkringen angrepp av myror?​

Du som har en villaförsäkring eller fritidshusförsäkring kan få hjälp av vår partner Nomor med att sanera myror.Nomor har lång erfarenhet av att sanera skadedjur, och din försäkring ersätter kostnaderna.

Här kan du läsa mer om skadedjurssanering och hur du går tillväga för att få hjälp.

 

Försäkra villan eller fritidshuset​

Med vår villaförsäkring eller fritidshusförsäkring får du hjälp om du har drabbats av myror eller andra skadedjur.​​

Läs mer och teckna