Babybojen

Babybojen - Vattenvana för små barn i hemmamiljö

Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet har ett gemensamt mål att inget barn ska behöva drunkna i Sverige.Tillsammans vill vi hjälpa alla föräldrar att lära sina barn flyta hemma i badkaret eller badbaljan och därmed öka säkerheten kring vatten.


 Läs mer om barnförsäkring och teckna.


Intro Babybojen

 

 


Steg 1. Barn från 3 månader

En del bebisar älskar att plaska i vattnet redan från början medan andra blir lite oroliga första gångerna de badar. Le och skratta mycket så är det enklare för ditt barn att överkomma den eventuella osäkerhet det kan känna inför vattnet i början. Läs mer här.

 


Steg 2. Barn från 9 månader

Det finns barn som vägrar att gå upp ur vattnet och det finns barn som vägrar att bada. Om ditt barn trivs med att leka i vattnet kan ni börja göra mer avancerade badlekar hemma, men vänta gärna tills att barnet är runt nio månader gammalt. Läs mer här.

 


Steg 3. Barn från ca 1-2 år

Barn är olika och det är viktigt att de får utvecklas i sin egen takt och efter sina förutsättningar. En del älskar vatten, medan andra vägrar att gå i. Det viktiga är att ha tålamod och hela tiden ha roligt tillsammans. När barnet har klarat av de lite enklare övningarna och är van vid vatten är nästa steg för att lära barnet flyta att det kan hitta sin jämvikt på rygg. Läs mer här.

 

 


Programförklaring

Barnen har sina aktiviteter, de vuxna har sina och aldrig möts de två. Eller? Jo, i badet kan hela familjen vara med och skratta tillsammans. Att bada är en rolig familjelek som passar lika bra vid stranden, som i simhallen eller hemma i badkaret.

Vatten lockar till lek och experiment, men kan just därför också vara farligt. Särskilt för upptäcktslystna, men ännu inte simkunniga, små äventyrare som inte förstår faran. 
Som tur är drunknar allt färre barn. En förklaring är att Svenska Livräddningssällskapet har satsat mycket på allmän simkunnighet och kunskap om vattensäkerhet. Idag är det obligatoriskt med simkunskap först vid årskurs sex, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan de har hunnit bli så gamla.

Självklart ska inte ett enda barn behöva drunkna i Sverige. Därför initierar Trygg-Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet projektet Babybojen där vi bland annat uppmuntrar föräldrar att lära sina barn att flyta hemma i badbaljan eller badkaret. Att kunna flyta är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten.

Att flyta handlar inte bara om att plaska runt på rygg i några minuter utan ger också vattenvana och lär barnet att känna trygghet, ha roligt i vattnet och bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor.

En del barn är riktiga badgalningar medan andra inte alls trivs med att förvandlas till ett russin. Oavsett hur ditt barn är, så är detta program fyllt med massor av tips som kan hjälpa till att göra badstunderna fyllda av skratt och minska risken för att en olycka händer.

Läs vidare