Besikta bilen

Grattis till din bil! Att ha en bil ska vara smidigt och enkelt. För att din bil ska fungera så bra som möjligt och vara körduglig behöver den gå igenom regelbundna kontroller. Du behöver besikta den, helt enkelt.

På nya bilar talar bilen själv om när det är dags för service, men det finns också ett smidigt sätt att ta reda på när bilen ska besiktas. På Transportstyrelsens webbplats för besiktning kan du knappa in din bils registreringsnummer och se när du ska besikta den.

Nya besiktningsregler kan ha gett nytt besiktningsdatum

Glöm allt du vetat om de tidigare besiktningsreglerna! Fram till år 2018 fanns det fasta besiktningsperioder som avgjordes av slutsiffran i registreringsnumret. Numera är besiktningsperioden rörlig och du kan i princip besikta din bil när du vill - så länge det är inom tidsintervallerna nedan.

  • En sprillans ny bil ska besiktas inom 36 månader från att den först togs i trafik.
  • Den andra besiktningen ska utföras inom 24 månader från månaden som bilen besiktades första gången
  • Fortsättningsvis ska bilen besiktas inom 14 månader från den månad som föregående besiktning gjordes.

Tiden till nästa besiktning räknas från den månad som bilen besiktades senast. I och med de nya reglerna har en del bilar fått ett nytt sista datum för nästa besiktning. Kontrollera gärna datumet från din bils senaste besiktningskontroll mot det uppdaterade besiktningsdatumet som finns hos Transportstyrelsen.

Hur bokar jag besiktning?

När det börjar bli dags ska du själv boka tid för besiktning: det är du som bilägare som ansvarar för att bilen besiktas innan slutdatumet. Det finns flera olika besiktningsföretag som du kan vända dig till. Du hittar dem på Swedac:s webbplats. Där finns alla godkända företag och deras kontaktuppgifter. Filtrera på län för att hitta en bilbesiktning nära dig!

Ibland skickar besiktningsföretagen själva ut erbjudanden om tid för kontrollbesiktning. Du väljer själv om du vill tacka ja till deras erbjudande eller vända dig till någon annan.

Du måste besikta bilen

Om du inte besiktar din bil innan slutdatumet får bilen automatiskt körförbud. Då får bilen endast köras till närmaste besiktningsföretag eller till närmaste verkstad om olyckan skulle ha varit framme.

Skulle din bil inte godkännas vid besiktningen måste du åtgärda de fel som framkommit och återkomma till besiktningsföretaget inom en avtalad tid. Bilen tilldelas då en så kallad efterkontroll. Smidigast kan vara att laga bilen hos en ackrediterad verkstad, som skickar in ett intyg till Transportstyrelsen om att efterkontrollen är gjord. Då slipper du åka och besikta den igen.

Illustration av en bil 

Rabatt på besiktning

Som kund hos oss kan får du 15 procents rabatt på en besiktning hos Besikta Bilprovning

Ok, jag förstår