​​Hel- eller halvförsäkring för bilen?

Vår bilförsäkring finns i tre olika varianter: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Men vad är skillnaden och vilken sorts försäkring ska du välja? Vi guidar dig rätt innan du glider ut på vägarna!

När ska man ha halvförsäkring?

Du bör välja en halvförsäkring (även kallad delkaskoförsäkring) om du vill kunna få ersättning för bland annat inbrott, stöld, brand och stenskott. Halvförsäkringen hjälper dig även om du får problem med motorn eller elektroniken. Däremot innehåller halvförsäkringen inget skydd för vagnskada, det vill säga skador på din egen bil. För skydd mot vagnskada behöver du ha en helförsäkring.

Halvförsäkringen kan vara det bästa valet om din bil har ett lågt värde. Men det beror såklart på vilket skydd du vill ha i din försäkring och vad du har råd att betala om bilen skulle få en skada. Halvförsäkringen kan också vara det bästa valet om bilen är helt ny och redan har vagnskadegaranti.

Halvförsäkring på ny bil

Har du köpt en ny bil? Då ingår ofta en treårig vagnskadegaranti, vilket innebär att det räcker med en halvförsäkring för att din bil ska ha ett fullgott skydd. Så fort bilen fyllt tre år omvandlar vi dessutom halvförsäkringen till en helförsäkring automatiskt – så att du inte står utan skydd. Bekvämt, eller hur?

När ska man ha helförsäkring?

Du bör välja en helförsäkring om du förutom allt som ingår i trafik- och halvförsäkringen också vill ha ett skydd för vagnskada. Ett vagnskadeskydd kan ersätta dig om du får yttre skador på din egen bil. Det kan till exempel vara vid krockar, trafikolyckor, viltolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser, som att ett träd faller över bilen eller att du backar på en lyktstolpe.

När är det värt att ha en helförsäkring?

En helförsäkring kan vara det rätta valet om du har en bil som är äldre än tre år. Innan bilen har fyllt tre år täcks den redan av vagnskadegarantin, som ingår för de flesta nya personbilar i Sverige. Har din bil vagnskadegaranti räcker det alltså med en halvförsäkring. Så glöm inte kolla upp vad du redan har skydd för!

När ska man ha trafikförsäkring?

En trafikförsäkring är det lägsta skyddet du måste ha om din bil används i trafik. Den är obligatorisk enligt lag och ersätter personskador som drabbar dig, dina passagerare och medtrafikanter. Den ger dessutom ersättning om du skadar någon annans bil eller saker. Trafikförsäkringen ingår alltid i både halv- och helförsäkringen, så du behöver inte teckna den separat.

Det är svårt att säga när du ska välja att bara ha en trafikförsäkring. Om din bil har ett väldigt lågt värde kanske en trafikförsäkring räcker – men tänk på att det många skydd som fattas om olyckan är framme.

Skillnader mellan trafik-, halv- och helförsäkring

Här ser du en kortfattad beskrivning av vår bilförsäkring och vad som ingår i de olika varianterna. Glöm inte att läsa mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen innan du tecknar försäkringen.


TrafikHalvHel
Trafikförsäkring
 
Vad kan du få hjälp med och ersättning för?

Skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Exempelvis ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst. Skador som du orsakar på någon annans egendom, till exempel en bil eller ett staket.

Självrisk:
1 000 kr
  
 
  
 
  
 
Brand
 
Vad får du ersättning för?

Skador orsakade av brand, blixtnedslag och explosion.

Självrisk:
1 500 kr
 
  
 
  
 
Glasrutor
 
Vad får du ersättning för?

Vind-, sido- eller bakruta som spräcks eller krossas.

Självrisk:
100 kr per stenskott om rutan kan lagas. 1 500 kr om rutan måste bytas
 
 
 
  
 
  
 
Stöld och inbrott
 
Exempel på ersättning:

Bil och biltillbehör som stjäls. Skador på bilen och biltillbehör i samband med inbrott och stöld. Fastmonterad ljud- och bildutrustning (ex cd-spelare och GPS) som stjäls ur bilen.

Självrisk:
1 500 kr
 
  
 
  
 
Motor och elektronik 8 år
 
Exempel på ersättning:

Skador på motor, elektronik, växellåda och klimatanläggning om bilen körts högst 12 000 mil och inte är äldre än 8 år.

För märkesförsäkring får bilen inte vara äldre än 8 år och ha körts högst 15 000 mil. Tecknar du Bilförsäkring stor gäller skyddet upp till 10 år och 12 000 mil.

Självrisk:

0-4 000 mil: 1 500 kr

4 001-10 000 mil: 5 000 kr

10 001-12 000 mil: 8 000 kr
 
  
 
  
 
Drulle
 
Drulleförsäkringen ersätter exempelvis:
  • feltankning av drivmedel
  • borttappade bilnycklar
  • kaffe som spills på sätet.
För lätt lastbil gäller försäkringen endast förarkupén.

Självrisk: 
1 500 kr
 
 
 
  
 
  
 
Bärgning
 
Vad kan du få hjälp med och ersättning för?

Bärgning till närmaste verkstad om bilen inte går att köra vidare. Kostnad för transport av förare och passagerare.

Självrisk:
1 500 kr
 
 
 
  
 
  
 
Rättsskydd
 
Exempel på ersättning:

Dina advokatkostnader vid tvist som kan uppstå vid trafikolycka, bilköp, reparation eller försäljning av din bil. Motpartens kostnader om du förlorar tvisten.

Självrisk:
20 procent av kostnaderna, minst 1 500 kr
 
  
 
  
 
Krishjälp
 
Vad får du ersättning för?

Du får 10 behandlingstillfällen hos terapeut eller psykolog, som vi hänvisar dig till, om du drabbas av psykisk ohälsa till följd av en skada som försäkringen täcker.

Självrisk:
Ingen självrisk
 
  
 
  
 
Vagnskada
 
Vad ersätter försäkringen?

Yttre skador på din bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse, till exempel om ett träd faller över bilen.

Självrisk:
Valbar självrisk på 3 000, 4 500 eller 6 000 kr
 
 
 
 
  
 
Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet
 
Gäller för dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka. Ger ersättning med upp till 600 000 kr vid nedsatt förmåga, så kallad medicinsk invaliditet, och tillgång till privat sjukvård.
  Tillägg
 
  Tillägg
 
  Tillägg
 
Hyrbil
 
Vi står för 75 % av dygns- och kilometerkostnaden för en hyrbil om skadan ersätts av försäkringen. Behöver du ingen hyrbil får du istället 150 kronor per dag i kontantersättning.

Läs mer om hyrbil här.
 
  Tillägg
 
  Tillägg
 
Självriskrabatt 3000 kr
 
Vi står för 3 000 kronor av din vagnskadesjälvrisk om bilen behöver repareras efter skadegörelse eller krock med djur. Är din bil halvförsäkrad ger vi ersättning för reparationskostnaden upp till 3 000 kronor. Du har ingen självrisk vid bärgning eller vid en godkänd parkeringsskada.
 
  Tillägg
 
  Tillägg
 
Extra skydd för elbil och laddhybrid
 
Valbart tillägg för dig med en laddbar bil. Du får förlängt skydd för bilens motor och elektronik – ända upp till 17 000 mil under förutsättning att din bil inte är äldre än 12 år. Dessutom hjälp med bärgning vid urladdat batteri (självrisk endast 100 kronor).

Om din bil är yngre än 3 år får du även upp till 4 000 kronor i sänkt självrisk vid skador som täcks av bilens vagnskadegaranti.
 
  Tillägg
 
  Tillägg
 


Vårt bästa skydd för din bil 

Förstärk din försäkring med en enda tilläggsförsäkring. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.

Bilförsäkring stor
 

Vill du ha vårt bästa skydd för din bil? Välj Bilförsäkring stor. Den är topprankad av Konsumenternas Försäkringsbyrå sedan april 2018. Skydd för din bil, dina passagerare och dig som kör.

Vad ingår i bilförsäkring stor?
Alla tilläggsförsäkringar i tabellen ovan ingår, plus extra fördelar:

Självriskrabatt 50 %
Vi sänker självrisken med 50 % vid skador som ersätts av Trafikförsäkringen eller av Brand, Glasrutor, Stöld och inbrott, Motor och elektronik 10 år eller Drulle.

Motor och elektronik 10 år
Du får ersättning för skador på motor, elektronik, växellåda och klimatanläggning ända upp till 12 000 mil under förutsättning att din bil inte är äldre än 10 år.

En helt ny bil i ersättning
Du kan få en helt ny bil i ersättning om din fabriksnya bil blir stulen eller totalförstörd de första två åren. Skyddet gäller bara för dig som är bilens första ägare, och tills bilen är 2 år eller har körts 4 000 mil. Läs mer i för- och efterköpsinformationen!

  Tillägg