​​Åska och blixtnedslag – så skyddar du hemmet​

Åska och blixtar kan kännas läskigt. Men det är väldigt sällan åskan slår ner i ett hus eller en person, även om risken såklart finns. Här får du våra tips om hur du skyddar hemmet när åskan går och hur hemförsäkringen gäller vid åska och blixtnedslag.

Vad ska man göra när det åskar?

Det är sällan åskan slår ner och en människa skadas. Men för säkerhets skull är det bra att du stannar inomhus. Om du är utomhus och inte har möjlighet att ta dig in någonstans ska du se till att inte ställa dig under höga träd, flaggstänger och lyktstolpar eller mitt på ett öppet fält. Om du är ute på sjön med båten eller badar, försök ta dig in mot land.

Åskoväder och blixt slår ner ovanför husen

Vad händer om blixten slår ner i ett hus?

Om blixten slår ner i ett hus är det vanligaste att det uppstår skador på elektronik. Det är sällan ett åsknedslag leder till en brand som tar fart direkt i husets väggar eller inredning. Har du dessutom åskskydd i huset kan du oftast känna dig säker!

Åskskydd för hus och villa

Ett bra tips är att installera ett åskskydd på din villa. Ett åskskydd eller en åskledare som det också heter, har till uppgift att leda bort strömmen från själva byggnaden och ner i marken istället. Det finns även överspänningsskydd, som du kan skaffa för att skydda din elektronik. Ett överspänningsskydd ser till att ledningarna inte får för hög spänning vid åska och blixtar. Kontakta en elektriker och be dem hjälpa dig!

Åskskydd för lägenhet

I lägenheter behöver du inte installera ett eget åskskydd eller överspänningsskydd. Risken för att åskan slår ner är väldigt liten. Du ska fortfarande följa råd om att dra ur kontakter för säkerhets skull, men byggnaderna har oftast redan skydd mot överspänning.

Måste man dra ur sladdar ur kontakterna vid åska?

Risken att åskan färdas genom sladdar och kontakter är liten, men den finns. Om du har möjlighet är det allra bästa att du drar ur sladdar till tv, antenn, fast telefoni, bredband och annan elektronik.


Robotgräsklipparen kan skadas av åskan

Klipper du gräset med en robotgräsklippare? Just robotgräsklippare är ofta utsatta när åskan går eftersom de är ute i ur och skur. Om blixten slår ner i robotgräsklipparen kan elektroniken skadas hårt, så se till att dra ur din robotgräsklippare när det åskar. Det finns också särskilda åskskydd för robotgräsklippare som du kan köpa och installera.

Får man duscha när det åskar?

Många undrar om det är farligt att duscha när det åskar och blixtrar ute, och det ligger en viss sanning i det. Du ska helst undvika att duscha, bada i poolen, diska eller spola i vattenkranarna hemma när åskan går eftersom vattenledningarna kan leda ström.

Vad ska man göra vid ett strömavbrott?

Kraftiga åskväder kan orsaka strömavbrott. Om du har fått ett strömavbrott hemma, undvik att öppna kyl och frys i onödan. Maten brukar klara sig ett tag så länge dörrarna hålls stängda. Om strömavbrottet varar en längre tid – kolla med vänner och bekanta om du kan flytta maten till dem eller se över möjligheten att hyra ett reservaggregat.

Hur täcker hemförsäkringen skador från åska och blixtnedslag?

Din hemförsäkring ger dig ersättning om ditt hem skadas av naturens krafter, som storm, regn, skyfall, blixtnedslag och liknande. Anmäl skadan till oss så hjälper vi dig​​​.

 

En villaförsäkring som ersätter dig vid extremväder

Vår hemförsäkring hjälper dig om ditt hus blivit utsatt för skador från åska, blixtar och andra extremväder.

Läs mer och teckna villaförsäkring​