Välj rätt brandsläckare

Att ha en brandsläckare hemma kan vara livsviktigt. Att det är rätt sorts släckare är minst lika viktigt. Vi ger dig våra bästa tips för en säker brandsläckning!

​Vi blir alltmer medvetna om hur viktigt det är att ha ett genomtänkt brandskydd,  att brandöva  och att brandsäkra hemmet. Brand​varnare är så klart viktigt, men också andra hjälpmedel som brandsläckare är bra att ha till hands om olyckan skulle vara framme. Med en släckare har du chans att släcka en liten brand innan den hinner sprida sig.

Det finns några saker att tänka på när du väljer din brandsläckare: skaffa rätt sort, placera den lättåtkomligt, lär alla hur den fungerar och testa den regelbundet. Om det börjar brinna ska vem som helst kunna släcka branden. Gå gärna igenom det någon gång då och då så att alla känner sig säkra på vad de behöver göra vid en brand.

Olika typer av brandsläckare

Som med det mesta här i livet finns det flera olika alternativ. En brandsläckare fylls med i huvudsak fyra olika släckmedel. Det finns brandsläckare med pulver, skum, kolsyra eller vatten. ​​​

Vilken brandsläckare är bäst?

Svaret är enkelt: alla är lika bra. Däremot är de anpassade efter att släcka olika typer av bränder. Pulversläckare används oftare i hem, och skumsläckare oftare för att släcka vätskor. Vattensläckare fungerar bra mot glödbränder och kolsyresläckare för brand i maskiner eller elektrisk utrustning.
​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Vilken brandsläckare ska man välja?​​

Räddningsverket, Konsumentverket och SVEBRA rekommenderar en 6 kilos pulversläckare för hemmet. Pulver är det medel som släcker bränder i flest olika material och passar därför bra hemma där det finns en mängd olika saker. Det finns även olika design på brandsläckare – allt från brandsläckare med fäste till brandsläckare med skåp. Välj den som är mest lättåtkomlig i ditt hem!

 • Tips! Det kan även vara bra att skaffa en brandsläckare till bilen. Då räcker en 2 kilos pulversläckare.

​​​​​​​​​​Vad kostar en brandsläckare?

Du kan köpa en brandsläckare för allt mellan ett par hundralappar till flera tusen kronor. Allt beror på dina behov och dina preferenser. I vår säkerhetsshop kan du hitta ett stort urval av trygga brandsläckare och andra brandskyddsprodukter.

B​eställ ditt brandskydd här​

Var ska brandsläckaren placeras?

​Brandsläckaren ska placeras centralt och synligt. Gärna i groventrén, hallen eller intill dörren eller altandörren – så att du även kan hjälpa grannen om olyckan skulle vara framme. Se till att släckaren inte är blockerad av möbler eller lösa föremål och att den är lätt att lyfta eller ta loss. Bor du på flera våningar? Ha gärna en brandsläckare på varje våning. ​

Så använder du brandsläckaren – steg för steg ​

 • Dra ur säkringen (den lilla piggen/nålen längst upp).
 • Lossa slangen från fästet.
 • Rikta munstycket mot det som brinner – men gå inte för nära!
 • Se till att inte ha vinden emot dig om du är utomhus.
 • Sikta långt ner mot branden, inte mot toppen.
 • ​Tryck in avtryckaren helt. ​
 • ​Gå runt branden så att du når den från alla hål​l. ​​

Kolla brandsläckaren regelbundet

​En pulversläckare, som rekommenderas för hemmabruk, behöver kontrolleras upp till 4 gånger per år. För att göra det vänder du den upp och ner ett par gånger så att pulvret inte fastnar på botten, samt kontrollerar att mätaren står på grönt. ​

Du bör även kolla att

 • brandsläckaren är lätt att komma åt och lossnar lätt
 • säkringen sitter på plats och är plomberad (då vet du att släckaren är oanvänd)
 • bruksanvisningen går att läsa
 • släckaren inte har några yttre skador.​

Datummärkning på brandsläckare

​Alla brandsläckare har en datummärkning som anger när brandsläckaren tillverkades. Oftast sitter datummärkningen längst ner på cylindern. En brandsläckare blir gammal efter ungefär tio år – så då bör du byta ut den. ​Är ditt hem rätt försäkrat om olyckan skulle vara framme?