​​​​​​​​​​​​​​ ​

​​​​​​​​​​​​ Bojar som räddat liv

Våra livbojar räddar minst 14 liv varje år.
Se hur det gick till under några av de dramatiska räddningarna.​​

​ ​ ​
​ ​ ​ ​
 

Viktoria Rydin, Agnsjön, Gislaved

Det var en vanlig dag på Isabergsskolan. Läraren Viktoria Rydin skulle just ta mat när flera barn sa att de såg någon ute på isen. Matsalen har fönster mot sjön och plötsligt ropade barnen att personen var borta.
– Jag förstod direkt att det var allvar och sprang ner mot sjön. En kollega ringde samtidigt 112, säger Viktoria Rydin.

På väg ner greppade hon en livboj och sprang längs stranden mot platsen där kvinnan gått ut på isen. Viktoria kan mycket om isar eftersom hon ofta åker långfärdsskridskor. Hon vet att isen är svag vid strandkanten och tog därför hjälp av en lång planka. Efter några steg på plankan slängde hon ut livbojen.
 – Jag ropade på kvinnan på isen att hon skulle hålla sig lugn, att hjälp var på väg. Men jag fick ingen kontakt. 

Det var svårt och halt men efter andra försöket fick kvinnan i vaken tag i livbojen. Med hjälp av den kunde Viktoria dra upp henne över kanten och några meter in. Strax därpå kom räddningspersonalen och tog över insatsen. Kvinnan var kraftigt nedkyld och fortfarande okontaktbar, men hon hade puls. Hon fördes till Värnamos sjukhus med ambulans.

Efter den dramatiska händelsen pratade lärarna och brandmännen med barnen som både hjälpte till och blivit vittnen. Viktoria säger att det var tack vare barnens agerande som räddningen kunde gå så snabbt och bra.
– Det är skönt att det ändå slutade så lyckligt. Det kunde ha blivit betydligt värre, säger Viktoria Rydin. 

Källa: Expressen, 18 januari 2017 och Trygg-Hansas intervju med Viktoria Rydin.

 

Gonzalo Campos, Brunnsparken, Göteborg

En kall natt i december var ordningsvakten Gonzalo Campos med om ett riktigt dramatiskt arbetspass. Vid 23-tiden såg han  en kvinna lämna krogen i Brunnsparken där han jobbar och försvinna runt hörnet, åt kanalen till.
– Då hörde jag någon skrika ”någon har trillat i!”, säger Gonzalo.

Gonzalo och hans kollega sprang dit och upptäckte kvinnan mitt ute i kanalen. Hon hade tjocka vinterkläder på sig och kämpade för att hålla huvudet ovanför vattnet. Hon kunde inte simma. Kollegan sprang och hämtade en livboj och Gonzalo tog av sig uniformen. Sedan slängde de i bojen och ropade att kvinnan skulle ta tag i den. Men hon varken svarade eller reagerade. Gonzalo såg att kvinnan var på väg ner under ytan.
–  Det var då jag fattade beslutet att hoppa i.

I bara kalsonger och strumpor tog han sig ner i det iskalla vattnet med fötterna före. Han visste varken hur djupt det var eller om det fanns något under vattenytan.
– Och det var det kallaste jag varit med om. Känslan var som att någon skär med rakblad längs hela kroppen. Det är nog den närmaste beskrivning jag kan ge, säger Gonzalo.

Han simmade ut mot kvinnan och fick själv kramp i både vaderna och ryggen.
– Men i den stunden var den enda tanken jag hade ”jag ska få upp henne”. Jag fick tag på henne och lyfte upp henne över ytan.

Tack vare livbojen kunde Gonzalo simma tillbaka till kanten med kvinnan. Några killar hade halat ner en stege, men den räckte inte ända ner till vattenytan så Gonzalo fick lyfta upp kvinnan till två av dem som tog emot henne.
– Jag vet inte var jag fick kraften ifrån. Det måste varit adrenalin, säger Gonzalo som inte minns hur han själv kom upp ur vattnet där han befunnit sig under två minuter. – Det kändes som flera timmar. Det var de längsta minuterna jag varit med om.

Efteråt har Gonzalo fått höra att han tog sig upp själv. Han var kraftigt nedkyld, hade stukat ena foten och skrapat knäna. På sjukhuset fick han bland annat värmande dropp och en stelkrampsspruta.

Gonzalo och hans arbetskollegor har tidigare skojat om att de aldrig skulle bada i det smutsiga kanalvattnet.
– Det fick jag äta upp, hehe. Men jag kan säga såhär: Jag hade aldrig tvekat en sekund på att göra det en gång till om någon var i nöd, säger Gonzalo.

Både kvinnan och Gonzalo mår nu bra efter vinterdoppet i kanalen. Vänner, kollegor och polisen hyllar alla Gonzalo som hjälte.

Källa: Aftonbladet, 5 december 2015 och Trygg-Hansas intervju med Gonzalo Campos.

 

​Mike Thorén och Isabelle Thörngren, Motala

 Mike Thorén och hans flickvän Isabelle Thörngren var på väg för att hämta sina cyklar vid kanalparken i Motala. Det var kväll och de  såg en man som gick uppe vid slussen, längs den smala trägången. Plötsligt såg de att han föll. De blev osäkra på om han ramlat i vattnet eller bara ner på marken men tillslut bestämde de sig för att se efter. Isabelle cyklade över en bro till andra sidan och Mike tog fram en ficklampa som han hade med sig för att han har hund.

– Jag lyste ner i vattnet och såg att det rörde sig konstigt där. Jag ropade hallå men fick inget svar, men då såg jag honom i vattnet, berättar Mike.

Det kom en taxi som stannade. Taxichauffören hjälpte till och lånade ut sin halsduk men mannen i vattnet hade svårt att fokusera på räddningen och såg förvirrad ut. Samtidigt larmade Isabelle 112. Mike som är en skicklig simmare och har vunnit Vansbro-simmet tre gånger övervägde att hoppa i men Isabelle som har vattenerfarenhet som samordnare vid Motalabadet avrådde honom. Istället kastade hon i en livboj som mannen kunde klamra sig fast vid. Med hjälp av fler personer som stannat kunde de gemensamt dra upp mannen ur vattnet. Samtidigt kom ambulansen fram.

– Det känns skönt att det gick bra. Hade det bara varit Bella och jag på platsen hade vi inte kunnat dra upp honom, säger Mike.

Mannen som föll i vattnet i var i 30-årsåldern. Han fick inga skador av nedkylningen men fick stanna kvar på lasarettet under natten för observation.

Källa: Corren, 18 december 2016 och Trygg-Hansas intervju med Mike Thorén och Isabelle Thörngren.

 

Torgny Viebke och Fredrik Johansson, Ängelholm

Det var en varm och solig dag i slutet på maj när Torgny Viebke var ute och paddlade med familjen. En bit bort såg Torgny något som inte stämde. Två kanoter hade kantrat och de två paddlarna såg ut att ha fallit i vattnet. Fredrik Johansson hade också anlänt till stranden och tillsammans larmade de SOS.

– Sedan hoppade vi i vattnet och simmade ut med livbojen.

Det var två tonårspojkar som efter omkring 40 minuter i vattnet var kraftigt nedkylda. Insatsen gjorde med största sannolikhet att de fick behålla livet. Fredrik Johansson och Torgny Viebke har nu tilldelats Svenska Livräddningssällskapets utmärkelse ”För mod och rådighet vid räddande av annans liv”.
– En modig insats att undsätta de nödställda, konstaterar Ronny Lundgren på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

De två pojkarna återhämtade sig efter olyckan och paddlar idag aldrig utan flytväst.

Källa: Lokaltidningen Båstad/Laholm, 6 sep 2016 och Trygg-Hansas intervju med Torgny Viebke och Fredrik Jphansson.

 

Malte Eriksson, Västerås

Malte Eriksson, 83 år, stod och putsade på båten i hamnen när han hörde ett ljud som han först uppfattade som en fågel.
– Det tog inte lång tid innan jag förstod att, nej, det är ju en människa som skriker från vattnet, säger Malte.
Han kastade genast i en livboj och larmade sedan SOS. Räddningstjänstens dykare var av en händelse lyckligtvis i närheten och kunde snabbt komma till undsättning och rädda mannen. Mannen hade troligen tittat på båtar när han stupade över kanten på bryggan. Polisen uppger att han var nedkyld men i övrigt oskadd.

Källa: Västerås tidning, 2 maj 2013 och Trygg-Hansas intervju med Malte Eriksson.

 

 

Luciano Angeloni, Helsingborg

En lugn middag övergick till en intensiv räddningsaktion för Luciano Angeloni. Han satt och åt sin middag på en restaurang i Helsingborgs norra hamn när han noterade kvinnan  på avsatsen nere vid hamnbassängen. Plötsligt hoppade hon i med kläderna på. Luciano rusade upp och kastade i en livboj.       
– Jag är inte så bra på att simma, därför tog jag den säkra vägen.
Kvinnan drev längre och längre ut mot hamnens utlopp där
båtarna kör ut och in från Öresund.
– Jag lyckades inte nå henne med den första livbojen. Då fick jag nästan panik.
Kvinnan i vattnet skrek om och om igen på hjälp och sekunderna kändes som minuter, berättar Luciano.
– Jag var så rädd att misslyckas.
Men det gick bättre med nästa  livboj. Den fick  kvinnan tag i. Sedan kom en engelsman till undsättning och tillsammans lyckades de styra kvinnan mot ett stenparti. Millimeter för millimeter fick de tillslut upp henne på land. Under tiden hade någon ringt räddningstjänsten som snabbt var på plats. Kvinnan togs om hand och kördes till sjukhuset.

Källa: Helsingborgs dagblad, 11 maj 2016 och Trygg-Hansas intervju med Luciano Angeloni.

Har du sett en trasig livboj?

Har du sett en trasig livboj som behöver bytas ut? Kanske har du lagt märke att det saknas en livboj någonstans. Ladda ner vår Livbojsapp och tipsa om plats eller trasig livboj. Du kan också mejla till  livboj@trygghansa.se.

Ladda ner livbojsappen:

 

 
Beställ en livboj

Vi skänker livbojar till alla platser vid vatten som kommer allmänheten till nytta. Har du en privat sjötomt eller brygga kan du även köpa en egen livboj av oss.

OrganisationPrivat​
​​

​​  

Är du badklar?

Testa en alkoboj. Här ser du var varje alkoboj finns och hur du gör.  ​

Läs mer här

​​  

Bli som en fisk i vattnet

Låt ditt barn gå i sommarsimskola och tävla om en resa till Disneyland Paris​.

Läs mer här