Byta djurförsäkring

 


​​​​Vad ska man tänka på om man vill byta djurförsäkring?​​​​​

Innan du väljer en ny försäkring är det viktigt att jämföra innehållet i de olika försäkringsbolagens djurförsäkringar. ​

Kan man ta över en djurförsäkring?​​

Om man tar över en vuxen hund eller katt kan man också ta över försäkringen på djuret. I realiteten funkar det så att man tecknar en ny försäkring i den nya djurägarens namn och om villkoren på försäkringen har hunnit ändras kan det bli skillnader i till exempel självrisk.

Priset kan också vara ett annat beroende på om man till exempel bor på en annan ort än den tidigare ägaren. En fördel med att ta över en djurförsäkring i samma bolag är att man inte har någon karens och hunden eller katten får inga nya undantag i försäkringen vid bytet.​

När kan man byta djurförsäkring?​

Generellt så är djurförsäkringen ett avtal på ett år. När den perioden är slut har du möjlighet att byta till en annan försäkring. Det spelar ingen roll om du betalar försäkringen per månad eller per halvår, du kan fortfarande bara byta när hela försäkringsperioden har passerat. 

Det är viktigt att inte ha något glapp i djurets försäkringsskydd så kontrollera vilket datum ditt avtal går ut, så kallad huvudförfallodag eller årsförfallodag. Försäkringsperioden framgår i dina försäkringshandlingar.

Jäm​för mer än priset​

Om man endast jämför priset är det lätt att missa skillnader i omfattning och hur mycket man maximalt kan få i ersättning. Det är också en bra idé att kontrollera hur nöjda andra försäkringstagare är. Till exempel genom att kolla Svenskt Kvalitetsindex (SKI) eller prata med andra djurägare man känner.

När avslutas den tidigare försäkringen? ​

​Den tidigare försäkringen avslutas inte automatiskt. Många gånger kan vi hjälpa till att säga upp den tidigare försäkringen om du meddelar oss detta.


Byta hundförsäkring

När man vill byta hundförsäkring finns det ett par saker man ska tänka på.​​ ​När du tecknar försäkringen får du fylla i en hälsodeklaration och svara på några frågor om hundens hälsa. Om hunden har varit sjuk eller skadad så är det viktigt att kontakta oss så att vi får mer information och kan ge bästa möjliga rådgivning. Om man lämnar felaktiga uppgifter i hälsodeklarationen eller om hunden är sjuk vid överflytten så kan man gå miste om ersättning från försäkringen. Ersättning kan utgå permanent beroende på vad det är för skada eller sjukdom. 

Det finns några situ​ationer då det inte är lämpligt att byta hundförsäkring:

 • En hund som är äldre än 7 år
 • Om hunden har sjukdom eller problem som är återkommande, t ex problem med analsäckarna,​ hudproblem eller allergier.
 • Om hunden blivit sjuk eller skadat sig precis innan den nya försäkringen ska gå igång.
 • Hunden har en kronisk sjukdom som tidigare försäkring ersätter.

​Byta kattförsäkring

På samma sätt ska man tänka på ett par saker när man vill byta försäkring till katten. Katter lider sällan av samma typ av ihållande åkomma som hundar, men det finns återkommande problem som kan ge en reservation i försäkringen. Fyll i hälsodeklarationen som du får när du ska teckna försäkringen och kontakta oss om du har några funderingar. Om katten har varit sjuk eller skadad så vill vi ha mer information så att vi kan ge bra rådgivning. Det är av största vikt att uppgifter som lämnas i hälsodeklarationen är korrekt annars kan man gå miste om ersättning. ​

Det finns några situationer då det inte är lämpligt att byta kattförsäkring:

 • En katt som är äldre än 7 år
 • Om katten har problem med urinvägarna, t ex urinsten.
 • Om katten har en kronisk sjukdom som tidigare försäkring ersätter.

​​​​​​​​Checklista vid byte av djurförsäkring​​

 • Jämför både innehåll och pris innan du byter djurförsäkring.
 • Ta reda på när den tidigare försäkringens huvudförfallodag är.
 • Fyll noga och korrekt i en hälsodeklaration för djuret och meddela oss om hunden eller katten har haft någon sjukdom eller skada.
 • Sjukdom eller skada som har inträffat innan försäkringen går igång ersätts aldrig, oavsett typ av sjukdom. Om du har tecknat en ny försäkring långt fram i tiden och något händer med hunden eller katten innan den försäkringen startar måste du meddela oss detta.​
Ok, jag förstår