Ta hand om hundens tassar
Det är viktigt för hundens välmående att den har tassar och trampdynor som är hela och friska. Ta för vana att kontrollera tassarna regelbundet och hjälpa hunden med tassvård. Under kallare perioder utsätts hundens tassar för extra påfrestningar. Det brukar inte vara några större bekymmer med blöta, kyla och snö men räkna med lite extra omvårdnad. Det är smart att vänja hunden vid att du pysslar om tassarna. Om hunden är van vid att du håller på med klor och trampdynor så blir det lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer.
Fryser hunden om tassarna?
Ibland kan man se hunden börja hoppa på tre ben när det är kallt, men då är det köldkramp och inte förfrysning som är problemet. Tassarna är konstruerade så att de inte kan förfrysa så lätt. Vissa hundar påverkas givetvis mer än andra på samma sätt som att vissa hundar fryser mer än andra generellt. Om hunden tycker att det är väldigt obehagligt att gå på kallt underlag finns det skor eller tossor som man kan använda när det är som allra kallast.
Under vinterhalvåret kan väta och vägsalt vara ett större bekymmer än kylan. Efter promenader på vägbanor som är saltade är det bra att göra rent tassarna. Kontrollera att det inte finns några sprickor i trampdynorna eller i huden mellan dem. Torka tassarna och var extra noga med huden mellan trampdynorna. På en hund med lång päls kan det underlätta att klippa pälsen runt trampdynorna så det inte samlas lika mycket snö och is eller fukt och smuts.
Klipp klorna på hunden
Klorna ska du klippa ofta. Det varierar från hund till hund men gör till vana att kolla dem varje vecka. Hellre klippa lite grann ofta än att låta klorna bli för långa. Numera finns det olika redskap för att klippa klorna. Det finns också leksaker som gör att hunden själv slipar ner klorna lite.
Ta hand om hundens trampdynor
Det kan bildas sprickor på hundens trampdynor. På vintern är det lämpligt att ha som vana att smörja in ytorna med tassfett innan ni går ut. Det går ofta bra med vanlig vaselin.
På sommaren är det värmen som kan vara en utmaning. Asfalt eller sand kan bli väldigt varmt under soliga dagar. Hitta alternativ på promenaden så att hunden slipper de varmaste partierna.
Undersök om huden är frisk i utrymmena mellan trampdynorna. Är huden röd och svullen, pälsen rödbrun och det luktar ”gammal skurtrasa”, så har hunden drabbats av en svamp- och bakterieinfektion. Det kan hunden få i fuktig miljö. Prova att bada tassarna i ett medicinskt klorhexidinschampo som dödar både svamp och bakterier. Upphör inte problemen med tassbadet, låt en veterinär göra en grundlig utredning för att konstatera vad problemen kan bero på. Infektionen kan vara ett symptom på en underliggande allergi.
Läs mer om hund
-
Fryser hundar?
Hundar kan frysa, men hur vet man att dom fryser? Läs mer om hur håller din hund varm och vad du kan tänka på som hundägare.Läs mer om hundar fryser -
Hund på båt
Ska du ta med hunden på båten? Läs våra tips om vad som är bra att tänka på.Läs mer om hund på båt -
Syns hunden i mörkret
När höstmörkret faller är det viktigt med reflexer till både dig och hunden.Reflex och lampa till hunden