Ett ägarbyte på en bil kan du göra på tre sätt: på Transportstyrelsens webbplats, i deras app Mina fordon eller på bilens registreringsbevis. Här kan du läsa mer om hur ett ägarbyte på en bil eller ett annat fordon fungerar och vad du behöver tänka på när det gäller bilförsäkringen.
Hur gör man ett ägarbyte på en bil?
När du säljer eller köper en bil ska det alltid göras ett ägarbyte hos Transportstyrelsen. Det är personen som säljer bilen som ansvarar för att ägarbytet blir gjort. Om du köper en bil hos en bilhandlare får du hjälp med ägarbytet där, men om du ska köpa en bil av en privatperson behöver du se till att säljaren hjälper dig att registrera ägarbytet.
Ett ägarbyte kan göras på tre sätt:
- På Transportstyrelsens webbplats
- I Transportstyrelsens app ”Mina fordon”
- På del 2 av bilens registreringsbevis
Ägarbyte med BankID på Transportstyrelsens webbplats
Om du vill göra ett ägarbyte på webben,
gå in på Transportstyrelsens webbplats och vidare till Anmäl ägarbyte. Där finns instruktioner för hur du använder e-tjänsten. Du behöver BankID för att göra ägarbytet och det registreras direkt. Du kan inte välja dag för när ägarbytet ska gå igenom när du gör ett ägarbyte på webben.
Ägarbyte i Transportstyrelsens app Mina fordon
Du kan också välja att göra ägarbytet på bilen i Transportstyrelsens app som heter Mina fordon. Du behöver inte ha BankID för att göra ett ägarbyte i appen, men du behöver ha tillgång till del 2 av bilens registeringsbevis.
Ägarbyte på bilens registreringsbevis
Ett tredje alternativ är att göra ägarbytet via bilens registreringsbevis. Det kan du göra om du till exempel saknar BankID, eller om du själv eller köparen av bilen saknar svenskt körkort.
Du gör ägarbytet på del 2 av registreringsbeviset. Har du det inte hemma redan kan du
beställa registreringsbeviset via Transportstyrelsens hemsida. Därefter skriver du och köparen på, och skickar in registreringsbeviset via post. Transportstyrelsen hanterar då ägarbytet manuellt och återkommer till köparen med ett nytt registreringsbevis när det är klart.
Måste jag säga upp min bilförsäkring när jag säljer min bil och gör ett ägarbyte?
Nej, du behöver inte säga upp din bilförsäkring när du har gjort ett ägarbyte (när du har sålt din bil). Din bilförsäkring sägs upp automatiskt när du slutar vara bilens officiella ägare i vägtrafikregistret.
Hur snabbt måste man försäkra bilen efter ett ägarbyte?
Bilens nya ägare behöver ha en bilförsäkring (som minst en trafikförsäkring) från samma dag som ägarbytet går igenom. Det gäller om bilen ska vara påställd och användas i trafiken. Det bästa är att teckna en bilförsäkring i förväg..
Hur vet man att ägarbytet av bilen har gått igenom?
Om du gör ägarbytet digitalt (via Transportstyrelsens webbplats eller appen Mina fordon) får du svar i form av en bekräftelse på ägarbytet direkt. Har du gjort ägarbytet på bilens registreringsbevis får den nya ägaren ett nytt registreringsbevis hemskickat via posten. Registreringsbeviset kommer hem till den nya ägaren med post inom 3–4 dagar efter att ägarbytet har gått igenom.
Hur gör man ett ägarbyte om man inte har svenskt körkort?
För att göra ett digitalt ägarbyte (via Transportstyrelsens webbplats eller app) behöver både köparen och säljaren av bilen ha giltiga svenska körkort. Om någon av er inte skulle ha ett svenskt körkort kan ni göra ägarbytet via bilens registreringsbevis i stället.
Hur gör man ägarbyte om köparen inte har svenskt personnummer?
För att ett ägarbyte ska kunna registreras hos Transportstyrelsen behöver bilens köpare ha ett svenskt personnummer. Om det inte finns något svenskt personnummer kan man få ett samordningsnummer från Skatteverket i stället. Transportstyrelsen hjälper er om att ansöka om ett. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att köpa bil utan svenskt personnummer.
Hur gör man ägarbyte om köparen är minderårig?
En person som är minderårig kan inte stå ensam som ägare av en bil eller ett annat fordon utan ett körkort eller förarbevis. Läs mer hos Transportstyrelsen om hur det fungerar när en underårig ska köpa bil.