Vad är lösöre och hur fungerar det?
Lösöre betyder alla de lösa saker som inte sitter fast i din bostad. När du tecknar en hemförsäkring är det bra att känna till hur mycket lösöre du har och vad det är värt. Här kan du läsa mer om lösöre och hur det fungerar i hemförsäkringen.
Vad är lösöre?
Lösöre innebär alla de lösa föremål som inte sitter fast i din bostad, det vill säga det du normalt skulle ta med dig vid en flytt. Exempel på lösöre kan vara kläder, möbler, husgeråd, konst, elektronik och andra personliga tillhörigheter. Lösöre är en synonym för saker helt enkelt. Det kan vara saker som du både äger, hyr eller lånar.
Är lösöre och lös egendom samma sak?
Nej, inte riktigt. Allt lösöre är lös egendom men all lös egendom är inte lösöre. Krångligt? Det kan vi förstå att du tycker. Men tänk så här: lösöre är fysiska lösa saker medan lös egendom är ett större begrepp som även innefattar byggnader på någon annans mark, pengar, värdepapper, aktier och olika slags rättigheter. Din hemförsäkring ger ersättning för båda delarna.
Finns det lösa saker som inte klassas som lösöre?
Ja, det gör det. Saker som inte klassas som lösöre (och som du i ärlighetens namn kanske inte skulle ta med dig vid en flytt) är till exempel kylskåp, frys, ugn och värmepanna. Fordon som bilen eller båten räknas inte heller som lösöre.
Hur fungerar skyddet för lösöre i hemförsäkringen?
Allt ditt lösöre (och all lös egendom) är skyddat i din hemförsäkring. Du kan få upp till 1,5 miljoner i ersättning om dina saker går sönder, förstörs eller blir stulna. Om du lägger till vårt tillägg Drulle för lös egendom får du även ersättning om något plötsligt och oförutsett händer dina saker, till exempel om du själv skulle råka tappa mobilen i golvet så den spricker.
Vilket lösöresbelopp ska jag välja?
När du tecknar din hemförsäkring hos oss på Trygg-Hansa får du välja hur högt belopp du vill ha ersättning upp till. Det kallas för lösörebelopp. Du kan välja mellan 1,5 miljoner eller 200 000 kronor. För de flesta hushåll räcker ett värde på 1,5 miljoner, men om du bor stort och har mycket värdefulla saker kan du behöva höja beloppet. Kontakta oss så hjälper vi dig med det.
Om alla dina saker är värda mindre än 200 000 kronor kan du istället välja det beloppet. Kanske passar det bättre om du är ung eller student och inte har så mycket saker hemma. Vår hemförsäkring för studenter har ett lösörebelopp på 200 000 kronor.
Se över ditt lösöre en gång per år
Vårt bästa tips är att se över ditt lösöre varje år när du startar en ny försäkringsperiod. Kanske har du köpt på dig fler saker, flyttat till större eller blivit sambo och behöver öka upp nivån för lösöre?
En miljon kanske låter som mycket pengar, men om du räknar ihop alla dina ägodelar märker du nog att du snabbt kommer upp i höga belopp. Det är lätt att underskatta hur många maskiner du har i köket, hur mycket kläder du har i garderoben och att du köpt en ny cykel eller symaskin.
Vad händer om jag har för lågt försäkringsbelopp för mitt lösöre?
Om du har ett för lågt försäkringsbelopp för ditt lösöre kan du bli underförsäkrad, vilket kan göra att rätten till ersättning minskar.
Underförsäkrad – vad är det?
Kort och gott: om du har ett hem där lösöret är värt 500 000 kr, men ditt högsta belopp för ersättning är 200 000 kr, påverkar det dina utbetalningar vid en eventuell skada. Till exempel: går din tv går sönder och du är underförsäkrad kan du få ut mindre i ersättning än om du hade försäkrat hela ditt lösöre.
Våra tips om lösöre
- Gör gärna en förteckning över dina saker, särskilt de som har högt värde. Det är alltid bra att fota dina saker och spara kvitton eller andra inköpsbevis.
- När du värderar dina saker är det alltid aktuellt nypris du ska försöka uppskatta.
- Du kan alltid läsa mer om dina försäkringar på Mina Sidor. Där hittar du information om vilket försäkringsbelopp du har idag. Du loggar in enkelt med BankID.
- Har du frågor är det alltid bra att ta kontakt med vår kundservice. Där kan du få råd kring hur just du ska tänka. Du når vår kundservice på 0771-111 110.
Försäkra ditt hem
Behöver du teckna en egen hemförsäkring till ditt boende?