​​​​Getin​gar – ta bort getingbo och sanera​

Har du fått problem med getingar hemma? Om du tar bort dem skyddar du både villan, fritidshuset och barn som har getingallergi. Här kan du läsa mer om hur du får bort ett getingbo och hur du kan få hjälp av hemförsäkringen om du behöver sanera. ​

Så tar du bort ett getingbo

För att få bort getingar behöver du få bort deras bo. Getingbon kan du hitta lite överallt, men det är vanligast att få getingbo under tak, på vinden, på väggen eller någon annanstans på fasaden. Håll utkik och försök ta bort getingboet så snart du har upptäckt det så det inte blir större! Är getingboet bara påbörjat är getingarna ofta små och då är det lättare att få bort dem.

​Tips! Avlägsna boet på kvällen när getingarna är lugnare men se till att vara försiktig och vifta inte nära getingarna. Använd gärna skyddskläder.

Getingar som flyger in under ett tak

Behöver du hjälp med att sanera getingar?

Om du är känslig för getingstick ska du inte ta bort ett bo på egen hand. I augusti när getingarna är som mest besvärande ska du inte göra det själv heller. Då är det bättre att anlita ett proffs. På Trygg-Hansa jobbar vi tillsammans med Rentokil. De har lång erfarenhet av sanering av skadedjur och kan hjälpa dig att få bort getingarna. ​ ​​Här kan du läsa mer om sanering av skadedjur och hur du kontaktar Rentokil.

Lär dig skillnaden på getingar, bin, humlor och bålgetingar

Tänk på att du inte får skada vare sig humlor, bin eller bålgetingar – de är viktiga för naturen. Du får heller inte ta bort ett bålgetingbo. Så här kan du skilja getingliknande insekter åt:

  • Getingar är gula och svarta, med smala midjor och tydliga ränder på bakre kroppen. De har ingen behåring.
  • Jordgetingar ser ut som vanliga getingar, gula, svarta och randiga, men har sina bon under marken.
  • Bålgetingar är större än vanliga getingar. De är kraftiga och mörka med svarta, gula eller röda färger. De har inte så tydliga ränder, utan snarare fläckar eller band på bakkroppen.
  • Bin är ofta gula, orange, bruna eller svarta med håriga kroppar. De har oftast inte så tydliga ränder som getingar.
  • Humlor är en sorts bin som är stora, fluffiga och ulliga. De har ofta färger som svart, gul, orange vit eller röd och tydliga band och rumpor.

Teckna en bra hemförsäkring

​Vår hemförsäkring för villa och fritidshus ersätter dig om du får problem med skadedjur, som getingar eller vägglöss.


Läs mer och teckna här