Varför barnförsäkring?

​Barnens försäkringsexpert svarar på varför du ska teckna en barnförsäkring

När du tecknar en barnförsäkring gör du ett viktigt val för ditt barn, och det finns en hel del att tänka på. Här får du värdefulla tips och råd från Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Få pris & teckna
1. Varför är det viktigt att jag tecknar en barnförsäkring?
– Den kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall. I dag är det tyvärr vanligt att familjer inte får tillräcklig ersättning från samhället i sådana situationer. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om ditt barn skadas som liten och på grund av det inte kan arbeta.

2. Är inte barnen redan försäkrade via förskolan och skolan?
– Nej, bara delvis. Kommunens försäkring gäller oftast bara för olycksfall – trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn. Dessutom gäller den bara när barnet är i förskolan eller skolan, alltså inte under fritiden. Och så får vi inte glömma bort de barn som inte börjat förskolan än, de är bara försäkrade om du tecknar en barnförsäkring.

3. När ska jag teckna barnförsäkringen?
– Så tidigt som möjligt, eftersom den inte omfattar sådant som uppstått innan du tecknade den. Många tecknar barnförsäkringen precis när de kommit hem från BB, det tycker jag är det allra bästa.

4. Vad ska jag tänka på när jag väljer försäkringsbelopp?
– Försäkringsbeloppet påverkar hur stor ersättning barnet kan få, men även hur mycket försäkringen kostar. När du väljer belopp är det alltså viktigt att tänka både på barnets trygghet och på plånboken just nu.

Jag brukar också förtydliga att oavsett vilket belopp du väljer så täcker försäkringen samma händelser, sjukdomar och skador. Det som skiljer är hur stor ersättningen blir.

5. Har du något mer råd att ge innan jag tecknar en barnförsäkring?
– Ja: ta dig tid att läsa om försäkringen och håll dig uppdaterad. Det är viktigt att du vet vad den gäller för och vilken ersättning ni kan få om något skulle hända. I det som heter Förköpsinformation får du en första överblick och i det årliga försäkringsbrevet får du veta om något har förändrats. Och du kan alltid kontakta oss på Trygg-Hansa om det är något du undrar.

6. Behöver jag någon annan försäkring när jag har barn?
– Ja, det är det många som inte tänker på. Föräldrar glömmer ofta bort att försäkra sig själva! Jag tycker bland annat att du ska se till att ha en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring för vuxna. Den kan ge hela familjen en extra trygghet om du till exempel skulle bli sjukskriven en längre tid.

7. Hur kan jag ta del av fler av dina råd?
– Jag har ofta kontakt med blivande eller nyblivna föräldrar och vet att det är mycket att tänka på som förälder. På vår sida Familjen har jag samlat fler viktiga råd och tips om hur du kan göra vardagen säkrare för dina barn.

 

"Jag är gärna med och underlättar ditt val och förklarar hur barnförsäkringen fungerar."

Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert

Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert

Barnens försäkringsexpert arbetar med konkreta initiativ för att trygga barnfamiljers vardag. Bland annat förmedlar hon i olika forum hur vi på bästa sätt kan skydda våra barn och förebygga olyckor.

På Babybojen kan du ta del av Alexandras råd om vattensäkerhet.