​​​​Va​d är kennelhosta?

Kennelhosta är en sjukdom som är ganska vanlig hos hundar i Sverige. För de flesta hundar orsakar den inte några allvarliga problem, men det kan vara besvärande med en hosta som hunden lider av. ​​Här kan du läsa mer om symptom, behandling och vaccination.

Hund som hostar – symptom på kennelhosta ​

Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika luftvägsinfektioner som orsakar hosta hos hund. Det mest typiska symptomet på kennelhosta är att hunden hostar. Det kan vara fåtal hostningar eller mer akut insättande hostattacker. Hunden kan hosta så att den får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen.

Vanligen är hunden inte allmänt påverkad av kennelhostan. Det händer att hunden har en kort febertopp i början av sjukdomsförloppet men den är lätt att missa. Det förekommer fall där hundarna blir mer påverkade med försämrad aptit och påverkat allmäntillstånd. Kennelhostan avtar vanligtvis efter 7–10 dagar men kan också pågå så länge som tre veckor. ​​​

​​
 ​

Behandling av kennelhosta​

Vanligtvis behövs inte annan behandling vid kennelhosta än vila och omvårdnad. Hunden ska ta det lugnt och inte ansträngas fysiskt så länge den hostar och ett tag efter att hostan har avtagit. Det är bra att ta temperaturen regelbundet för att se om hunden får feber. I vissa fall får hunden behandling med hostdämpande medicin från veterinär.
Kennelhosta är väldigt smittsamt. Därför ska du undvika att åka till en veterinärklinik utan att först ta kontakt med en veterinär via telefon eller videomöte. Du kan ta kontakt med Djurens vårdguide eller med en veterinär hos FirstVet för att få en första bedömning av din hund och rådgivning till hur du ska agera. Du ska alltid ta kontakt med veterinär om:

  • Hunden verkar allmänpåverkad och får ihållande hög feber.
  • Hunden har svårt att andas.
  • Hunden får feber igen efter några dagars hosta.

Kennelhosta kan ibland bana vägen för en annan bakteriell infektion som kan nå lungorna och orsaka lunginflammation. Vid veterinärbesök på en klinik bör hunden lämnas i bilen eller utomhus så inte andra hundar som väntar blir smittade.



Hur smittar kennelhosta?

Kennelhosta är mycket smittsamt och sprids framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan. Sjukdomen smittar både vid direktkontakt eller indirekt via en gemensam vattenskål eller andra föremål som hunden tar i munnen. Kennelhosta smittar inte till andra djurslag eller människa.

Det tar vanligen 4–10 dagar från det att huden blir smittad till att den visar symptom. Det kallas för inkubationstid. Under inkubationstiden kan andra hundar smittas. Störst risk för smitta är där många hundar samlas som på hunddagis, hundträning, tävling eller hundpensionat. Om du misstänker att din hund har blivit smittad, eller om hunden uppvisar symptom ska den alltså inte träffa andra hundar eller vistas i miljöer där många andra hundar rör sig. ​

​​ En hund som haft kennelhosta är inte skyddad mot att få sjukdomen igen vid ett senare tillfälle.

Vaccination för kennelhosta​

Bästa sättet att förebygga sjukdomen och minska smittspridning är att vaccinera hunden mot kennelhosta. Vaccination rekommenderas till alla hundar som träffar många andra hundar. Till exempel de som vistas på hunddagis, de som tränar eller tävlar ihop med andra hundar och de bor i ett hundtätt område.

Det finns vaccin mot två av de smittämnen som orsakar kennelhosta. Dels finns ett vaccin mot parainfluensavirus, som ges som injektion, och dels finns ett vaccin som skyddar både mot parainfluensa och Bordetella, vilket ges i nosen som en nässpray. Båda dessa vaccin ger gott skydd mot de aktuella smittämnena, men skyddet är inte 100-procentigt. Om en vaccinerad hund ändå drabbas av kennelhosta är dock symtomen ofta mildare. Vaccination mot kennelhosta görs en gång per år. 

Vår hundförsäkring

Ge din vän en bra försäkring som hänger med hela livet – från försäkring för valp till äldre hund​.​​

placeholder image